Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Opora zůstává. Drobný prodloužil v Dynamu smlouvu o další sezonu

Tomáš Sivok ukončil kariéru, další osobnost ale zůstává. Fotbalový brankář Jaroslav Drobný bude nadále působit v Českých Budějovicích. Čtyřicetiletý gólman s bohatými bundesligovými zkušenostmi se domluvil na prodloužení smlouvy o další sezonu.

Jaroslav Drobný
zdroj: ČTK/Pryček Vladimír autor: Vladimír Pryček

"Pro nás byla velká priorita, abychom se s Jardou dohodli. Jsem moc rád, že to dobře dopadlo. Všichni tady v klubu pro to udělali obrovské maximum. My jsme měli v týmu dva kluky, kteří byli obrovské osobnosti. Jedním z nich byl Tomáš Sivok a ten skončil. Kdybychom měli přijít o tu druhou osobnost, o Jardu, bylo by to pro nás hodně těžké," uvedl Horejš.

Drobný je odchovancem klubu a do zahraničí odešel v roce 2001. Přes Řecko, Anglii, Nizozemsko a Německo se loni na jih Čech vrátil. "O variantě prodloužení smlouvy v Dynamu jsme se bavili již v průběhu jara, bylo to pro mě od začátku téma. Do Budějovic jsem přicházel s určitými cíli a také představou, jak tradiční klub posunout o něco dál. Ať už z pohledu výsledků, tak především celkového fungování," uvedl Drobný.

Bývalý reprezentační gólman byl jedním z hlavních strůjců nečekaně dobrých výsledků Dynama. Ligový nováček do poslední chvíle atakoval elitní nadstavbovou skupinu o titul, nakonec hrál skupinu o Evropu a v sezoně obsadil celkové deváté místo.

"Našel jsem lidi, kteří před sebou vidí stejnou cestu jako já a především kvůli nim chci v tomto snažení pokračovat. Zásadním bodem je pro mě setrvání trenéra Davida Horejše, který je pro mě zárukou zachování vysokých cílů a celého sportovního směřování týmu," řekl Drobný.

Ostřílený gólman měl trenérské nabídky z Německa. "Měl jsem i jiné možnosti, ať již hráčské nebo směřující už do trenérských vod, ale rozhodnutí o ročním pokračování v Dynamu bylo nakonec poměrně jasné. Chtěl bych poděkovat i rodině, pro kterou moje působení v Budějovicích není jednoduché, ale přesto mám od nich v každém životním kroku stoprocentní podporu," uvedl Drobný.

"Jarda má ke klubu obrovský vztah. Ale také má rodinu, která žije v Hamburku, a proto pro něj bylo to rozhodování těžké. Jsem moc rád, že nám nakonec ještě pomůže. Pořád na něm vidím, že má chuť chytat," doplnil Horejš.

Drobný letos na jaře patřil do týmu lidí kolem bývalého kapitána Sivoka, jenž usiloval o koupi Dynama. Obchod se nakonec neuskutečnil. Drobný rovněž kritizoval některé lidi z klubu kvůli tomu, že nedělají pro úspěch maximum.

Kariéru ukončil Křížek, tým počítá i další ztráty

Zkušený brankář by měl během následující sezony připravit na místo jedničky Jihočechů svého nástupce. Proto klub získal na přestup ze Sparty Vojtěcha Vorla. Naopak kariéru ukončil českobudějovický patriot Zdeněk Křížek, jenž byl členem prvního týmu Dynama téměř 20 sezon.

"Nemělo smysl, abychom měli čtyřicetiletou jedničku a osmatřicetiletou dvojku. Proto Zdenda skončil. Pro českobudějovický fotbal odvedl hodně práce, proto nyní bude pracovat jako trenér brankářů v akademii klubu," uvedl Horejš.

Kromě zkušeného matadora už v kádru nefigurují ani útočník Ivan Schranz, jenž přestoupil do Jablonce, a záložníci Pavel Šulc s Filipem Havelkou se vrátili po hostování do Plzně, respektive Sparty. "Spousta hráčů nám odešla, proto jsme museli kádr doplnit a přivedli nějaké nové kluky," řekl před prvním tréninkem kouč Dynama David Horejš.

Vedle Schranze vypršela smlouva v Dynamu také brankáři Ivanu Sušakovi, Michaelu Rabušicovi a Romanu Polomovi. Hostování na jihu Čech skončilo také Jiřímu Kulhánkovi s Denisem Granečným a kariéru uzavřel rovněž Ivo Táborský.

Útok posílil Bassey, Dynamo hledalo také na Slovensku

Jihočeši získali na přestup dva Slováky - obránce Martina Králika ze Žiliny a záložníka Denise Baumgartnera ze Senice. Dynamo angažovalo také brankáře Vojtěcha Vorla ze Sparty a další posilou je Fortune Bassey, jenž naposledy působil v druholigovém Ústí nad Labem. Detaily jeho angažmá v Budějovicích jsou ještě v jednání. Z hostování se vrátili gólman Matěj Luksch a Martin Šplíchal a do přípravy se zapojili tři mladíci z dorostu.

"Změn v kádru bylo dost. Ale z hráčů, kteří odešli, jich většina nenastupovala v základní sestavě. A ještě není úplně vyloučeno, že se třeba Šulc s Havelkou vrátí. I kdyby přišli na poslední chvíli, tak je výhoda, že znají prostředí i trenéra," uvedl generální manažer Jihočechů Martin Vozábal.

Klub získal nového partnera firmu Autodraft. Vozábal odhaduje, že díky tomu by se rozpočet na tuto sezonu mohl navýšit o přibližně 10 milionů korun. "Ale přesná čísla zatím nevíme, podepisují se smlouvy a řešíme další záležitosti, které v tom hrají roli," uvedl. Rozpočet na předchozí sezonu, v níž Dynamo jako nováček hrálo skupinu o evropské poháry, se pohyboval kolem 45 milionů korun.

Klub zatím neuvedl, jaké ambice bude mít pro následující ročník. "Víme, že laťka je nastavena vysoko. Uděláme všechno pro to, abychom z toho neslevili," řekl Horejš. České Budějovice si na letní přípravu naplánovaly zatím pět zápasů. Herní soustředění pak absolvují v polovině srpna v rakouském Kaprunu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články