Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pivarník kritizoval spekulace o vyhazovu. Zbytečně to odvedlo pozornost, prohlásil

Praha – Do klíčového utkání sezony šel trenér Plzně Roman Pivarník v nezáviděníhodné pozici. Majitel klubu Tomáš Paclík se v týdnu nechal slyšet, že výsledek zápasu v Edenu by mohl výrazně ovlivnit koučovu budoucnost. I to přispělo ke spekulacím, že by se na západ Čech mohl vrátit Pavel Vrba. A nepříznivý výsledek 0:1, který Plzeň vzdálil od titulu, jen přilil olej do ohně, což Pivarníkovi nepřidalo k dobré náladě. Přes porážku byl ale s výkonem týmu spokojený.

Šéf Plzně Adolf Šádek a trenér Roman Pivarník
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Koncentrace každého měla být na tento zápas. My jsme čtrnáct zápasů neprohráli, ale po jedné remíze venku na hřišti Zlína, čtvrtého týmu tabulky, noviny a média řeší tohle," zlobil se Pivarník. "Veškerá pozornost měla být na tento zápas a najednou byla odvedena jinam. To mě samozřejmě mrzí, protože i když jsem v zápase se Zlínem nebyl spokojený s výkonem, uhráli jsme remízu. Dnes jsem byl s výkonem spokojený, ale bod bohužel nemáme," přemítal plzeňský kouč.

Pro Plzeň byla porážka poměrně krutá. I když Slavia měla více šancí a některé z nich stoprocentní, Viktoria držela svého soupeře zvláště v prvním poločase relativně na uzdě. "Byl jsem spokojený s tím, jak jsme napadali a kombinovali. Dnes ty věci v naší hře byly, oba soupeři hráli hodně náročně. Samozřejmě v obou fázích byla hra takticky svázaná, ale nebylo to jen o postávání a vyčkávání. Pokud soupeř udělal chybu, snažil se toho druhý využít při přechodu do útoku," popisoval průběh hry Pivarník.

Viktorii přitom opět nalomila nedisciplinovanost, která už ji srážela také v evropských pohárech. "Už to byl třetí nebo čtvrtý ligový zápas v sezoně, ve kterém jsme dohrávali o jednoho hráče méně. Dvakrát se nám to stalo v evropských pohárech, a to je hodně. Většinou jsou to blbosti, uděláme jednu kartu, druhou kartu, a jsme vyloučení," láteřil Pivarník.

Nejeli jsme sem pro bod. Vyloučení byla fatální chyba, zkritizoval Pivarník Řezníka

Pro Řezníka, který se nechal vyloučit, neměl mnoho pochopení. Zvlášť proto, že oba jeho tresty přišly poté, co se Plzeň snažila dostat do útoku. "Je to paradox, že hráč, který jde do útoku a je v postavení dopředu, dostane dvakrát žlutou kartu a oslabí mužstvo. Byla to fatální chyba, protože jsme věděli, že rozhodují maličkosti a my jsme soupeři nabili na smeč," zkritizoval plzeňský trenér svého svěřence.

Plzeň Slavii spíš negovala, než aby si sama vytvářela velké příležitosti. Pivarník to ale ospravedlňoval tím, že jeho mužstvo nebylo směrem dopředu příliš efektivní, než že by vyloženě betonovalo.

"Neřekl bych, že jsme si sem jeli pro bod," odmítl Pivarník. "Dobře jsme hráli bez balonu a byli jsme aktivní, ale měli jsme málo dotáhnutých akcí a málo střel. Ale byli jsme si vědomi, že jsme hráli venku, do každého zápasu jsme chtěli aktivitou jít na vítězství, a pokud se to nedaří, tak remízu samozřejmě berete. Proto je škoda, že jsme to prohráli," mrzelo plzeňského trenéra.

Venku nejsme v útoku tak silní, uvědomuje si plzeňský trenér

Viktoria se také musí vypořádávat s nefungující ofenzivou. Na jaře se ve třech zápasech trefila pouze jednou a ani ve Zlíně, ani v Edenu si nevypracovala příliš mnoho šancí. "Samozřejmě v zápasech venku nám chybí lepší efektivita v útoku. Doma si dokážeme vypracovat hodně příležitostí, ale venku třicet metrů od brány nejsme tak silní, jako bychom měli být," je si vědom Pivarník.

Plzeňský kouč stále nemůže najít ideálního muže do útoku. V prvních dvou zápasech se nechytl Poznar, který se v Edenu ani nedostal na hřiště. Šanci dostal Krmenčík, trápení ale neprotrhl ani střídající Bakoš.

"Michal [Krmenčík] samozřejmě ten zápas z hlediska nasazení odpracoval výborně, ale narazil na trojúhelník Deli, Ngadeu a Lüftner. Není to lehké proti těmto urostlým hráčům hrát. Těžko se to analyzuje. Je to mladý hráč, který začal pravidelně nastupovat na podzim, ale určité výkyvy jsou. Není to problém tréninkové morálky, tam pracuje skvěle, ale má určité přednosti a nedostatky, na kterých musí pracovat. Je důležité, aby se chytl a pak mu to začalo padat," povzbudil svého svěřence Pivarník.

Sport
zdroj: ČT4

Hodně šancí Viktorie vznikalo v prvním poločase po krajích hřiště, přes které Plzeň táhla většinu svých útoků. Ve výsledku se ale její křídelníci Petržela a Zeman rovněž příliš neprosadili.

"Hráči měli problém většinou při prvním doteku, nebo tím, že si ho dali moc dopředu a soupeř jim ho vzal, takže to byl technický problém u hráčů. Byla to škoda, protože si oba soupeři moc prostoru nenechávali, byli dostupovaní a pod tlakem není jednoduché pracovat s míčem. Hlavně ten druhý moment, kdy byl Řezník pod tlakem, měl volný prostor padesát metrů před sebou, stačilo tu přihrávku Petrželovi řešit dříve. To byla čistě Řezníkova chyba," vyčetl Pivarník plzeňskému obránci řešení situace při zákroku na druhou žlutou kartu.

Nepřesvědčivá konfrontace s elitou

Pro Plzeň každopádně konfrontace s elitním soupeřem znovu nedopadla úplně ideálně. Po nevýrazných výkonech v evropských pohárech se neprosadila ani proti Slavii, kterou se Pivarník nezdráhal přirovnat k soupeřům, s nimiž se Plzeň potkávala v Evropě.

"Slavia dokázala poskládat výborné mužstvo. Na posty, kde mají kvalitní hráče, jsou schopní dovést ještě kvalitnější hráče. V tom je obrovská síla Slavie," uznal Pivarník. "Co je dále srovnatelné s Evropou, jsou somatotypy hráčů, u nich je to ještě extrém. Jediný menší hráč je Sýkora, jinak je zbytek hráčů fyzicky hodně silných a vysokých, v tom je Slavia hodně vyspělá," doplnil trenér Viktorie.

A ve srovnání se špičkovým soupeřem podle něj Plzeň obstála, i když stále ještě není na úrovni, na jaké by ji Pivarník chtěl vidět. "My procházíme určitou přestavbou a vycházíme z podmínek, které máme. Snažíme se držet stále na špici, na které jsme, dnes to byl zápas o jednom gólu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články