Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pivarník: Proti Plzni je mediální kampaň. V ofenzivě ale řešíme situace špatně

Praha – Další velký test má za sebou obhájce titulu z Plzně. A ne poprvé jím letos prošel zdárně, ale s velkými problémy. Viktoria v Ďolíčku předvedla vynikající defenzivní výkon, ale opět se hodně trápila směrem dopředu a vytvořila si minimum šancí. Trenér Pivarník si uvědomuje obě stránky výkonu svého klubu, ale říká, že pro tým je těžké mít čistou hlavu. A to i kvůli tomu, že je podle něj na Plzeň vyvíjena mediální kampaň.

Roman Pivarník
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Podle Pivarníka sráží tým psychicky dolů i údajná negativní atmosféra okolo týmu. "Vyvinula se samozřejmě obrovská kampaň proti Plzni. Hráči řeknou, že to nečtou, člověk se snaží myslet pozitivně a říct jim, aby to nečetli, ale oni to samozřejmě čtou. To nám nepřidá," přemítá Pivarník.

Co má na mysli touto mediální kampaní, ale slovenský trenér nezmínil. Pravděpodobně však jde stále o narážku na spekulace, které před několika týdny odstartovalo prohlášení majitele Plzně Paclíka o tom, že by si v budoucnu přál návrat trenéra Vrby do Viktorie. Paclík přitom zmínil, že by otázka výběru nového trenéra mohla být na stole už po zápasu jara se Slavií, který se uskutečnil před dvěma týdny. Vedení ale nakonec trenéra Pivarníka ve funkci podrželo.

K lepším vztahům Pivarníka s médii zřejmě nepřispěje ani zpráva Deníku Sport o tom, že podle jeho informací měl David Limberský po utkání v Liberci opustit hotel a vrátit se až nad ránem. Obránce Plzně nečekaně chyběl v kádru Plzně pro zápas v Bohemians. "Bylo to ze zdravotních důvodů," zdůvodnil však trenér Pivarník.

Pivarník se nyní snaží pracovat na psychice a vytvořit v týmu pozitivní atmosféru, která by se přenesla na celý kádr. "Samozřejmě jsme neustále pod obrovským tlakem, ale potřebujeme se povzbuzovat a spolupracovat, z chyb se poučit. Část hráčů podává výborné výkony, ale ty potřebujete od všech jedenácti hráčů a momentálně ta souhra není ideální," přiznává bývalý trenér Bohemians, Jihlavy či Olomouce slabší výkony od části svého kádru.

Trápí nás individuální výkony, soudí Pivarník

Viktoria sice v zápase začala aktivně, po vstřeleném gólu se ale zabalila do ulity a jen odrážela nájezdy Klokanů. Směrem dopředu si poté vytvořila jen minimum šancí. "Byly tam situace, kdy jsme to řešili trochu špatně. Dnes jsme ale neměli jen jednu šanci, Kopic šel v závěru sám na bránu, ale řešil to špatně. Předtím nám brejková situace skončí u praporku. Mluvíme o tom samém, ty zápasy musíme spíše odválčit a snad se postupně herně chytíme," vysvětluje Pivarník.

Podle trenéra Plzně nejsou problémy taktické, ale je potřeba se zaměřit spíše na práci se samotnými svěřenci. "Když to řeknu objektivně, těžko hovořit o zlepšení, momentálně nás trápí individuální činnost hráčů. Potřebujeme se trošičku uklidnit, aby hráči začali řešit běžné fotbalové věci, to není věc systému. Je to v hlavě, a tomu se teď musíme trochu víc věnovat, opustit běžné nácviky a chytit větší jistotu při práci s míčem," myslí si Pivarník.

Jedním z hráčů, na které se může Pivarník spolehnout, když už je ofenzivně nejhůř, je i navrátilec a veterán Marek Bakoš, který vstřelil i vítěznou branku. "Je to hráč, který má za sebou v Plzni velkou fotbalovou minulost. Má obrovské srdce, je to obrovský bojovník a na tréninku všechno odmaká naplno," chválí veterána v útoku trenér Plzně.

Zároveň ale zkritizoval práci Michaela Krmenčíka, který se na jaře výkonnostně dosti trápí.  "Potřebujeme rychlejšího hráče, škoda, že Krmenčík nedokáže těžit z obrovské práce Bakoše. Naběhá kilometry, dokáže balon udržet a také ho sklepnout, ale druhý útočník toho musí využít, a to potřebujeme do té hry dostat," nabádá Pivarník kometu plzeňského podzimu.

Sport
zdroj: ČT4

Pomáhá, když je Slavia pod tlakem, myslí si Pivarník

Hlavní ale pro Plzeň je, že si stále výsledkově drží svůj standard. I díky tomu je teď za Slavií v úplné tabulce už o pouhý jeden bod. A Pivarník se tlak na sešívané snaží zužitkovat. "Stále chceme hrát o titul. Samozřejmě pomáhá, když Slavia i my jsme pod tlakem, z toho pak plynou chyby. Musíme být hodně na dostřel, aby ani jedno mužstvo nemělo klid. Žádný zápas zvlášť na jaře není lehký, někdy to může být i o štěstí. Ale my se musíme soustředit hlavně na sebe," upozorňuje Pivarník.

Souboj o mistrovský pohár by se podle Pivarníka měl už odehrávat především mezi Slavií a Plzní. O šancích Sparty, která za prvním místem zaostává o devět bodů, valné mínění nemá. "Je to samozřejmě sport, všechno je možné, ale bylo by hodně překvapivé, kdyby oba týmy začaly ztrácet tak, že by se do toho ještě dostala i Sparta," tvrdí Pivarník.

Zároveň může Pivarníka těšit, že Plzeň podala vynikající výkon v defenzivě. Viktoria vyhrála jeden hlavičkový souboj za druhým a byla i dostatečně důrazná, když to nejvíce potřebovala.

"Obrana pracovala dobře, protože to pro ni samozřejmě nebylo jednoduché i v tom, že Bohemians hrají 5-2-3. Jejich vrchní trojice hráčů hraje v užším postavení, odskakují dolů a je to velmi složité pro obranu na to reagovat. Nehrajete stabilně hráč na hráče, ale ti hráči jsou níž, a není to jednoduché je dostupovat. Nevíte, kdy dostupovat, nebo kdy spíš stát, takže jsem velmi rád, že jsme si s tím dokázali poradit," osvětlil defenzivní pokyny Pivarník.

Velká slova chvály měl i pro Romana Hubníka, který je na začátku jara takřka v životní fazoně. "Roman Hubník je stálice. Jeho výkonnost předčívá českou ligu, jeho výkony jsou neuvěřitelně stabilní celou sezonu i celé loňské jaro. Je dobře, že kapitán a vůdčí osobnost kabiny zůstává," pochvaluje si svou oporu Pivarník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články