Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ostravská kanonáda vyřídila Zlín už do poločasu

Baník i Zlín si chtěly spravit náladu po prážkách 0:1 v prním ligovém kole. Zatímco Ostravákům se to podařilo náramně, ve Zlíně mají o čem přemýšlet. Zápas byl rozhodnutý už v poločase, kdy Baník nastřílel soupeři čtyři góly a ten šel do druhého poločasu už jen s tím, aby si neodvezl ještě větší debakl. Zlín může těšit aspoň to, že dal po třech ligových zápasech gól, kterým Poznar mírnil porážku 1:5. Ovšem sérii zápasů bez výhry v lize protáhl už na třináct.

David Lischka se raduje z prvního gólu Baníku
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Baník odehrál poločas jako z partesu. Začal náporem a za stavu 0:0 si pomohl standardkou. Fleišmanův roh z malého vápna poslal v deváté minutě přesně hlavičkou na vzdálenější tyč Lischka a zaznamenal svůj první ligový gól za Slezany.

Zlín branku ještě pořádně nevstřebal a už prohrával 0:2. Po levém křídle se ve 13. minutě nadechl k brejku Nigerijec Sor, navedl si míč na střed a Dostála obstřelil podruhé. Připsal si první gól v české lize.

Baník byl směrem dopředu velmi nebezpečný a hosté nestíhali pokrývat jeho ofenzivní akce. Ve 26. minutě po levé straně zatáhl míč Kuzmanovič a jeho centr zcela nečekaně z hrotu ostravského útoku uklidil nechytatelně do sítě stoper Lischka. Poprvé v ligové kariéře dal dvě branky v jednom utkání.

"Jsem rád, že mi to tak vyšlo. Trošku jsem i věřil, že by to tak mohlo být. Přišlo se na mě podívat strašně moc lidí z rodiny a kamarádi, hodně jsem si to užil," řekl novinářům Lischka.

Ve 34. minutě navíc uprostřed hřiště přidržel balon Hrubý, domácí Tetour mu ho odebral a narýsoval ideální přihrávku Almásimu, který zblízka také zapsal svůj premiérový ligový gól za Ostravu. Slezané vyrovnali svůj nejlepší první poločas v samostatné lize, s vedením 4:0 šli do kabin v přestávce i při předloňském souboji.

Pak se na Ostravu snesl vytrvalý déšť, ale zhoršující se kvalita terénu už domácím vadit nemusela. Naopak záhy po startu druhé půle z další rychlé akce udeřili a Sorův centr od pravého praporku napálil v 51. minutě do sítě Buchta.

Ostrava měla i další příležitosti, které Dostál zmařil Buchtovi a Potočnému. Debakl pak alespoň zmírnil Poznar, který v 69. minutě tečoval do protipohybu Laštůvky přímý kop Hlinky. V silném lijáku se už pak utkání jen dohrávalo.

Baník Ostrava - Fastav Zlín 5:1 (4:0)

Branky: 9. a 26. Lischka, 13. Sor, 34. Almási, 51. Buchta - 69. Poznar. Rozhodčí: Julínek - Caletka, Dobrovolný - Klíma (video). ŽK: Lischka - Janetzký, Cedidla. Diváci: 4602.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor (57. De Azevedo), Tetour (71. Budínský), Kaloč (82. Jánoš), Kuzmanovič, Buchta (57. Potočný) - Almási (57. Klíma). Trenér: Galásek.

Zlín: Dostál - Vraštil, Cedidla, Procházka, Matejov (56. Nečas) - Dramé, Hlinka, Hrubý (46. Janetzký), Conde (65. Tkáč), Fantiš - Poznar. Trenér: Kalivoda.

Ondřej Smetana (asistent trenéra Ostravy): "Vstoupili jsme do utkání dobře a pomohli jsme si standardkou u prvního gólu. Mělo to tempo, dostávali jsme se do šancí a přidali jsme postupně další góly. Škoda akorát toho obdrženého gólu, ale to se stává, byla to tečovaná střela. Myslím, že se to muselo líbit. Ale je to teprve druhý zápas a my na to budeme muset navazovat a pokračovat v takových výkonech. Raději bych dnes vyhrál 1:0 a měl bod z Jablonce."

Jan Jelínek (asistent trenéra Zlína): "Baník dal ze dvou střel dva góly. Zahráli výborně standardky roh a aut, kde jsme se nepochopitelně nedomluvili. Domácí se tím uklidnili, pak sehráli dva brejky a kluci rezignovali. Baník předvedl velkou kvalitu, dnes jim to tam napadalo. Druhý poločas se nám podařilo vstřelit branku, kluci bojovali o lepší výsledek, ale kvalita ve finální fázi nám chyběla. Proto si odvážíme takový výsledek."

David Lischka (obránce Ostravy): "Jsem rád, že mi to tak vyšlo. Trošku jsem i věřil, že by to tak mohlo být. Přišlo se na mě podívat strašně moc lidí z rodiny a kamarádi, hodně jsem si to užil. Samozřejmě nám pomohl gól ze standardky, pak jsme rychle zvýšili na 2:0 a hráli jsme ve větším klidu. Po zápase mi přišla strašná spousta esemesek. Hodně si vážím té od pana doktora Černého, kterému znovu touto cestou ještě jednou děkuju, jak mi pomohl. Trenér nás bude po takovém utkání hned držet při zemi. Víme, že to byl jen jeden zápas, fotbal je v tomhle nevyzpytatelný. Musíme to potvrdit v dalších kolech."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články