Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Otava: Sparta stojí na začátku, její největší nepřítel je teď čas

Praha - Jakub Otava se ve fotbalovém prostředí pohybuje řadu let. Jeho hlavním úkolem ve Spartě bylo vyjednávání přestupů s jinými kluby nebo příprava smluv s hráči a jejich agenty. Podílel se například na návratu Václava Kadlece nebo Tomáše Rosického. Podle Otavy jsou přestupy hráčů specifické a do jisté míry individuální. Stejně tomu tak bylo také při přesunu Bořka Dočkala do Číny či při příchodu Tomáše Rosického na Letnou. Současný hráčský agent tvrdí, že Sparta potřebuje po velkých změnách čas, než se dostaví úspěch. 

Tomáš Rosický a David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Otava se podílel na přestupu Bořka Dočkala, který v únoru odešel ze Sparty do čínského týmu Che-nan Ťien-jie. "Situace s Bořkem Dočkalem byla velmi specifická. Pro mě obzvlášť, protože ten historický transfer Dočkala do Číny přišel ve chvíli, když já jsem opouštěl Spartu," řekl Otava.

Specifické bylo podle Otavy také jednání s čínskými zástupci. Šlo o to, aby obě strany našly společnou domluvu, která se nakonec povedla. "Bylo to tak, že sem přiletěl zástupce čínského klubu. A ten nám už na letišti sdělil, že dokud se nedomluví, tak neodletí. Že prostě dostal úkol, že musí do Číny přivést Bořka Dočkala, což se mu ve finále i podařilo. Setkání bylo dost, on tu strávil zhruba týden," popsal Otava průběh jednání.

Velkým úspěchem skončilo jednání o návratu do české ligy s Tomášem Rosickým. Komunikace s českým reprezentantem trvala více než rok a pro Spartu a fanoušky byl jeho příchod velkou událostí. "Byla to věc, na kterou se dlouho čekalo. A fanoušci se nakonec dočkali. Podle těch reakcí, které vidíte v současnosti, Tomáš je pro fanoušky Sparty bůh, má obrovské slovo a je obrovská persona," vysvětlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Otava: Sparta potřebuje tak půl roku, aby byla nová koncepce vidět

Komunikace s Rosickým podle Otavy byla trochu odlišná od klasických přestupů, základním tématem totiž nebyly finanční prostředky. "Ta jednání byla specifická. Tam to nebyla jednání o nějaké transferové částce nebo o výši jeho platu. Tam to bylo o tom, jestli chce Tomáš ještě vůbec hrát fotbal, nebo ne. S Tomášem jsme byli v kontaktu přes rok, půl roku to byl hodně intenzivní kontakt přímo i s majitelem Sparty," řekl Otava.

Podle Otavy jsou přestupová jednání individuální, důležitá je osobnost samotného hráče a jeho požadavky. "Specifikem bývá samotná osobnost toho hráče, protože hráči, kteří už přichází za velké sumy, jsou velké osobnosti, které mají svoje představy, a není to už jen o financích. Je to o nějaké vizi toho klubu o fungování, o lidech, se kterými budou. Takže je to samozřejmě o osobnosti toho hráče," vysvětlil bývalý personální ředitel pražské Sparty.

Co se týká zásadních změn, kterými letenský klub v průběhu léta prošel, tak Otava věří, že dobré výsledky se dostaví, ale nebude to hned. "Jsou na začátku. Všichni mají tendenci to hodnotit a odsuzovat, já bych ještě počkal. Sparta potřebuje čas a ten je v tomhle případě samozřejmě její největší nepřítel. Protože čekání na úspěch je dlouhé a trpělivost fanoušků se krátí. A ty kroky, které ve Spartě především v průběhu léta učinili, logicky budou znamenat, že ty stoprocentní výsledky nepřijdou hned," dodal Otava.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články