Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

O době koronavirové i zranění. Matějovský se učí znovu chodit, fotbal chce ještě hrát

Fotbalistům Mladé Boleslavi se zkraje jarní části sezony totálně rozpadla ofenziva a pošramocen zůstal i střed zálohy. Důvodem byly odchody opor a vedle toho také smolné zranění zkušeného harcovníka, kapitána Marka Matějovského. Ten nyní mohl dva měsíce od operace achilovky konečně odhodit berle a začít pravidelně rehabilitovat.

Nikolaj Komličenko, Muris Mešanovič, Pavel Bucha a v neposlední řadě i Marek Matějovský. Ten ale na rozdíl od zmíněného tria v klubu zůstal.

V Boleslavi působí bývalý reprezentant od roku 2016, kdy se do svého někdejšího klubu vrátil po angažmá ve Spartě. Nejdříve na hostování, pak už natrvalo. Ještě loni na podzim zasáhl do 18 z celkových 20 ligových kol.

Jenže dva měsíce nazpět si během lednové přípravy na Maltě přetrhl levou achilovku a musel na operaci s vidinou dlouhé pauzy.

A mužstvo vstoupilo do jara naprosto bídně. Boleslav nejdříve prohrála 0:3 v Českých Budějovicích, se Slováckem následně remizovala 0:0 a stejným poměrem dopadl i souboj v Příbrami. Tři body tak celek Jozefa Webera ukořistil až v těžkém utkání v Ostravě (4:3).

Matějovský musel všechny mače sledovat jen jako divák.

"Je to lepší, než dva měsíce dozadu, ale je přede mnou ještě dlouhá cesta. Zatím to jde víceméně podle toho, jak jsme se bavili s doktory. Budu doufat, že to bude postupovat i nadále bez komplikací a budu se cítit dobře," říká v rozhovoru pro ČT sport.

Berle sice již odhodil, jak sám ale říká, učí se takřka znovu chodit. "Takže hodně rozhýbáváme a věnujeme se samozřejmě i té jizvě. Nemám velké bolesti, zatím je to v pořádku," ujišťuje herní mozek Boleslavi.

I s vědomím toho, jak se mužstvo při jeho absenci na jaře prezentovalo, by návrat Matějovského na trávník byl pro Boleslav výhledově klíčovou záležitostí.

"Člověk se tomu věnuje denně, ať už doma různé cviky s gumičkami, tak i v klubu," popisuje osmatřicetiletý záložník, že na sobě maká.

V žilách mu zatím koluje optimismus, nechce si ale přesto dávat žádná ultimáta či termíny. "Když to půjde, tak bych to ještě zkusil," říká muž, jemuž smlouva ve středočeském klubu končí letos k poslednímu červnu.

Spolu s boleslavskými hráči, trenérem a vedením týmu se také v týdnu domluvil na tom, že se kvůli pandemii koronaviru vzdají fotbalisté části platu. Půl roku tak budou pobírat o 20 procent nižší mzdu.

"Všichni vnímáme, jaká je mimořádná situace. Bylo to víceméně bez emocí, přijali jsme to jako fakt," říká někdejší hráč anglického Readingu a české reprezentace.

"Samozřejmě jsme debatovali i s klukama, mluvil jsem s vedením a domluvili jsme se, že i my jako kabina uděláme takovýhle krok, že vnímáme, že by to mohlo klubu pomoct. Chceme vycházet v co nejlepších vztazích a v tenhle moment je to pro nás samozřejmost," tvrdí zkušený lídr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články