Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Plzeň i Boleslav rozjely kanonádu, Sparta vyhrála nad Chotěbuzí

Fotbalisté Plzně porazili v netradičním přípravném utkání druholigový Sokolov 7:2. Zápas se hrál nezvykle na 4x30 minut a trenér Západočechů Pavel Vrba nasadil na každou hodinu odlišnou jedenáctku. Nezvykle vysokou výhru si připsali v prvním ze dvou dnešních přípravných zápasů fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří rozstříleli třetiligovou Dobrovici 10:1. Uspěli i hráči Sparty, a to v druhém utkání zimní přípravy. Pražané vyhráli na hřišti třetiligového německého týmu Chotěbuzi 2:0 a navázali na středeční vítězství 3:1 nad Českými Budějovicemi.

Dva góly Plzně dali záložník Roman Procházka a premiérově mladý útočník Tomáš Kepl, stejně jako v úvodním duelu zimní přípravy se za obhájce titulu prosadily i ofenzivní posily Erik Pačinda a Jean-David Beauguel.

"Hrálo se netradičně 4x30, protože jsme chtěli, aby všichni hráči, kteří do toho utkání budou zapojeni, odehráli minimálně 60 minut," řekl novinářům asistent trenéra Plzně Zdeněk Bečka. Pačinda v 35. minutě otevřel skóre z dorážky, ale za chvíli srovnal Jakub Dvořák II. a po první hodině držel Sokolov s favoritem nerozhodný stav.

"Jsme ve fázi přípravy, kdy se únava kumuluje a je asi největší. Proto se musí hrát co nejjednodušeji. První dvě části utkání se nám tohle moc nepovedlo. Hráli jsme zbytečně komplikovaně, měli spoustu nevynucených ztrát," upozornil Bečka.

V druhé polovině zápasu se však už Plzeň rozstřílela. První dvě branky v dresu A-týmu si připsal talentovaný útočník Kepl, premiérově skóroval také další mladík Pavel Šulc. Ve 114. minutě se podruhé v utkání prosadil Procházka a skóre uzavřel Beauguel.

"První část asi nebyla tolik vydařená jako ta druhá, kdy jsme to zjednodušili a gólově se prosadili," konstatoval Bečka. "Myslím, že všichni hráči odvádí výkony na hranici svých možností. V téhle fázi je hlavně důležité, že se nikdo nezranil, povedlo se nám dát tolik branek a že to utkání dopadlo tak, jak dopadlo," dodal asistent Viktorie.

Plzeň tak navázala na výhru 6:0 z úvodního zápasu zimní přípravy nad třetiligovým Ústím nad Orlicí. Před odjezdem na soustředění do Španělska ještě úřadující mistři doma odehrají ve čtvrtek utkání s druholigovým Ústím nad Labem.

Sparta vyhrála 2:0 v Chotěbuzi

O triumfu pátého týmu prvoligové tabulky rozhodli Benjamin Tetteh a Alexandru Chipciu, v druhé půli se blýskl i brankář Milan Heča, který zlikvidoval čtyři velké šance. Za Spartu v Chotěbuzi poprvé nastoupila švédská posila David Moberg Karlsson, který odehrál na pravém kraji zálohy první poločas. Naopak scházela další z nových tváří David Lischka, jehož přestup z Jablonce podle médií zkomplikovaly nespecifikované potíže se srdcem.

Sparta byla v první půli lepší a do vedení se dostala ve 34. minutě. Na kolmici od Stanciua si naběhl Tetteh a po zemi prostřelil domácího brankáře.

Po změně stran čtrnáctý celek třetí německé ligy přidal a hosté udrželi čisté konto jen díky skvěle chytajícímu Hečovi, jenž po přestávce nahradil Nitu. Letenský gólman rozesmutněl domácí ve čtyřech velkých šancích. Naopak na druhé straně si v 50. minutě převzal míč Chipciu a druhým dotykem jej ukázkovým volejem zpoza vápna poslal k tyči.

"Byl to podobně jako s Dynamem zápas dvou poločasů. V první půli jsme dominovali, druhá už byla jiná. Dali jsme jim sami příležitosti, zbytečně jsme ztratili několik míčů. Hráli jsme ale z plné přípravy a vzhledem k tomu je potřeba utkání hodnotit pozitivně," uvedl asistent sparťanského trenéra Radoslav Kováč.

"Pro nás velmi platný zápas a jsem rád, že jsme nedostali gól. Hrálo se na výborném terénu, s kvalitním soupeřem, takže to i navzdory dlouhému cestování mělo smysl," dodal bývalý reprezentant.

Další přípravný zápas čeká Spartu ve středu na Strahově proti Vltavínu.

Mladá Boleslav dala v přípravě třetiligovému soupeři 10 gólů

Mladá Boleslav rozdělila tým na dvě poloviny, přesto v prvním utkání s Dobrovicí jasně dominovala. Trefili se i testovaní hráči Tulio, Ewerton a dokonce dvakrát Jelínek, dva góly dal i Ladra.

Hned čtyři týmy zvítězily nad soupeřem ze slovenské ligy  Opava vyhrála 1:0 v Žilině, Karviná zdolala stejným poměrem Sereď, Zlín porazil 2:0 Zlaté Moravce a Olomouc triumfovala 3:0 v prvních ze dvou utkání v Trenčíně.

Bohemians 1905 vstoupili do přípravy výhrou 2:0 nad druholigovým Žižkovem. Dukla zvítězila na půdě třetiligového Benešova hladce 5:0 a pět gólů si pří výhře 5:1 nad Neugersdorfem z německé regionální ligy připsaly i Teplice.

Fotbalisté Příbrami v Tipsport lize napravili úvodní porážku s Hradcem Králové a porazili jiný druholigový celek Vlašim 2:1. Brankami se o to postarali Roman Květ z penalty a Marek Kodr po rohovém kopu. Skupinu A před závěrečným kolem vede Hradec Králové, který porazil Ústí nad Labem 2:0.

"Chci vyhrát každé utkání, takže jsem především rád, že jsme vyhráli. Určitě je lepší hrát turnajové zápasy než běžné přáteláky, protože se o něco hraje," řekl trenér Příbrami  Josef Csaplár.

Vedle Hradce Králové mají v Tipsport lize zatím šest bodů ještě Táborsko a Brno ve skupině C a Ostrava ve skupině D. V základní části soutěže tradičního zimního turnaje se hraje o to, kdo se připojí k třem jistým účastníkům Final Four na Maltě Mladé Boleslavi, Slovanu Bratislava a obhájci trofeje, druholigovému Brnu. Ostrava stejně jako Jablonec však už dopředu avizovaly, že na Maltu neodcestují.

Je nám líto, video expirovalo.
Příbram v Tipsport lize porazila Vlašim
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články