Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Opava se loučí s první ligou. Jistotu pádu dala Slezanům remíza ve Zlíně

Nejvyšší fotbalová soutěž zná prvního jistého sestupujícího. Elitu se po třech letech opouští Opava, která definitivně přišla o šanci na záchranu na půdě Zlína, kde sice vedla, ale o pádu Slezanů o patro níž rozhodla trefa Tomáše Poznara a remíza 1:1.

Zleva Jakub Janetzký ze Zlína a Matěj Helešic z Opavy
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Opavští potřebovali ve Zlíně pro uchování teoretické naděje na záchranu vyhrát a v prvním poločase šli do vedení poté, co se v 19. minutě prosadil Aleš Nešický.

Stejný hráč pak nevyužil obrovskou šanci na pojistku a v 78. minutě srovnal nejlepší střelec domácích Tomáš Poznar. Zlín už má po dalších výsledcích v tomto kole jistotu udržení.

Opavští sestupují z nejvyšší soutěže po třech sezonách. Vloni se pádu do druhé ligy vyhnuli díky tomu, že se kvůli jednomu pozitivnímu případu koronaviru v jejich kádru nestihla dohrát nadstavbová skupina o záchranu a výjimečně elitu nikdo neopustil.

Slezané měli v době ukončení na předposledním místě stejně bodů jako nejhorší Příbram. Po nedohrání skupiny o záchranu se v této sezoně účastní první ligy rekordních 18 týmů a netradičně tři z nich sestoupí.

"Sestup je pro nás smutný. Na rozbor bude více času, až celá soutěž skončí. V žádném případě nejsme s pádem do druhé ligy smířeni, ale takový je fotbalový život," řekl opavský trenér Alois Skácel, který vede slezský celek společně s Radoslavem Kováčem a má smlouvu ještě na dva roky. Zda budou u mužstva i v příští sezoně pokračovat, zatím není jasné.

Do utkání vstoupili aktivněji domácí. Už v páté minutě měl na hlavě vedoucí gól Janetzký, ale po centru z levé strany orazítkoval jen tyč opavské branky.

"Kdybychom v úvodu dali gól, byl by vývoj jiný, ale my máme v poslední době jen jednoho střelce Poznara. Když nedá gól on, tak nikdo," řekl zlínský trenér Bohumil Páník.

Hosté využili v podstatě první vážnější šanci. Po rychlé a přímočaré akci po levé straně našel Hrabina v 19. minutě v šestnáctce volného Nešického, který se uvolnil a nedal brankáři Dostálovi šanci.

Zlín si v dalším průběhu udržoval územní převahu, ale narážel na pružnou defenzivu Slezanů. Lehce zahrozili jen hlavičkou Poznar a střelou Dramé.

Domácím prospěla dvě poločasová střídání. Zlínští zpřesnili hru a začali lépe kombinovat. Opava však pokračovala v aktivní hře, dobře napadala a využívala každou možnost k rychlým brejkům.

Šanci na druhý gól měl Dedič, ale hlavou netrefil prostor mezi tyčemi. V 72. minutě stejného hráče vychytal Dostál a z dorážky ze dvou kroků neproměnil Nešický jasnou tutovku, když míč napálil jen do břevna.

"Podle záznamu byl míč po odrazu od břevna za brankovou čarou a měl být uznán gól," mínil Skácel.

Hosty musela zahozená šance hodně mrzet. V 78. minutě využil chybu v jejich defenzivě Poznar a křížnou střelou vyrovnal. Zlín podruhé za sebou remizoval a natáhl ligovou sérii bez vítězství na osm kol.

"Opava hrála uvolněně, jejich hra uprostřed pole nám dělala velké problémy. Mohla nás dohrát gólem na 0:2, ale nedala. Fotbal je vždycky o střelcích a gólech. Máme bod a ten je hodně důležitý," dodal Páník.

FC Zlín - SFC Opava 1:1 (0:1)

Branky: 78. Poznar - 19. Nešický. Rozhodčí: Franěk - Mikeska, Hurych - Denev (video). ŽK: Janetzký, Martínez - Didiba, Dedič, Digaňa, Nešický, Smola. Diváci: 240 (omezený počet).

Zlín: Dostál - Cedidla, Buchta, Simerský, Matejov - Janetzký (74. Fantiš), Hlinka, Janošek (46. Martínez) - Dramé, Poznar, Potočný (46. Jawo). Trenér: Páník.

Opava: Digaňa - Didiba, Hnaníček, Kulhánek, Hrabina - Mondek (86. Rataj), Hellebrand (77. Darmovzal), Večerka, Nešický, Helešic (80. Kania) - Dedič (86. Smola). Trenér: Skácel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články