Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Pět střídání v lize už od příštího týdne. V dohrávce Teplic s Libercem ještě ne

Už od příštího týdne začne platit dočasná novinka v podobě pěti střídání v zápasech první a druhé ligy. Schválil to Ligový výbor Ligové fotbalové asociace, která soutěže řídí. A Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR per rollam také schválil tuto revoluční úpravu pravidel, která má týmům pomoci v hektickém období po koronavirové přestávce.

Utkání Liberec - Teplice
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Sobotní dohrávka 23. ligového kola mezi Teplicemi a Libercem, která otevře obnovenou sezonu profesionálních soutěží, se bude hrát ještě v běžném režimu maximálně tří střídání na každé straně. Úprava pravidla vstoupí v Česku v platnost od příštího týdne, kdy se restartovaný ročník první a druhé ligy naplno rozběhne.

Světová federace FIFA spolu s mezinárodní pravidlovou komisí IFAB před necelými dvěma týdny umožnily zavést revoluční změnu vzhledem k nabitému kalendáři, který celky čeká po uvolnění koronavirových opatření a opětovném rozehrání soutěží. 

Týmy budou moci využít pět střídání a šesté v případném prodloužení. Novinku je zatím možno zavést v soutěžích, které skončí do 31. prosince.

Aby změna pravidla příliš nezdržovala a nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři "okna" a pauzu mezi oběma poločasy.

První a druhá liga v Česku se stejně jako drtivá většina soutěží po celém světě zastavily před polovinou března. Většina zemí plánuje dokončit stávající sezonu, což přinese zhuštěný zápasový program a možné zvýšené riziko zranění.

Ligový výbor také na základě rozhodnutí ligového grémia z minulého týdne schválil změnu rozpisu soutěží, která obsahuje upravená pravidla pro určení pořadí v případě mimořádných okolností.

Mistr například nemůže být vyhlášen, pokud nebude kompletně dohrána celá nadstavbová skupina o titul. V případě nedohrání soutěže se pro výběr klubů do evropských pohárů určí pořadí na 1. až 6. místě, další konečné pořadí se vyhlašovat nebude.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články