Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pastoor jako teprve třetí zahraniční trenér v Česku. Proč jich tu není více?

Praha - V Gambrinus lize po více než dvaceti letech existence působili pouzí tři zahraniční trenéři. Nejvyšší česká soutěž po letošní sezoně navíc ještě o jednoho z nich přijde. Proč se do českého prostředí nevydává víc cizích trenérů?

Sport
zdroj: ČT4

Alex Pastoor po konci probíhajícího ročníku odchází zpět do Alkmaaru - i na asistentském postu u Marka van Bastena si zde vydělá podstatně více než ve Slavii. "Pokud chcete zkušeného zahraničního trenéra, tak na něj nemáte peníze. Druhá věc je jakási specifičnost českého prostředí, třetí zase jazyková bariéra," vysvětluje expert ČT Pavel Karoch.

Na česká specifika doplatil před lety německý trenér Jürgen Sundermann, který postavil na nohy trápící se Spartu a nastartoval ji k jízdě za titulem. V březnu roku 1995 ho ale po osmi výhrách z deseti zápasů tehdejší letenský šéf Petr Mach stejně odvolal.

Z trojice trenérů mimo česko-slovenský prostor v Gambrinus lize vydržel nejdéle Ital Massimo Morales. Po postupu mezi elitu se v sezóně 2008/2009 na lavičce udržel 26 kol. České kluby asi po cizích trenérech moc netouží, i když mohou přinést nové myšlenky a trendy.

Tématu trenérů a výchovy české fotbalové mládeže jsme se na webu ČT sport věnovali již dříve v rubrice Fotbal Fokus. Článek o tom, jak Česko může mít lepší fotbalovou reprezentaci, najdete zde (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/246280-lepsi-fotbalova-vychova-povede-k-lepsi-reprezentaci-jak-toho-docilit/).

I čeští kouči totiž už čerpají ze stáží v předních evropských klubech. Nejen to, v České republice bylo trenérů s licencí před pěti lety podle vedoucího trenérsko-metodického úseku FAČR Antonína Plachého 8 000. To je mimochodem třikrát více než třeba v Anglii. Díky dobrému propojení i s univerzitním prostředím a rozsáhlou sítí fakult tělesné výchovy a sportu je potenciální vzdělání českých trenérů zajištěno i z akademické strany.

"Máme dostatek kvalitních, vzdělaných i zkušených trenérů za dostupnou cenu," domnívá se Karoch. "Proto si myslím, že zatím ten prostor pro zahraniční trenéry je malý," doplňuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Zahraniční fotbaloví trenéři v Gambrinus lize
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články