Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Plzeň doma počtvrté v řadě udržela nulu a poradila si s Libercem

Viktoria doma góly nedostává. Plzeňští fotbalisté to potvrdili i v utkání 18. kola doma proti Liberci, které zvládli 2:0. Svěřenci Michala Bílka zvítězili v lize potřetí za sebou díky trefám Radima Řezníka a Jana Sýkory. V neúplné tabulce se Plzeň bodově dotáhla na vedoucí Slavii, která má k dobru nedělní zápas s Mladou Boleslaví. Slovan venku podruhé za sebou prohrál a v neúplné tabulce je osmý.

Plzeňský záložník Jan Sýkora skóruje proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Liberec měl v poslední době velmi dobré výsledky a my si velice ceníme, že jsme ho tady porazili," řekl plzeňský trenér Michal Bílek. "Slovo titul tady nepadá. Vážíme si toho, že na špičce jsme, a to je všechno. Soustředíme se vždy na nejbližší zápas," doplnil bývalý kouč české reprezentace.

Liberečtí začali dobře, domácího favorita v úvodu k ničemu nepouštěli a lépe kombinovali. Rychlou akci na jeden dotek ale zakončil Hilál nepřesnou střelou z úhlu. "Do prvního gólu byla pasáž, kdy jsme hráli dobře, ale ve dvou třech situacích nám chyběla taková poslední přihrávka," uvedl liberecký trenér Luboš Kozel.

V 17. minutě Viktoria hned z první šance otevřela skóre. Kalvach nákopem za obranu vyslal Řezníka, který zblízka překonal brankáře Knoblocha. Pravý obránce zaznamenal čtvrtý ligový gól v této sezoně. "Chceme to takhle hrát. Nechci říct, že to je skoro nebránitelné. Ale když se to dobře sehraje a dobře si to načasujeme, tak je to skoro půl gólu," mínil Řezník.

Za 10 minut Západočeši zvýšili. Čermák obral Tuptu a posunul míč na Beauguela. Nejlepší střelec soutěže v šestnáctce vybídnul volného Sýkoru, jenž přehodil Knoblocha. Reprezentační záložník si třetí branku v ligovém ročníku připsal proti bývalému týmu.

Domácí měli ve zbytku prvního poločasu hru pod kontrolou a krátce před pauzou mohli přidat třetí gól. Šulcovu hlavičku však vyrazil liberecký gólman.

Slovan do druhé půle poslal náhradníky Stocha a Fukalu, po jehož centru Hilál ve 47. minutě akrobatickým kopem přes hlavu o kousek minul. Mezi tyče se nevešla ani rána libereckého Havelky. Do první velké plzeňské možnosti po změně stran se dostal Šulc, ale Knoblochovu špatnou rozehrávku nepotrestal a míč poslal vysoko nad.

Západočeši si závěr bez větších problémů pohlídali a soupeři dovolili první střelu na branku až v 88. minutě, kdy Rabušicovu hlavičku chytil Staněk. "Ač třeba v poli tam bylo plno hezkých věcí, rozhoduje se na posledních 30 metrech, a tam byl dnes jednoznačně rozdíl ve prospěch domácích," upozornil Kozel, který ve Viktorii končil hráčskou kariéru.

Plzeňští doma neprohráli už 18 ligových utkání po sobě, naposledy na svém stadionu nebodovali v únoru právě proti Liberci. Viktoria v sezoně vyhrála 13 ze 14 domácích soutěžních duelů. "Ve druhé půli jsme si to pohlídali, dobře jsme bránili a soupeře prakticky nepustili do nějaké větší šance," dodal Bílek.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:0 (2:0)

Branky: 17. Řezník, 27. Sýkora. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Podaný - Klíma (video). ŽK: Beauguel, Hejda (oba Plzeň). Diváci: 1000 (omezený počet).

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Sýkora (82. Falta), Čermák (70. Káčer), Šulc (70. Kayamba) - Beauguel. Trenér: Bílek.

Liberec: Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka (75. Rondič) - Koscelník (46. Fukala), Frýdek (66. Purzitidis), Tupta (46. Stoch) - Hilál (57. Rabušic). Trenér: Kozel.

Michal Bílek (trenér Plzně): "Dostávali jsme se docela pomalu do hry, v začátku měl soupeř lepší pohyb. Od takové 10. až 15. minuty jsme až do konce první půle sehráli velmi dobrých 30 minut, v nichž jsme dali rozhodující dvě branky. Ve druhé půli jsme si to pohlídali, dobře jsme bránili a soupeře prakticky nepustili do nějaké větší šance. Je pravda, že jsme chtěli druhou půlku odehrát o něco líp. Jsme rádi, že po těch třech zápasech, ve kterých jsme naplno nebodovali, jsme se zvedli a poslední tři kola vyhráli. Je to pro nás velmi důležité, protože jsme Slovácku i Baníku malinko odskočili."

Luboš Kozel (trenér Liberce): "Zápas jsme ztratili v první půli. Viktorka udělala to, co umí v poslední době - byla efektivní ve správný moment. Krásnou akci provedla bez chyby a dostala se do vedení. Branka ji uklidnila a s námi trochu psychicky zacloumala. Od té chvíle náš výkon nebyl dobrý. Dělali jsme chyby, ztráceli míče už na vlastní polovině a jedna taková situace přinesla i druhý inkasovaný gól. V druhém poločase byl zápas vyrovnaný, vytvořili jsme si šance. Ale pro to, abychom se zápasem ještě něco mohli udělat, bylo potřeba dát gól. Bohužel jsme trefili bránu až v 88. minutě."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články