Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Opava si doma vyšlápla na rozjetou Olomouc a ukončila sérii porážek

Velmi cenného a vzhledem k postavení v tabulce i důležitého vítězství dosáhli ve 23. kole fotbalisté Opavy. Na domácím stadionu v Městských sadech totiž zaskočili Olomouc, kterou zdolali 2:1. Ještě před poločasem rozvlnili síť René Dedič s Janem Žídkem, Hanáci po změně stran vytěžili z tlaku jen korigující trefu Lukáše Juluše a poprvé na jaře nebodovali. Slezané naopak po čtyřech porážkách zvítězili. 

Fotbalisté SFC Opava oslavují gól
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Sigma přitom začala aktivněji. Faltovu střelu z přímého kopu lapil brankář Fendrich a pak to "dloubákem" zkusil Hála, ale balon poslal nad břevno. Tentýž záložník krátce nato strážce domácí svatyně prověřil znovu, ale Fendrich byl opět připraven.

Až poté se připomněla i Opava. Po rohu Zapalače míč propadl mezi Rychlého a Hoška, nepřehlednou situaci u brankové čáry však Hanáci přežili. Na opačné straně z hranice šestnáctky vypálil Houska a jen těsně minul prostor mezi tyčemi.

Následně udeřili domácí. Jemelka uklouzl ve středu pole, Železník vysunul do úniku Dediče, který poslal míč pod vyběhnuvším Mandousem do sítě a ve 38. minutě prolomil střelecké trápení Slezanů - v nejvyšší soutěži se totiž prosadili po 328 minutách.

"Železník mi poslal výbornou přihrávku za obránce. Periferně jsem viděl, že gólman vybíhá proti mně, zkusil jsem to dát pod něj a zaplať pánbůh to vyšlo. Jsem moc rád, že jsem prolomil střeleckou nemohoucnost sebe i celého týmu," uvedl slovenský útočník Dedič.

Víceméně vzápětí navíc přidali druhý gól. Zavadil poslal z rohu střílený centr do vápna, Dedič míč hlavou prodloužil na Žídka a ten ho zblízka nekompromisně napálil pod břevno.

Zkraje druhé půle hlavičkoval těsně nad olomouckou bránu Železník, na opačné straně už sice slavil snížení Chytil, ale ještě před jeho gólovou střelou byl Hanákům odmáván ofsajd, a tak branka neplatila.

Olomoucký záložník se nemohl radovat ani následně, když jeho střelu zblízka vytáhl Fendrich na břevno. Poté se Slezané sami připravili o nadějný brejk, González naopak posunul míč na pravou stranu, odkud Chytil našel ve vápně Juliše a útočník hostující ze Sparty v 73. minutě snížil na rozdíl jediného zásahu.

Hosté navíc v závěru sahali po vyrovnání, ale Vepřek o kousek minul a Fendrich zlikvidoval Chytilův pokus. Předposlední Opava tak doma naplno bodovala teprve potřetí v ligovém ročníku.

SFC Opava - Sigma Olomouc 2:1 (2:0)

Branky: 38. Dedič, 42. Žídek - 73. Juliš. Rozhodčí: Denev - Blažej, Hock. ŽK: Dedič - Juliš, Štěrba, Chytil. Diváci: 2901.

Opava: Fendrich - Hrabina, Rychlý, Hošek, Žídek - Řezníček (90.+2 Jursa), Zavadil - Dordič (84. Mondek), Železník (70. Schaffartzik), Zapalač - Dedič. Trenér: Balcárek.

Olomouc: Mandous - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (88. Yunis) - Hála, Breite (70. González), Houska, Chytil, Falta (70. Zahradníček) - Juliš. Trenér: Radoslav Látal.

Jiří Balcárek (trenér Opavy): "Pro kluky to bylo hodně těžké utkání, hlavně psychicky. Byli si vědomi těžkého začátku a věděli, že potřebujeme zabodovat. Obrovsky jim to svazovalo nohy. Když vidím, co umí na tréninku, a co pak dělají v zápase, kde se zbavují míčů, musíme být rádi za tři body. Začátek nám vyšel. Přitom jsme k tomu celý týden směřovali, že na Sigmu chceme vletět. Úplně se nám to nedařilo podle mého gusta, ale byli jsme efektivní. Ve druhé půli jsme rychle ztráceli míče. Po naší chybě Sigma snížila a pak už to bylo hektické. Se štěstím jsme uhráli tři body, což mužstvo potřebovalo."

Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Utkání se mi hodnotí těžce, protože jsme si ho prohráli sami. V úvodu jsme měli příležitosti, dobrou šanci měl Hála. Chtěli jsme hrát aktivně, což se nám dařilo, ale pak jsme udělali obrovské chyby. Prohrávali jsme 0:1 a pak jsme vzápětí inkasovali druhý gól ze standardky, kdy jsme si nepokryli přední tyč. To je prostě velká chyba. Od toho se pak odvíjel celý zápas. Opava se zatáhla. Měli jsme šance, ale nedotáhli jsme je. Jsem zklamaný. Výkon nebyl až tak hrozný, ale zápas jsme měli zvládnout lépe."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články