Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pandemie stála Bohemians 20 milionů, teď chtějí sezonu bez starostí

Hrát dobrý fotbal a nemít starosti s udržením. S tím jdou do nového ligového ročníku fotbalisté Bohemians 1905, kteří skončili v minulé sezoně desátí. K tomu jim mají pomoci nový trávník i staronové dresy se svislými pruhy.

Trenér Luděk Klusáček z Bohemians
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Hlavní cíl je stejný jako dřív. Vyhnout se bojům o záchranu, probojovat se do střední části tabulky a udělat naší hrou radost fanouškům. Věřím, že budeme silnější díky posilám, ale víme, že posilovaly i týmy kolem nás jako Olomouc, Zlín nebo Boleslav. Pohybovat se kolem desátého místa nebude jednoduché, ale je to zhruba náš cíl," řekl na tiskové konferenci trenér Luděk Klusáček.

Bohemians mají v úvodu nové sezony těžký program. Během prvních osmi kol je čekají Sparta, Slavia i Jablonec a Plzeň. Klusáček přesto věří v lepší podzim než v minulých sezonách. "Zažil jsem to tu už od svého příchodu dvakrát. Poprvé to bylo v roce 2019, kdy jsem přicházel, a podruhé jsme zase vloni bojovali se zraněním a covidem. Snad to letos zvládneme lépe a nebudeme to pak dohánět," řekl Klusáček.

Ten už nemůže počítat s Matějem Pulkrabem, Danielem Koskem nebo Lukášem Pokorným, kterým skončilo hostování. Do Jablonce odešel na roční hostování s opcí Antonín Vaníček. Úvod sezony nestihne také zraněný kapitán Josef Jindřišek.

V Ďolíčku si hodně slibují od letních posil. Za Vaníčka přišel na hostování útočník Jan Chramosta, jenž dal v přípravě čtyři góly, a do pražského klubu přestoupil také z Plzně záložník Jan Kovařík. Dalšími novými hráči jsou Jakub Fulnek (hostování) nebo Martin Nový (volný hráč). "Do Bohemky s nimi přišlo víc jak 800 ligových startů a přes 100 ligových gólů. Věřím, že tihle čtyři mužstvo zkvalitní," přál si sportovní ředitel Miroslav Držmíšek, podle nějž zůstávají v klubu registrovaní i Pavel Hašek a Till Schumacher, ale hledají si angažmá.

Kvůli pandemii koronaviru počítá vedení klubu za minulou sezonu se ztrátou 20 milionů korun. "Hlavně výpadek vstupného nebo z prodeje klubových předmětů. Obrovskou zátěží bylo i testování hráčů, které nás s dalšími náklady, jako jsou dezinfekce, stálo kolem tří milionů korun," konstatoval předseda klubu Dariusz Jakubowicz.

Přesto byl vyměněn po osmi letech trávník v Ďolíčku a došlo i na rekonstrukci VIP prostor a kabiny domácího týmu. Do budoucna se chystá rekonstrukce stadionu, o nějž se opět budou hráči Bohemians dělit s Pardubicemi. Maximální kapacita bude na zápasy 3400 diváků.

"Pět tisíc diváků je povolená kapacita na sezení. Kapacita Ďolíčku je 6300, ale velká část z toho je velký sektor v kotli domácích a hostů na stání. Zde nařízení ministerstva zdravotnictví omezuje využití plochy pro jednoho diváka na čtyři metry čtvereční. Náš kotel tak sice má 2000 lidí, ale využít můžeme jen jednu devítinu. Z bezpečnostních důvodů jsou navíc vyblokovány první řady na hlavní tribuně," vysvětlil tiskový mluvčí Petr Koukal.

Na návrat fanoušků se Klusáček těší. "Konečně to bude normální fotbal s pěknou kulisou. Viděli jsme to třeba i teď v zápase Sparty s Rapidem. Snad budeme i na novém trávníku střílet víc branek," dodal hlavní trenér.

První zápas čeká Bohemians 1905 v sobotu 24. července na hřišti Hradce Králové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články