Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olayinka dostal trest na čtyři zápasy a přijde o derby, Baník má částečně uzavřený stadion

Slávista Peter Olayinka si čtyři soutěžní utkání nezahraje. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace nigerijského křídelníka potrestala za vyloučení po úderu hlavou do obličeje libereckého obránce Gigliho Ndefeho v sobotním zápase 24. kola první ligy. Olayinka zřejmě přijde i o pražské derby proti Spartě. Slavia se však po uplynutí poloviny trestu může odvolat a požádat o prominutí zbývající části.

Peter Olayinka
zdroj: ČTK

Disciplinární komise navíc uložila Slavii pokutu čtvrt milionu korun za to, že fanoušci při utkání 23. kola první ligy s Plzní použili velké množství pyrotechniky. Pražané mají zároveň podmínečně uzavřenou Tribunu Sever, kde sídlí "kotel", na jedno soutěžní utkání ve dvouměsíční zkušební době.

Povinnost pořadatele porušila také Ostrava, která sehraje příští domácí ligový zápas s Libercem bez diváků v "kotli". Baník má částečně uzavřený stadion za pyrotechniku v duelu se Spartou, při kterém už Slezané byli v podmínce. Ostravský klub navíc zaplatí pokutu 70 tisíc korun.

Sedmadvacetiletý Olayinka zřejmě přijde i o pražské derby proti Spartě. Slavia se však po uplynutí poloviny trestu může odvolat a požádat o prominutí zbývající části. Klub již oznámil, že tak udělá.

Pětizápasový trest dostal zlínský záložník Martin Fillo za červenou kartu po tvrdém faulu na stopera Slovácka Stanislava Hofmanna v nedělním duelu nejvyšší soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Olayinka v 88. minutě po souboji s libereckým záložníkem Ivanem Varfolomejevem upadl v pokutovém území a následně dal hlavičku angolskému reprezentantovi Ndefemu, který mu přišel vynadat za simulování. Od rozhodčího Miroslava Zelinky dostal autor deseti ligových gólů v sezoně rovnou červenou kartu. Oslabení slávisté v nastavení ztratili vedení a remizovali 2:2.

Nigerijskému fotbalistovi, jenž v létě odejde ze Slavie jako volný hráč do Crvené Zvezdy Bělehrad, hrozil trest až na dva měsíce a osm soutěžních utkání. "Hráč navštívil naše zasedání osobně a svého chování litoval. Disciplinární komise toto, stejně jako dosavadní hráčovu disciplinární beztrestnost, zohlednila jakožto polehčující okolnost," uvedl předseda komise Richard Baček.

"Na druhou stranu disciplinární komise také vzala v potaz chování hráče po jeho vyloučení, kdy se viditelně zdráhal opustit hrací plochu a vyvolával další konfliktní situace s hráči soupeře," doplnil funkcionář.

Pokud by zůstal v platnosti Olayinkův trest na čtyři zápasy, tak před derby ještě vynechá ligový duel s Olomoucí, semifinále poháru s Bohemians 1905 a další utkání nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi.

Fillo ostrým skluzem zasáhl Hofmannovu nohu a už ve čtvrté minutě mu sudí Dominik Starý udělil červenou kartu. Oslabený Zlín v Uherském Hradišti prohrál 0:3 a zůstal poslední v tabulce. Sedmatřicetiletý záložník byl vyloučen i ve svém předchozím ligovém utkání doma proti Spartě. Tehdy jako náhradník vydržel na hřišti pouze čtyři minuty, během nichž dostal dvě žluté karty.

V úvodu této sezony dostali distanc na pět soutěžních duelů rovněž sparťan Jan Kuchta za šlápnutí na hlavu libereckého gólmana Oliviera Vliegena a zlínský Martin Cedidla za surový faul na slávistu Ewertona.

Dosud nejvyšší trest za faul – 12 zápasů – dostal od disciplinárky v samostatné české historii kamerunský útočník Sparty Léonard Kweuke, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru.

Dvě soutěžní utkání nesmí na lavičku Liberce trenér brankářů Marek Čech za vyloučení v závěru vyhroceného duelu se Slavií. Dvouzápasový distanc dostal také královéhradecký záložník Jakub Kučera za červenou kartu v utkání se Spartou.

O polovinu nižší trest si odpyká Adam Kadlec z Bohemians 1905, jenž byl vyloučen v Plzni. Její kapitán Lukáš Hejda vynechá jeden zápas za osm žlutých karet v ligové sezoně. Za čtyři žluté karty v ročníku si jednou nezahrají zlínský Robert Hrubý, mladoboleslavský Lamin Jawo a Mohamed Tijani z Brna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články