Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Opava ve víru změn. Pospěch má pomoci mládeži, odcházejí Drastík i Navrátil

Opava zažívá období velkých změn. Členem vedení klubu by se měl stát bývalý reprezentant Zdeněk Pospěch. Naopak na post místopředsedy představenstva městské společnosti Slezský fotbalový klub rezignoval primátor města Tomáš Navrátil. V klubu končí také fanoušky kritizovaný člen dozorčí rady Andreas Drastík. Na opavském trávníku se představí obránce Martin Sus. Devětadvacetiletý hráč, který naposledy působil ve slovenské Seredi, podepsal se Slezany roční smlouvu s opcí. Do divizní rezervy byl na druhou stranu přeřazen ofenzivně naladěný Václav Jurečka. Trenér Ivan Kopecký má nadále důvěru vedení.

zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Do vedení míří někdejší fotbalový reprezentant Pospěch, který by se měl v opavském klubu věnovat i mládeži. "V rámci poradního hlasu s ním počítáme ve sportovním úseku, kde ale nadále patří suverenita panu Grussmannovi. Zapojíme ho i do užšího managementu klubu," řekl ředitel opavského klubu Petr Machovský. "Bude jakýmsi ambasadorem mládeže," dodal Navrátil.

Opavskou defenzivu má vyztužit zkušený Sus, který v minulosti prošel řadou klubů, první ligu hrával v Příbrami, Liberci, Ostravě a Mladé Boleslavi. V české nejvyšší soutěži má na kontě 63 startů a jeden vstřelený gól.

"Prošel kvalitními týmy, měli jsme o něj zájem už v květnu, ale respektoval jsem jeho touhu být na Slovensku. V Seredi se však rozhodl nepokračovat. Může nám pomoci na více postech. Jsem velice rád, že tady bude," řekl sportovní manažer opavského klubu Alois Grussmann.

Sparťanský bek Matěj Hanousek v souboji s Jurečkou z Opavy
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Z A-týmu do rezervy se přesunul Jurečka, kterému na konci roku vyprší smlouva. "S Vaškem a jeho manažerem jsme jednali už delší dobu. Řekli jsme si, že si dáme určitý termín, který jsme posunuli do první ligové přestávky. Chtěl jsem znát jejich rozhodnutí a bylo mi řečeno, že Vašek v Opavě nemíní podepsat novou smlouvu. Z toho pohledu je pro nás neperspektivní, nechce hrát za Opavu, a proto jsme ho přeřadili," uvedl Grussmann.

"S Vaškem jsem ale znovu mluvil a coby odchovanci jsem mu dal další termín. Otevřeli jsme mu cestu v lize a nevím, proč by u nás neměl pokračovat. Pokud bude mít výkonnost, jsme schopni ho za určitou finanční částku pustit," dodal.

Místopředseda představenstva úkoly splnil

Navrátil při nástupu do funkce avizoval, že do klubu vstupuje jen na určitý čas, aby se seznámil s jeho chodem a pomohl ho finančně stabilizovat.

"Zastupitelé mě pověřili, abych dohlédl na provedení kontroly. Dalším úkolem bylo udržet ligu a pomoci sehnat finanční partnery. Klubu jsem věnoval obrovskou spoustu času a energie, jako primátor se však musím zabývat chodem celého města, nikoliv stále řešit problematiku jedné společnosti," dodal. Podle něj už má klub nastavený finanční plán pro další sezonu i jasná pravidla provozu.

Opava, která je většinovým vlastníkem klubu, pro něj dlouhodobě hledá strategického partnera. Roční náklady na chod opavského klubu v nejvyšší soutěži se pohybují okolo 60 milionů korun. Město přispívá v několika kategoriích. Největší podpora 11,2 milionu jde na chod mládežnických týmů. Téměř čtyři miliony město platí za údržbu stadionu. Tato suma se letos pravděpodobně o milion zvýší. Navýšení má pokrýt větší náklady na údržbu nového vyhřívaného trávníku.

Sumou 1,8 milionu korun pak město dotuje přímo profesionální fotbal. Zbývající prostředky musí klub získat z prodeje vysílacích práv a vstupenek, prostřednictvím dotací a od sponzorů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články