Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ostrava potřetí za sebou nebodovala, Slavia je díky Olayinkovi zpátky v čele

Dva góly Petera Olayinky proti Slovácku posunuly pražskou Slavii o dva body před Viktorii Plzeň zpátky do čela prvoligové tabulky. Ostrava vyšla potřetí za sebou naprázdno, když podlehla Hradci Králové 0:2. Slezané doma nebodovali už pošesté v sezoně, Hradec vyhrál na hřišti Baníku poprvé v samostatné české lize. Potřetí za sebou naplno bodovat mohly Pardubice, o cennou výhru v Olomouci ale přišly v osmé minutě nastavení z penalty. Pět gólů bylo k vidění v Jablonci, kde domácí v utkání zkomplikovaném sněhem přehráli 4:1 Teplice.

Radost fotbalistů Hradce Králové
zdroj: ČT4 autor: Jaroslav Ožana

"Věděli jsme, jak náročný zápas nás čeká. Slovácko nedostává góly, je to špičkový tým, což ukázali i na podzim v Evropě. Měli jsme ze zápasu velký respekt, proto jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body. Navíc nebylo ani vážnější ohrožení naší brány. Výkon musel být po všech stránkách kvalitní, abychom to zvládli," řekl na tiskové konferenci Trpišovský.

Oproti utkání v Teplicích udělal hned šest změn v základní sestavě. Poprvé v soutěžním duelu nastoupili za Pražany od začátku záložníci Hronek a Zafeiris, po téměř půlroce byl v zahajovací jedenáctce uzdravený reprezentant Holeš. Slovácku znovu chyběl na lavičce hlavní trenér Martin Svědík, který si odpykal druhu část ze třízápasového disciplinárního trestu a zastoupil ho asistent Josef Mucha.

Domácí favorit začal aktivněji a brzy otevřel skóre. Střelu Davida Juráska z 11. minuty ještě srazil obránce po roh, ale po něm už slávisté udeřili. Na Zafeirisův centr si naskočil nikým nehlídaný Olayinka a hlavičkou k tyči překonal Nguyena. Slovácko na jaře v pátém kole poprvé inkasovalo a v lize dostalo gól po 435 minutách.

"Dostali jsme z blbého rohu laciný gól, to se nesmí stávat. Slavii to nahrálo do karet. Kdybychom do poločasu udrželi výsledek 0:0, dalo se s tím něco dělat," uvedl kapitán Slovácka Michal Kadlec.

Po hodině hry mohli domácí zvýšit. Po Douděrově akci zakončoval střídající Lingr, ale za Nguyena zasáhl obránce. Vršovičtí i po změně stran kontrolovali průběh a z trvalé převahy přidali pojistku v 73. minutě. Po dalším rohu propadl míč k Holešovi a jeho střílený centr z úhlu umístil zblízka do sítě Olayinka.

Nigerijský křídelník zaznamenal dva góly v jednom utkání české ligy podruhé v kariéře, polepšil si na osm branek v tomto ročníku nejvyšší soutěže a už překonal své sezonní maximum.

"Standardkám jsme se věnovali extrémně, v minulých zápasech nám moc nešly. Hodně nám pomohl Zafeiris. Dali jsme ze standardek dva góly, jsem rád, že se jejich nacvičování povedlo," těšilo Trpišovského.

Slavia vyhrála osmý z posledních devíti domácích ligových duelů se Slováckem. "Po nepovedeném výkonu v Teplicích jsme se potřebovali odrazit od pevné defenzivy, soupeř měl snad jen jednu střelu ze střední vzdálenosti. Zápas jsme zaslouženě zvládli," pochvaloval si Holeš, který při návratu do základní sestavy zvládl celých 90 minut. "Cítil jsem se výborně, na tenhle okamžik jsem se chystal od ledna," dodal.

Mucha litoval, že tým z Uherského Hradiště nenavázal na výkon z minulého kola při vítězství 2:0 nad Plzní. "Když to rozdělím na defenzivu a ofenzivu, tak v obraně jsme kromě dvou standardek jakž takž zvládli, ale v ofenzivě jsme byli bezzubí. Nedokázali jsme si vytvořit nějakou šanci, abychom Slavii zápas zkomplikovali," uvedl Mucha.

21. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 2:0 (1:0)

Branky: 12. a 73. Olayinka. Rozhodčí: Szikszay - Hájek, Kříž - Petřík (video). ŽK: Kalabiška, Brandner (oba Slovácko). Diváci: 15.619.

Slavia: Kolář - Douděra, Ogbu, Ousou, D. Jurásek - Holeš, Zafeiris - Schranz (71. Oscar), Hronek (57. Lingr), Olayinka (82. Jurečka) - Tecl (57. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška (84. Kudela) - Daníček - Petržela (57. Brandner), Trávník (57. Šašinka), Havlík, Doski (84. Juroška) - Vecheta (68. Sinjavskij). Trenér: Mucha.

Penalta v nastavení vzala Pardubicím body

"Před zápasem bychom bod brali, po tomto průběhu utkání je pro nás trošku zklamáním," řekl na tiskové konferenci pardubický trenér Radoslav Kováč, který v Olomouci působil jako hráč. "Výsledek zápasu je pro nás zklamáním, našim cílem bylo vzhledem k vývoji tabulky a čtyřem remízám v řadě získat tři body," přidal domácí kouč Václav Jílek.

Sigma začala aktivněji a dva Ventúrovy pokusy po standardních situacích zblokovali hostující obránci. Vodháněl vypálil těsně vedle tyče a třetí Ventúrova střela už zamířila na branku, a jelikož těsně před Nitou skočila o zem, nadělala pardubickému brankáři nečekané problémy.

Olomouc mohla skórovat také po půl hodině hry, jenže Beneš po další Slámově standardce zamířil jen do středu branky. Jediný náznak šance Pardubic v prvním poločase přišel v 31. minutě, kdy se po závaru ve vápně málem dostal ke střele ze zajímavé pozice Hlavatý

"Hráče určitě nebudu chválit, protože jsme prohospodařili první poločas. V tom vidím hlavní důvod, proč nemáme tři body. Chtěli jsme být daleko aktivnější, živější a s větší dávkou energie. To jsem úplně postrádal, první poločas byl z mého pohledu špatný," prohlásil Jílek.

Po přestávce na Andrově stadionu začaly padat góly. V 59. minutě se Pardubice z ojedinělé akce dostaly do vedení. Po kombinaci Pikula s Černým se do míče opřel Hlavatý a precizní střelou k tyči otevřel skóre. Sigma však dokázala vzápětí srovnat, když průnikovou přihrávku využil Vodháněl a ranou pod horní tyč nedal Nitovi šanci zasáhnout.

Jenže to nebylo vše a během čtyř minut padla v Olomouci třetí branka. Výstavní střelou ke vzdálenější tyči z přímého kopu poslal Pardubice znovu do vedení Janošek. Čtyřiadvacetiletý záložník skóroval ve třetím kole za sebou a s šesti ligovými góly vede týmovou tabulku střelců.

Na začátku nastavení byl po druhé žluté kartě vyloučen pardubický trenér Kováč za kritiku rozhodčího. Chvíli nato byl ve vápně hostů faulován Chytil, který se poté postavil k exekuci nařízené penalty a prudkou střelou do středu branky bezpečně proměnil. Nejlepší olomoucký střelec skóroval poosmé v ligovém ročníku. Hanáci tak doma v nejvyšší soutěži pošesté za sebou neprohráli, ale ve vzájemných duelech přerušili sérii tří výher.

"Mužstvo si za vyrovnáním šlo, mělo energii a už to bylo v pořádku. Musíme se takto ale prezentovat od začátku zápasu, vstřelit první branku a rozhodnout utkání dříve," upozornil Jílek. "Nakonec jsme dostali v nastaveném čase gól z penalty, což nás mrzí, protože jsme byli kousek od vítězství. Penaltu jsem moc dobře neviděl, tak ji nebudu hodnotit," dodal Kováč, jehož svěřenci v posledních třech kolech získali sedm bodů.

21. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc - FK Pardubice 2:2 (0:0)

Branky: 61. Vodháněl, 90.+8 Chytil z pen. - 59. Hlavatý, 63. Janošek. Rozhodčí: Nehasil - Hrabovský, Mikeska - Zelinka (video). ŽK: Beneš - Vacek, Kostka, Krobot, Kováč (trenér). ČK: 90.+1 Kováč. Diváci: 1957.

Olomouc: Trefil - Pokorný, Beneš, Zmrzlý (46. Růsek) - Navrátil, Ventúra (66. Matoušek), Breite (72. Greššák), Zorvan (72. Přichystal), Sláma - Vodháněl (83. Vaněček), Chytil. Trenér: Jílek.

Pardubice: Nita - Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Lima (56. Sychra), Hlavatý (85. Koukola), Janošek, Helešic (56. Pikul) - Černý (68. Krobot). Trenér: Kováč.

Sníh nakonec svědčil lépe Jablonci

Oba trenéři se shodli, že na těžkém terénu se fotbal hrát téměř nedal. "Bál jsem se, aby se zápas vůbec dohrál. Musím ale naše kluky pochválit, že se s tím dokázali popasovat. Hráli jsme chytře, donutili jsme soupeře k chybám a chyby jsme dokázali potrestat," pochvaloval si domácí kouč David Horejš na tiskové konferenci.

Pořadatelům se podařilo odklidit 15 centimetrů sněhu, které v závěru týdne na Jablonecku napadly, ale brzy po začátku utkání začalo znovu sněžit a rozhodčí Orel nechal kvůli zhoršené viditelnosti vyměnit tradiční míče za žluté.

To už domácí vedli, když nejslabší ligovou obranou snadno prokličkoval Považanec a po jeho přesném centru hlavičkoval Sejk v deváté minutě do sítě. Trefil se tak popáté v tomto ročníku a proti klubu, v jehož dresu si před rokem odbyl ligovou premiéru.

Ještě před přestávkou rozhodčí utkání kvůli hustému sněžení přerušil a poslal hráče do kabin. Pořadatelé hrably obnovili čáry a po osmi minutách se mohlo pokračovat.

Nucená přestávka teplickým fotbalistům neprospěla a jejich obrana nestačila zastavovat útoky domácích. Považancovu střelu ještě brankář Grigar vytlačil na roh a Chramosta po samostatné akci mířil vedle. Ale v třetí minutě nastavení Chramosta znovu utekl, předložil míč Polidarovi a ten zblízka vstřelil druhý gól a svůj čtvrtý v probíhající sezoně.

Teplický trenér Jiří Jarošík reagoval na nepříznivý vývoj o přestávce hned trojnásobným střídáním, ale obraz hry to nezměnilo. V 55. minutě šli domácí ve dvou sami na brankáře, Sejk nezištně přihrál Chramostovi, nejlepší jablonecký střelec sice uklouzl, ale přece jen svůj osmý gól v sezoně dal. V nejvyšší soutěži tak svou bilanci zaokrouhlil na 80 branek.

V 66. minutě rozhodčí ocenil střet jabloneckého brankáře Hanuše s Žákem pokutovým kopem a Senegalec Gning penaltu proměnil ve svůj sedmý ligový gól. Zdramatizovat utkání se však už hostům nepodařilo. Naopak Hübschman vyslal do šance Sejka a ten chytře přeloboval brankáře Grigara.

"Jsem rád, že jsme na takovém hřišti dokázali vstřelit čtyři branky. Druhá branka zápas rozhodla. Potom jsme hráli zkušeně, na tom terénu se moc kombinovat nedalo," pochvaloval si Horejš.

"Dostali jsme na začátku laciný gól. Pak jsme měli docela dobré období, ale bohužel jsme neměli vpředu kvalitu. Dneska bylo těžké něco vytvořit. Hrál se spíš jednoduchý fotbal, hodně soubojů a i v tomhle jsme ale propadli," dodal Jarošík.

21. kolo první fotbalové ligy:

FK Jablonec - FK Teplice 4:1 (2:0)

Branky: 9. a 83. Sejk, 45.+3 Polidar, 55. Chramosta - 66. Gning z pen. Rozhodčí: Orel - Caletka, Slavíček - Adámková (video). ŽK: Gning, Mičevič, Chaloupek (všichni Teplice). Diváci: 1123.

Jablonec: Hanuš - Martinec, Král, Souček - Šulc (86. Surzyn), Černák (62. Jovovič), Hübschman (90. Štěpánek), Považanec, Polidar - Sejk (90. Patrák), Chramosta (86. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Teplice: Grigar - Chaloupek, Mičevič, Hybš - Hyčka (46. Kodad), Mareček (77. Dramé), Kučera (46. Žák), Urbanec (46. Sy) - Trubač - Vachoušek (67. Hora), Gning. Trenér: Jarošík.

První výhra Hradce na Baníku

Baník po dvou porážkách poslal do hry poprvé od začátku dorostence Šína a albánského stopera Bitriho, ale velkou změnu v herním projevu domácích to nepřineslo. Ostrava postrádala rychlejší finální fázi, která by překvapila organizovanou a zformovanou defenzivu soupeře.

Protože Hradec se dopředu nehnal, odehrávala se v Ostravě celkem nezáživná podívaná bez gólových situací. Hosté si ale pomohli standardní situací a ve 23. minutě Leibl hlavou z rohu otevřel skóre. Ostrava se trápila a inkasovaný gól její bezradnost umocnil.

Po jednom z mála protiútoků sice Kuzmanovič překonal Bajzu, ale stál v ofsajdu a gól neplatil. Ze hry poprvé vážně ohrozil hostujícího brankáře až v nastavení prvního poločasu Tijani, ale jeho hlavičku Bajza reflexivně vyrazil před sebe.

V 54. minutě domácím vyšla kolmá akce a diváci už zvedali ruce nad hlavy, ale Tijani po ideální Klímově přihrávce překopl z malého vápna prázdnou bránu. Ostrava i po neproměněné "tutovce" na chvíli ožila a zatlačila Hradec. Ale v 70. minutě přišlo nedorozumění v domácí obraně a Lischkova ztráta, kterou ihned potrestal Ryneš druhým gólem.

21. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 0:2 (0:1)

Branky: 23. Leibl, 70. Ryneš. Rozhodčí: Starý - Kubr, Vodrážka - Machálek (video). ŽK: Lischka, Kaloč, Pojezný, Bitri - Harazim, Kučera. Diváci: 4271.

Ostrava: Laštůvka - Pojezný, Bitri, Lischka - Cadu (68. Juroška), Kaloč, Šín (77. Miškovič), Šehič - Kuzmanovič (46. Jiří Klíma), Tijani (60. Almási), Plavšič (60. Buchta). Trenér: Hapal.

Hradec Králové: Bajza - Jakub Klíma, Kodeš, Leibl - Gabriel (90.+3 Dvořák), Kučera, Pudhorocký, Harazim, Smrž, Ryneš (84. Čech) - Matěj Koubek (75. Kubala). Trenér: Miroslav Koubek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články