Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Penaltový závěr na Střelnici. Jablonec otočil duel s Bohemians, ale v nastavení srovnal Kovařík

Hektický závěr se odehrál na severu Čech. Jablonec sice otočil utkání 3. kola první fotbalové ligy doma s Bohemians 1905, ale nakonec se musel smířit s remízou 2:2. Do vedení 2:1 dostal domácí díky penaltě v 77. minutě Václav Pilař, jenže v poslední minutě také z pokutového kopu vyrovnal Jan Kovařík.

Ibrahim Keita v souboji s Davidem Houskou
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Jablonečtí v lize podruhé za sebou nevyhráli a nedokázali se vítězně naladit na čtvrteční venkovní odvetu 3. předkola Evropské ligy proti Celticu Glasgow, v níž budou usilovat o smazání ztráty 2:4 z domácího duelu. "Klokani" podruhé v ligové sezoně remizovali, na tři body v nejvyšší soutěži čekají už šest utkání.

Bohemians překvapivě začali lépe. Ve 13. minutě ještě Vondru vychytal gólman Hanuš, ale za další tři minuty už Pražané vedli. Na Kovaříkův centr z levé strany si naběhl Puškáč a umístil míč do horní části branky. Útočník "Klokanů" skóroval i ve třetím utkání ligové sezony.

Jablonečtí se dostali do hry až v druhé části první půle. V 31. minutě pálil nad Kubista, poté brankář Bačkovský vytáhl střelu Housky, který poprvé nastoupil za Severočechy v soutěžním duelu v základní sestavě.

"Chtěli jsme být aktivní. Soupeř nás vyděsil šancí hned v úvodu. Byli jsme potrestaní Puškáčovým gólem, to byla pro nás sprcha. Opticky jsme možná byli v tlaku, ale nemohli jsme se dostat do šancí," řekl jablonecký trenér Petr Rada. "Hlavně v prvním poločase jsme nevyužili řadu brejků, které jsme měli dotáhnout. Situace byla hodně nadějná," dodal kouč Bohemians Luděk Klusáček.

Po přestávce chvíli domácí pokračovali v náporu, ale Pražané tlak brzy otupili a dlouho nepouštěli soupeře do šancí. Naopak v 71. minutě mohl zvýšit střídající Keita, který těsně přestřelil.

Za dalších šest minut Jablonec zničehonic srovnal. Bačkovský při snaze odehrát míč zasáhl ve vápně domácího Pilaře a sudí Klíma po zásahu videorozhodčího Berky a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu. Přestože gólman Pražanů vystihl směr střely, Pilař pokutový kop proměnil a připsal si už třetí soutěžní branku v sezoně. Trefil se i v úvodním kole proti Ostravě a ve čtvrtek proti Celticu.

"Před sezonou nám všichni říkali, že VAR (videorozhodčí) má vstupovat do zápasů v případě jasných pochybení. To nevím, jestli byly ty dnešní případy. Mně se to nezdálo. Pak to úplně otočí zápas," uvedl Klusáček.

Za dalších šest minut domácí otočili stav. Ve vlastním vápně udělal velkou chybu Kovařík a střídající Čvančara pohotově střelou na přední tyč překonal Bačkovského. Dvacetiletý útočník dal svůj druhý gól v ligové kariéře.

"Ještě když jsem byl v Opavě, měl jsem spoustu příležitostí, které jsem neproměnil. Jsem rád, že jsem se teď hned na začátku chytl gólem a věřím, že mi to pomůže," uvedl Čvančara. "Stoprocentně moje chyba. Měl jsem to hrát nahoru, ale chtěl jsem to ještě vykombinovat s Ljovinem. Bohužel jsem to dal špatně," řekl Kovařík.

Zdálo se, že Bohemians stejně jako před týdnem doma s Plzní ztratí zápas poté, co vedli 1:0. Už v nastavení ale znovu vstoupil do hry videorozhodčí a sudí Klíma po přezkoumání záznamu nařídil pokutový kop po zákroku střídajícího Hübschmana na Bederku. Kovařík napravil svou předchozí chybu a srovnal, byť Hanuš stejně jako předtím na druhé straně Bačkovský vystihl směr.

"Předpokládám, že to byl nějaký podobný zákrok jako předtím od nás. Ani jednu z těch situací nevidím jako jasné pochybení," mínil Klusáček. "Byl jsem mezi určenými na penaltu. Dostal jsem chuť odčinit chybu při druhém gólu Jablonce. Jsem rád, že jsem udržel nervy, proměnil a částečně jsem to zmírnil," uvedl Kovařík.

Jablonečtí v posledních třech soutěžních zápasech inkasovali devět branek. S Bohemians aspoň doma v lize neprohráli poosmé za sebou.

3. kolo první fotbalové ligy:

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 2:2 (0:1)

Branky: 77. Pilař z pen., 83. Čvančara - 16. Puškáč, 90.+4 Kovařík z pen. Rozhodčí: Klíma - Hrabovský, Vodrážka - Berka (video). ŽK: Považanec, Rada (trenér) - Köstl, Ljovin, Vacek, Brabec (asistent trenéra). Diváci: 2693.

Sestavy:

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Malínský (65. Pleštil), Houska (81. Hübschman), Kratochvíl (65. Čvančara), Pilař (90.+3 Surzyn) - Doležal (90.+3 Martinec). Trenér: Rada.

Bohemians: Bačkovský - Dostál (87. Koubek), Köstl, Bederka, Vondra - Ljovin, Květ (80. Vacek) - Fulnek (66. Bartek), Hronek, Kovařík - Puškáč (66. Keita). Trenér: Klusáček.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Chtěli jsme být aktivní. Soupeř nás vyděsil šancí hned v úvodu. Byli jsme potrestaní Puškáčovým gólem, to byla pro nás sprcha. Neměli jsme nic, těžko jsme se do šancí dostávali. Opticky jsme možná byli v tlaku, ale větší šanci jsme neměli. Chtěli jsme to zlomit bojovností. Teď nám to neladí, jak by mělo, ale pomohla nám střídání. Dokázali jsme to otočit na 2:1, ale v 93. minutě byl faul a hosté vyrovnali. Je to pro nás ztráta dvou bodů."

Luděk Klusáček (trenér Bohemians): "Trošku to průběhem připomínalo minulé kolo s Plzní. Po poločase jsme také vedli 1:0 a soupeři se podařilo výsledek otočit. Dnes to pro nás dopadlo s trošku šťastnějším koncem, že bereme aspoň bod. Přesto si myslím, že jsme měli hodně blízko k tomu, abychom získali tři. Je to pro nás ztráta. Hlavně v prvním poločase jsme nevyužili řadu brejků, které jsme měli dotáhnout. Situace byla hodně nadějná. Když pak soupeř otočil na 2:1, nebylo mi dobře. Naštěstí jsme stihli v závěru srovnat."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články