Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Plzeň i Sparta se budou před disciplinárkou zpovídat za chování fanoušků po pohárovém finále

Podle očekávání zahájila Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) řízení s Viktorií Plzeň a Spartou Praha na základě dohry po středečním finále domácího poháru. Po skončení utkání na západě Čech vnikli na hrací plochu fanoušci obou táborů a došlo k několika potyčkám. Každý z klubů se bude na příštím zasedání ve čtvrtek obecně zpovídat z nesportovního chování příznivců a celkem pěti konkrétních prohřešků, které oběma komise vytkla. 

Fanoušky po pohárovém finále musela pacifikovat policie
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Po závěrečném hvizdu středečního finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1 a po ligovém titulu získala double, se na trávník dostali fanoušci obou klubů. Zasáhnout proti nim museli policejní těžkooděnci.

Na hřiště nejdříve vniklo pár desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu směrem ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci. Došlo i na bitky. Výtržnosti narušily také vysílání České televize, na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohra finále MOL Cupu

Disciplinární komise zahájila s oběma kluby řízení kvůli pěti prohřeškům. Fanoušci obou týmů nedovoleně vnikli na trávník, dopustili se výtržností a potyček, použili pyrotechniku a vhazovali předměty na hřiště. Pouze Viktorii pak komise vytkla nevhodné pokřiky, Sparta se zase bude zpovídat z poškození zařízení stadionu svými příznivci. Dá se čekat, že oba kluby dostanou vysokou pokutu.

Pořadatelem finále byla Fotbalová asociace ČR. V prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu pak o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem. Vedení FAČR zahájilo vlastní vyšetřování událostí po zápase a se závěry seznámí výkonný výbor.

Finále se uskutečnilo v Plzni proto, že je hůře postaveným týmem podle pohárového koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši neměli, oba kluby pro své fanoušky dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadl FAČR a partnerům. Viktoria uvedla, že ji výtržnosti fanoušků velmi mrzí. Zároveň prý ale udělala maximum a při organizaci utkání postupovala v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články