Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Pardubice si v boji o záchranu polepšily. Vyhrály na hřišti oslabeného Jablonce

Fotbalisté Pardubic v prvním kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu překvapivě zvítězili v Jablonci 1:0. Zápas rozhodl v 71. minutě Tomáš Solil, který využil přesilovku po vyloučení domácího Michala Surzyna z 51. minuty. Východočeši venku v nejvyšší soutěži zvítězili po šesti porážkách za sebou a poskočili na 14. místo tabulky o skóre za třinácté Bohemians 1905. Jablonec už 11 kol nevyhrál a klesl na předposlední 15. příčku. Před Karvinou má osmibodový náskok.

"Nadstavba je hrozně těžká, tady už nerozhodují kvality, ale to, jak je kdo nastavený. Jsme teď strašně šťastní. Udělali jsme malinký a první krůček k záchraně. Dotáhli jsme se na ostatní mužstva, je to pro nás povzbuzení. Musíme takto odehrát každý zápas," citoval z tiskové konference jablonecký web pardubického trenéra Jaroslava Novotného.

Jablonec začal podle očekávání aktivněji, do gólových šancí se ale dostával těžko. V osmé minutě Krob nabil Surzynovi a jeho pohotová střela zhruba z hranice těsně minula břevno. V 27. minutě se po Kratochvílově křížném pasu napříč vápnem dostal do zakončení Malínský, ale přes vybíhajícího gólmana Markoviče poslal balon daleko vedle.

Pardubičtí postupně srovnali hru a v druhé části úvodního dějství dvakrát zahrozili. Po necelé půlhodině Vacek v dobré pozici jen trefil obránce, poté stejný hráč nacentroval z pravé strany a Rezek z voleje vypálil vysoko nad.

"Vstoupili jsme do zápasu dobře, nějakých 25 minut bylo kombinačně dobrých. Ale byli jsme jen opticky na balonu," uvedl jablonecký trenér Petr Rada. "Do utkání jsme vstoupili ustrašeně, domácí nás prakticky nepustili za půlku. Zvládli jsme rohy a po 25. minutě jsme začali být i my nebezpeční," řekl Novotný.

Tři minuty po přestávce upadl na hranici vápna po souboji s domácím Surzynem unikající Rezek. Sudí Proske nejprve faul neodpískal, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu jabloneckého beka za přišlápnutí soupeře v pozici posledního hráče vyloučil. "Hráče jsem upozorňoval, že Pardubice budou čekat na naši chybu. Stala se a přišlo vyloučení," litoval Rada.

Východočeši mohli přesilovku rychle využít. V 59. minutě ale Kostka nepropálil domácí defenzivu a chvíli nato po centru z pravé strany hlavičkoval kapitán Jeřábek do břevna. Na opačné straně mohl po rohu otevřít skóre Martinec, hlavou však zamířil těsně vedle.

V 70. minutě si zaběhl za obranu Černý, ale domácí jeho střelu zblokovali na roh. O minutu později už Pardubičtí početní převahu využili. Čelůstkův přízemní centr z levé strany propadl až na malé vápno, odkud ho dotlačil do sítě Solil. Dvaadvacetiletý záložník skóroval počtvrté v ligové sezoně a dotáhl se na nejlepší týmové střelce v ročníku.

"Z banálního centru přišel pardubický gól, je to už poněkolikáté. Spoléháme tam jeden na druhého," zlobil se Rada. "Vyloučení nás trochu ukolébalo. Probudila nás šance Jeřábka do břevna. Pak už jsme skórovali po takové šmudle od Tomáše Solila," konstatoval Novotný.

Na druhé straně upadl ve vápně střídající Černák, ale rozhodčí odpískal předchozí ofsajd. Domácí i v oslabení vyvinuli v závěru tlak, ale srovnat se jim už nepovedlo. V samém závěru šestiminutového nastavení ještě videorozhodčí zkoumal možnou hru rukou ve vápně v podání hostujícího Čiháka, ale penalta se nepískala.

Pardubičtí v pátém ligovém utkání s Jabloncem poprvé zvítězili a coby tým s nejhorší defenzivou poprvé v sezoně nejvyšší soutěže venku neinkasovali. Severočeši naopak už tři kola po sobě nebodovali a v posledních dvou neskórovali.

"Je to tristní a smutné, opět jsme nevstřelili branku. Krize může být, ale že bude takhle hluboká, to jsem nečekal. Sám si s tím lámu hlavu. Ten kádr je natolik zkušený, aby si s tím dokázal poradit. Celé je to hodně deprimující," připustil Rada, jehož svěřenci klesli na příčku znamenající baráž o nejvyšší soutěž.

S vedením zřejmě bude řešit svou pozici. "Trápím se tou situací sám. Zítra hráči dostanou volno, nemá cenu teď to řešit. V pondělí uvidíme, co z toho vyjde. Ve fotbale je to rychlé. Prezident (Miroslav Pelta) je teď mimo na služební cestě, sedneme si. Teď nejde o mě, jde o klub, který má tradici," uvedl Rada.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

FK Jablonec - FK Pardubice 0:1 (0:0)

Branka: 71. Solil. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler - Štěrba (video). ŽK: Lupač (Pardubice). ČK: 51. Surzyn (Jablonec). Diváci: 1613

Sestavy:

Jablonec: Hanuš - Surzyn, Martinec, Kubista, Krob (75. Pleštil) - Hübschman (75. Nešpor) - Malínský (80. Štěpánek), Kratochvíl, Houska (80. Považanec), Zelený - Ikaunieks (56. Černák). Trenér: Rada.

Pardubice: Markovič - Kostka, Hranáč, Čihák, Čelůstka - Jeřábek - Patrák (87. Lupač), Vacek (86. Červ), Solil, Rezek (70. Mareš) - Černý (86. Matějka). Trenér: Novotný.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články