Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ostře sledovaná Radova premiéra. Co čekat od Sparty pod novým koučem proti Zlínu?

Praha – Zdecimovanou Spartu čeká debut nového trenéra Petra Rady. A v žádném případě nepůjde o jednoduché utkání, i když soupeř ze Zlína nevybojoval na pražské Letné ani bod už dlouhých patnáct let. Ševci sice nevyhráli už šestkrát v řadě, ale letos prohráli s jedním z největších favoritů na titul jedinkrát. Co čekat od prvního utkání Rady na lavičce Letenských? Utkání sledujte od 20:05 v přímém přenosu na ČT sport, v on-line přenosu na ctsport.cz.

Petr Rada (vlevo) na sparťanském tréninku
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Radův šokující příchod provází od začátku značný údiv – za posledních deset let impulzivní trenérský veterán nikde nezůstal déle než rok a ani nikde nezaznamenal hmatatelné úspěchy. Trenér by ale podle údajné dohody ani ve Spartě neměl pobýt déle než do konce sezony. Jeho úkoly jsou zejména personální – stmelit kabinu a nastavit jí jasná pravidla.

Přes všechny zprávy o tom, jak se Rada vypořádá s hráčským kádrem po lidské stránce, ale nepadá moc slov o tom, co vůbec očekávat od hry sparťanského týmu. Rada se jako kouč nikdy příliš nevyznačoval specifickým herním stylem. A na rozdíl od mládežnické koncepce Letenských, ale i trenérů, kteří v posledních letech koučovali seniorský tým, je Rada odpůrcem moderních fotbalových trendů.

Je zároveň otázka, jaké přivítání Radovi přichystají domácí fanoušci. Tichá nevole může velice rychle přerůst do odporu, tím spíš, jestli se Letenští po odchodu oblíbeného trenéra Holoubka nezvednou herně a nevyhrají.

Jak může Radův tým vypadat na hřišti?

Co znamenají principy autoritativního kouče, který vyžaduje disciplínu, na hřišti? Spartě podle jeho mínění chyběla větší bojovnost a štěstí, zároveň se trenér bude více spoléhat na starší a etablovanější hráče. Ti doposud nebyli spokojeni s trenérem Holoubkem a kromě jiného i jeho záměrem dávat větší šanci mladým.

Dá se tedy předpokládat, že by Sparta mohla jít do zápasu se značně obměněnou sestavou a třeba i Davidem Lafatou na hrotu. Kapitán Letenských se za příchod Rady ostatně měl sám přimluvit. Co se týče samotné hry, Sparta zřejmě bude agresivnější a mohla by hrát nátlakovější fotbal. Očekává se, že by Rada mohl týmu přinést když už ne pozitivní, tak zcela jistě totálně odlišný impuls, a už jen to by mohlo tým probudit k lepšímu výkonu.

"Samozřejmě nejde mávnout kouzelným proutkem a všechno půjde o sto procent nahoru. Ale nasazení a přístup by měly být automatické věci. Chci, aby se tohle vrátilo, protože diváci odpustí, když to někomu nejde, ale musí vidět chuť do hry a bojovnost," zmínil se o svých záměrech Rada. 

Sparta obecně nutně potřebuje zlepšit defenzivu a kreativitu směrem dopředu. I když s obranou Letenští doma nemají takové problémy jako na hřištích soupeřů a navíc Zlín střílí naprosté minimum branek, největší zlepšení lze reálně čekat od Rady právě v defenzivě.

Co se týče kreativní stránky, tam už je to větší otázka. Nový trenér Sparty zřejmě bude předpokládat, že větším nasazením se odemknou dveře i k tomu, aby se projevila kvalitnější individuální stránka hráčů. Bude zřejmě chtít, aby hráči do utkání vlétli a udělali co nejlepší dojem na fanoušky a pokusili se vstřelit první gól. Pokud ale Zlín přečká potenciální úvodní nápor, může se na kopačky sparťanů vrátit bezradnost. Start tedy pro Radu bude zcela zásadní.

Sport
zdroj: ČT4

Zlínský strašák Sparty potřebuje zlepšit mizernou ofenzivu

Klíč ale leží také v soupeři. Sparta hostila Zlín doma na Letné celkem osmkrát a jediná výhra Ševců na půdě pražského soupeře se datuje do jejich první ligové účasti v sezoně 2002/03. Protože Ševci o pár měsíců později porazili Spartu i doma, kde se jim proti Letenským daří dodnes, vytvořila se aura Zlína jako velmi nepříjemného soupeře Sparty a bezmála jejího strašáka.

Pravdou je, že Zlín si od té doby z pražské Letné neodvezl ani bod. Jenže v posledních dvou letech pod trenérem Páníkem dokazuje, že se mu proti silným soupeřům nadmíru daří. A to zvláště letos. Pokud připočteme i domácí pohár, Zlín hrál proti Plzni, Slavii a Spartě celkem šestkrát a dvakrát přitom zvítězil, třikrát remizoval a jen jednou odcházel poražen.

Právě výborná organizace hry, stoprocentní nasazení a zahušťování středu pole by mohlo Zlínu fungovat i v Praze na Letné. Pokud Ševci podají podobný výkon jako před pár týdny doma proti Plzni, kdy byli silnější v osobních soubojích než soupeř, není důvod, proč by neměli uspět i na půdě Sparty.

Pomoci v soubojích by mohla i uzdravená posila Jean-David Beauguel, který se stal prvním střelcem Zlína na jaře a prolomil sérii 491 minut bez gólu. Tristní ofenzivní efektivitu budou chtít Ševci vylepšit i svými nebezpečnými protiútoky a důrazem ve vápně, čímž převyšují množství svých soupeřů.

"Pro nás je pozitivní, že jsme v minulém kole dali Slovácku konečně gól. Druhým pozitivem je, že už můžeme počítat naplno s Beauguelem, který nám výrazně pomáhá v útočné fázi, neboť se dokáže prosadit ve výškových soubojích," upozornil zlínský trenér Bohumil Páník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články