Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Panák vyhlíží po zranění debut na Letné a hlásí: Sparta na mě udělala obrovský dojem

Jednou z nových tváří Sparty je i Filip Panák. Zimní posila je však jedinou, která zatím nevyběhla na ligový trávník. Bývalý obránce Karviné totiž kvůli loňskému říjnovému zranění a následné operaci kolene na svůj debut na Letné stále čeká. "Sparta na mě celkově udělala obrovský dojem, jak je postavená," tvrdí třiadvacetiletý fotbalista.

Je nám líto, video expirovalo.
Filip Panák: Ze Sparty mám obrovský dojem

O příchodu Panáka do Prahy se hovořilo už delší dobu, oficiálně byl přestup dotažen koncem února. Zraněný stoper podepsal smlouvu do léta 2022. Předtím se o něj zajímala i Slavia.

"Je to dlouhé čekání. Už jsem tady asi tři a půl měsíce a pořád je to v nedohlednu. Byly nějaké prognózy, ty se oddálily, takže je to spíš čekání, co bude. Jako na houpačce. Doufám, že se to blíží ke konci," říká Panák, o němž sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický prohlásil, že se jedná o hráče s velkou herní inteligencí.

Pro Spartu byl jeho přestup atraktivní i z hlediska Panákovy univerzálnosti. Kromě obrany totiž může hrát i v záložní řadě. Ostatně právě když s fotbalem v Příboru začínal, byl to ofenzivní fotbalista.

"Hrál jsem většinou středního záložníka, tak jsem začínal. Ale postupem času, když bylo v Karviné nedostatek stoperů, tak mě tam kouč Nádvorník zkusil dát. Asi jsem se mu tam líbil, tak mě tam nechal a mě to bavilo," vzpomíná Panák.

Filip Panák na Letné
zdroj: Twitter Sparta Praha

Jedním dechem nicméně dodává, co mu na jeho postu imponuje: "Záložník musí útočit i bránit, kdežto obránce musí bránit, ale může útočit, takže se to od něj nečeká jako od záložníka."

Panák působil v Karviné od roku 2014 a v lize si připsal 69 zápasů a sedm branek. Sparta kvůli němu vzdala i jednání o možném návratu svého odchovance Jakuba Brabce, který nakonec skončil u plzeňské konkurence. V předchozí sezoně odehrál Panák za Karvinou všechny zápasy.

Tento ligový ročník je ale jiný. V době Panákovy absence přišel přestup a velká výzva. "Je to paradox. Dá se říct, že v nejhorší sezoně v počtu zápasů jsem přestoupil do nejlepšího klubu. Byl jsem rád. Jednání probíhala, věděl jsem, že tam Sparta je, ale když jsem se zranil, moc jsem od toho neočekával," popisuje Panák a je rád, že mu Sparta i přesto dala důvěru.

Zatímco hráči na Letné trénují a hrají zápasy, Panák má jiný režim. "Sraz máme stejně, akorát když kluci jdou na hřiště, já jdu do posilovny, do bazénu. Co můžu dělat, se většinou upravuje podle toho, jak reaguje koleno. Spíš jsem s kondičním trenérem nebo fyzioterapeuty. S nimi trávím nejvíc času a chci jim poděkovat, že to se mnou snáší."

Plave, běhá a především se snaží ulevovat kolenu. "Ve vodě je to šetrnější, než kdybych běhal na trávě. Chci být na hřišti, když mě to nebolí, když můžu běhat, tak se snažím, ale když to nejde, jdu do bazénu. Jeden týden to vypadá dobře, jsem už na balonu a přihrávám si, ale pak se to nějak zhoupne, bolí to a musí se polevit."

Panák nyní vyhlíží návrat na trávníky a s ním i boj v nabitém kádru Sparty. "Prožívám to s klukama, co nejsou v nominaci, nebo jsou zranění. Jsou to větší nervy, než na hřišti. Každá konkurence posouvá hráče k lepším výkonům a u mě to není jinak," říká.

Z klubu má skvělý pocit. "Sparta je velký klub a myslím, že se vydala cestou, kterou by měla jít, a snažit se v české lize dominovat."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články