Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Pátý tým ligy Baník propustil kouče Svědíka, tým povede Frňka

Ostrava - Baník Ostrava odvolal trenéra Martina Svědíka, i když dovedl tým v podzimní části fotbalové ligy k pátému místu. Jeho nástupcem se stal Petr Frňka, kterého čeká premiéra v roli hlavního kouče v nejvyšší soutěži. Dosud vedl druholigové Táborsko.

Svědík skončil v Ostravě i přesto, že po pěti letech vyvedl Baník na podzim ze sestupového pásma. Ještě začátkem listopadu s ním dokonce držel čtvrté místo, které na konci sezony zaručuje start v Evropské lize.

Přestože Svědík oficiálně figuroval pouze jako asistent hlavního trenéra Tomáše Bernadyho, fakticky byl prvním koučem. Vzhledem k chybějící nejvyšší trenérské licenci však musel být veden jako asistent. Za Svědíkovým odvoláním ale tento administrativní problém není, jelikož čtyřicetiletý kouč má studium v lednu završit.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým trenérem Baníku je Petr Frňka

Pátý? Spíše slabší průměr

"Baník se sice nachází v první třetině tabulky, ale většina základních herních parametrů jej řadí spíše do slabšího průměru. Pokulhává zejména v ofenzivních činnostech jako držení míče, přihrávky či střely na branku, kde je Baník, stejně jako v počtu vstřelených gólů, druhý nejhorší tým soutěže," uvedl šéf klubu Petr Šafarčík.

Dvaačtyřicetiletý Frňka už posbíral ligové zkušenosti, když byl asistentem Romana Nádvorníka v Příbrami a na Žižkově. S klubem je domluven na dlouhodobější spolupráci, i když smlouva ještě nebyla uzavřena. "To, co je tady po mně požadováno, je v absolutním souladu s tím, jak si představuju, že by se měl fotbal dělat. Nebylo to jen o tom: pojď trénovat Baník! Ale je to o tom podílet se na celkové herní koncepci a směru, kterým by se měl ubírat. Nabídka mě překvapila a moc si jí vážím," řekl Frňka.

Frňka se výzvy nebojí

Před nového kouče byly postaveny ambiciózní cíle - pokusit se udržet páté místo a výrazně zatraktivnit hru. "Já se toho ale nebojím. Mám pokoru a respekt, to ale rozhodně nemá nic společného se strachem. Budu se snažit, aby hráči pochopili můj záměr, jak bych chtěl hrát," řekl Frňka.

O podobě celého realizačního týmu zatím nebylo rozhodnuto. Dosavadní členové čtyřlístku Radomír Korytář a Radek Slončík nabídku na pokračování stejně jako Svědík odmítli. Tomáš Bernady, který kvartet z titulu nejvyšší trenérské licence zaštiťoval, se vrací na post vedoucího mužstva.

Šafarčík zdůraznil, že Baník v zimě neplánuje rozprodat základní sestavu. I když podle zákulisních informací má k odchodu velice blízko minimálně stoper reprezentační jednadvacítky Jan Baránek, kolem kterého krouží Plzeň.

"Pokud přijde opravdu mimořádná nabídka na hráče ze zahraničí, anebo někdo z klubů využije výstupní klauzule, to jsou jediné dva momenty, kdy teď v zimě někdo může odejít. Ale žádná konkrétní nabídka teď na stole neleží," řekl Šafarčík.

Zároveň zopakoval, že Baník se nadále drží svého dlouhodobého cíle a do dvou let chce hrát evropský pohár. "Proto máme jistou obavu, že kdyby nedošlo ke změně, reálně by hrozilo, že Baník nebude v jarní části sezony schopen navázat na bodové zisky z podzimu a ani na dlouhodobé cíle. Celkový herní koncept týmu v základních herních parametrech silně pokulhává," řekl Šafarčík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články