Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pavel Srníček devět dní po srdečním kolapsu zemřel

Ostrava - Bývalý fotbalový brankář Pavel Srníček devět dní po srdečním kolapsu, který ho postihl při kondičním běhu, zemřel. Někdejšímu českému reprezentantovi, který působil dlouho v Anglii, bylo pouhých 47 let. Nad úmrtím vyjádřili soustrast mimo jiné také bývalý anglický kanonýr Alan Shearer nebo někdejší gólman Manchesteru United Peter Schmeichel. Rozloučení s Pavlem Srníčkem proběhne 4. ledna od 14 hodin ve smuteční obřadní síni v Ostravě Vítkovicích.

Ilustrační foto

Srníček zkolaboval předminulou neděli při běhu v Bohumíně, kam přijel za rodinou. Podle jeho agenta Stevea Wraitha se mu na dvacet minut zastavilo srdce a po převozu do nemocnice byl uveden do umělého spánku. Z něj ho měli lékaři probouzet ve středu, Srníčkův stav se však nezlepšil.

"Navzdory nejlepší lékařské péči pondělní vyšetření ukázala, že mozek je nenávratně poškozen. Proto bylo rozhodnuto o vypnutí přístrojů držících ho při životě," uvedl Wraith v prohlášení. "Pavel zemřel v úterý odpoledne za přítomnosti nejbližších příbuzných," dodal.

Hvězdná kariéra

Odchovanec Baníku Ostrava odešel v roce 1991 po jediné sezoně v prvoligovém áčku do Newcastlu, kde se vypracoval v týmovou jedničku a strávil tam svá nejúspěšnější léta. Poté hrál také za Sheffield Wednesday, Brescii, Portsmouth, West Ham a Beiru Mar. V reprezentaci debutoval v říjnu 1994 v kvalifikaci ME proti Maltě, na závěrečném turnaji v Anglii, kde Češi senzačně získali stříbro, byl třetím brankářem. V národním týmu skončil po neúspěšné baráži MS 2002, celkem má na kontě 49 startů.

Je nám líto, video expirovalo.
Gólman Srníček zemřel v 47 letech

Hráčskou kariéru uzavřel v roce 2007, poté si otevřel brankářskou školu a jako trenér gólmanů začal spolupracovat s Jaroslavem Hřebíkem. V roce 2011 byl v realizačním týmu reprezentace do 19 let, která získala stříbro na ME. Nedávno vydal v angličtině knihu Pavel is a Geordie o svém působení v Newcastlu.

Za United odchytal bezmála stovku zápasů, pomohl jim k postupu do nejvyšší soutěže a v roce 1996 mu jen těsně unikl titul. Fanoušci o víkendu svého oblíbence podpořili skandováním při utkání s Evertonem. "Upřímnou soustrast Pavlově rodině, všem přátelům, kolegům a fanouškům v této těžké chvíli," uvedl Newcastle na Twitteru.

Klub také vyzval příznivce, kteří chtějí uctít Srníčkovu památku květinami, ať je nosí na stadion St. James' Park k pamětní desce fanoušků Johna Aldera a Liama Sweeneyho. Ti byli loni v červenci mezi 298 mrtvými při havárii letadla sestřeleného nad Ukrajinou.

Steve Wraith o utkání legend Newcastlu:

"Když jsem s ním naposledy mluvil, plánovali jsme, jak by bylo skvělé odehrát zápas bývalých hráčů, protože příští rok to bude dvacet let, co Newcastle málem získal titul… Postarám se o to, aby to dopadlo, a oslavíme tak život tohohle skvělého chlapa. Všichni pohromadě, fanoušci i hráči."

Srníček naposledy působil jako trenér brankářů ve Spartě. "Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast celé Pavlově rodině i všem jeho blízkým," uvedl generální ředitel letenského celku Adam Kotalík. "Ztratili jsme nejen skvělého člověka a kamaráda, ale také vynikajícího trenéra, který pro Spartu odvedl obrovský kus práce. Děkujeme ti za všechno, Pavle," přidal.

Smutná zpráva se nese světem

Srníčkova smrt zasáhla fotbalisty po celém světě. "Ztratil jsem kamaráda a bývalého spoluhráče. Velmi, velmi mě to zasáhlo a myšlenkami jsem v tuto hroznou chvíli s jeho rodinou," napsal na Twitteru Shearer, jenž se Srníčkem nastupoval v Newcastlu.

Srníčka ocenil také bývalý brankář Manchesteru United Peter Schmeichel. "Když jsem se dozvěděl, že Pavel zemřel, zasáhla mě obrovská lítost. Byl to gentleman a skvělý sportovec. Odpočívej v pokoji, kamaráde," uvedl Schmeichel.

"Je to tragédie, která ukazuje, co je v životě důležité," poukázal nizozemský reprezentační brankář Tim Krul, který Srníčka potkal během druhého angažmá českého fotbalisty v Newcastlu v letech 2006 a 2007. "Byl to skvělý chlap, legenda a bylo mi ctí ho poznat a pracovat s ním," dodal.

"Až příliš brzy opustila svět tahle skvělá duše. Díky za všechno, co jsi pro mě udělal," dodal další bývalý Srníčkův spoluhráč z Newcastlu brankář Stephen Harper. "Upřímnou soustrast rodině a všem, kteří byli Pavlovi blízcí," uvedla česká reprezentační jednička Čech.

"Trenére, díky za vše. Jen je škoda, že už vám to nebudu moci říct osobně. Čest vaší památce," uvedl gólman Tomáš Vaclík z Basileje, kterého Srníček vedl ve Spartě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články