Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plzeň díky dvěma gólům střídajícího Bakoše otočila utkání s Brnem

Brno - Plzeň měla Brnu co vracet. Zbrojovka je totiž jediným celkem, který na podzim dokázal porazit Viktorii na vlastním stadionu, a dlouho to vypadalo, že by o body mohla Plzeň připravit i tentokrát. Brno dostal do vedení už v 7. minutě Glaser, Viktoria však i díky dvěma gólům střídajícího Marka Bakoše dokázala vývoj utkání obrátit, vyhrála v Brně 3:1 a v čele ligové tabulky má tříbodový náskok na pražskou Spartu. 

František Rajtoral slaví vyrovnávací gól
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Brno nemohlo v utkání nasadit řadu hráčů, trenéru Petru Čuhelovi chyběli potrestaní Pernica, Fall, Mezlík a Pašek, zranění nepustila do hry Frejlacha a Krále. Plzeň udělala oproti utkání Evropské ligy jedinou změnu. Po dvouzápase s Neapolí, kdy Stanislav Tecl pokaždé nastoupil jako střídající hráč a vždy se uvedl vstřelenou brankou, naskočil ex-jihlavský útočník proti Brnu v základní sestavě. Jen na lavičce tak zůstala donedávna jasná útočná jednička Plzně Marek Bakoš.

Glaser zaskočil Plzeň

V úvodu zápasu směřovala pozornost zejména směrem k asistentovi rozhodčího, který odmával po jednom velice těsném ofsajdu na obou stranách. Záhy ale přišel první gól a překvapivě se radovalo Brno. Škoda zabojoval v pokutovém území, a i když Švancarův centr nezpracoval, k odraženému míči se dostal Petr Glaser a propálil jak plzeňské obránce, tak i brankáře Kozáčika.

Po brzkém gólu přišel očekávaný nápor Plzně. Viktoriáni drželi většinu času míč na svých kopačkách, svědomitě bránící Brno ale Plzeň do šancí nepouštělo. Naopak několikrát málem zahrozili hráči Zbrojovky, pokaždé je ale zastavil minimální ofsajd.

Pavel Vrba, trenér Plzně: "Brno odehrálo velice dobré utkání. My jsme to měli strašně těžké, protože Brno hrálo velice zodpovědně. Po ztrátě míče se vracelo na vlastní polovinu hřiště a my jsme se těžko prosazovali. (…) Dneska to bolelo ve smyslu, že Brno hrálo důsledně a disciplinovaně a pro nás to bylo strašně těžké utkání."

Petr Švancara, kapitán Zbrojovky Brno: "Potrápili jsme je alespoň nějakých sedmdesát minut, ale trošku si musím nasypat popel na hlavu. Mohl jsem ten zápas rozhodnout na stranu Zbrojovky, takže mě mrzí, že tam ještě něco nepadlo."

Nakonec to však byla Plzeň, kdo udeřil z rychlého protiútoku. Po brněnském rohovém kopu unikl po pravé straně Jan Kovařík. Jeho křižný centr nedokázal odvrátit vracející se Zavadil, který namísto toho skončil v kotrmelcích na zemi, a naprosto osamocený František Rajtoral už neměl nejmenší problémy poslat míč do odkryté branky.

Plzeň na hřišti čím dál tím více dominovala a přibývalo i závarů v brněnském pokutovém území. Překvapivě nenápadný byl útočník Tecl, který se s míčem příliš nepotkával. V začátku druhého poločasu však jen tak tak, že nedosáhl na další skvělý Kovaříkův centr, Brno se ale i tentokrát ubránilo.

Plzeň Zbrojovku v úvodu druhé půle uzamkla na její polovině, a když se brněnští dostali k míči, rychle ho zase ztratili. Ve výborné příležitosti se ocitl po rohovém kopu Čišovský, ani on ale brankáře Dvořáka nepřekonal. Pak příliv plzeňských šancí ustal, Viktoriáni ale nadále kontrolovali míč a Zbrojovku prakticky nepouštěli za polovinu hřiště. Brňané s Petrem Švancarou v čele pouze sbírali do statistik jeden ofsajd za druhým.

V 63. minutě se Švancara dokázal vyhnout ofsajdové pasti a obtěžován jen obráncem Čišovským uháněl směrem na Kozáčika. Jeho střela z hranice vápna nakonec jen těsně minula levou tyčku plzeňské branky. Plzeňským fanouškům asi hodně zatrnulo, ani v následujících minutách se ale obraz hry nezměnil. Plzeňští kontrolovali hru, do velkých šancí se ale nepropracovávali a brněnští fotbalisté nedokázali dotáhnout své občasné brejkové příležitosti až k zakončení.

Bakoš spasil Plzeň

Plzeň nakonec za vítězstvím nasměrovaly tradiční opory. Pavel Horváth kolmou přihrávkou vyslal za rozhozenou obranu střídajícího Marka Bakoše, a ten tváří v tvář brankáři Dvořákovi nezaváhal a poslal Plzeň do vedení. V závěru utkání dokázal Bakoš přidat ještě jeden gól. Slovenský útočník si naběhl na další perfektní Horváthův centr a prudkou ranou pojistil plzeňskou výhru. Viktoria tak zůstává v čele ligové tabulky a na druhou Spartu má tříbodový náskok.

Pavel Vrba si po zápase pochvaloval útočné střídání, které mu zajistilo výhru. Zároveň však vyzdvihl výkon Tecla. "Rozhodnout se nám podařilo až příchodem Bakoše. Máme velkou výhodu ve dvou kvalitních útočnících. Dnes odvedl Tecl hodinovou černou práci na hrotu útoku ve prospěch Bakoše, který nám dvěma góly pomohl k plnému bodovému zisku. Oba útočníci vědí, že je v týmu velká konkurence. Oba dostávají příležitost, i když jeden z nich musí na lavičku," prohlásil trenér Plzně.

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 1:3 (1:1)Branky: 7. Glaser - 75. a 90. Bakoš, 30. Rajtoral, Rozhodčí: Franěk - Paták, Blažej. ŽK: Šoljič, Glaser, Kunc (všichni Brno). Diváci: 6225.

Brno: Doležal - Hyčka, Brabec, Sus, Husár - Glaser (74. Kunc), Zavadil, Šoljič (86. Traore), Lutonský (76. Přerovský) - Švancara, Škoda. Trenér: Čuhel.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (83. Fillo), Kolář (88. Hejda), Kovařík - Tecl (64. Bakoš). Trenér: Vrba. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články