Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nový kouč Baníku Petržela už v záchranu nevěří

Ostrava - Fotbalisty Baníku Ostrava povede v jarní části sezony nový trenér Vlastimil Petržela. U beznadějně posledního týmu prvoligové tabulky se stane nástupcem Radomíra Korytáře. Dvaašedesátiletý Petržela se ujme funkce na Nový rok, dnes s mužstvem zahájil zimní přípravu ještě dosavadní kouč Korytář. Petržela už nevěří, že by se mohl Baník zachránit, přesto je přesvědčen o vzkříšení vybledlé fotbalové značky.

"Všem, se kterými jsem jednal, jsem řekl, že se čtyřmi body po podzimu se mužstvo nemůže zachránit. Sešel jsem se ale s panem Brabcem, takže už mi bylo jasné, jak by to mělo fungovat. Věřím, že ta obroda nastane, jsem o tom přesvědčený," řekl Petržela během úvodního tréninku zimní přípravy, který zatím ještě nečinně sledoval od postranní čáry.

Baník sází na přestavbu kádru. "Po vyhodnocení všech sportovních aspektů souvisejících s budoucím směřováním nejen našeho áčka, ale celého klubu, jsme se rozhodli pro angažování zkušeného trenéra, kterému je vlastní práce s mladými hráči a jejich zabudovávání do vrcholového fotbalu," uvedl ostravský klub.

Vlastimil Petržela:

"Budeme se snažit hrát samozřejmě co nejlíp. Ale mančaft už musí stavět na to, aby byl schopen prolítnout druhou ligu a za rok a půl byl zpátky."

Petržela je prý na působení v Baníku už domluven s Václavem Brabcem, který by měl v zimě klub koupit od současného majitele Petra Šafarčíka. Do setkání s Brabcem prý o svém odchodu z Vlašimi do Ostravy silně váhal. "Něco jsem podepsal, jsme domluveni na všem, ale mám něco v ruce i pro případ, kdyby se něco stalo, a jsem tím chráněný," řekl Petržela.

Zkušený trenér v sobě nosí představu o tom, že by tým stál hlavně na vlastních hráčích. Tedy stylu, od kterého se Baník pod vedením Šafarčíka úplně odvrátil. "Baník vždycky stál na odchovancích. Měl vždy dobrou mládež, byl tím vyhlášený. Určitě nebudeme brát posily za horentní peníze ani starší hráče, kteří jsou nejvíc na škodu. Určitě nepřijde žádný zkušený hráč, který nám to bude řídit, kdyby někdo tady potřeboval vyhrát," řekl Petržela.

Je nám líto, video expirovalo.
Petržela bude trénovat Baník Ostrava

Pokud vše půjde, jak si plánuje, Baník by měl praktikovat klasický silový fotbal. "Budeme chtít hrát jednoduchý fotbal, rychle k bráně. Taková hra na 150 přihrávek se mi nelíbí," řekl Petržela.

Bývalý reprezentant a účastník mistrovství světa 1982 Petržela už v české lize trénoval Slavii, Spartu, Mladou Boleslav, Liberec a šest let strávil v Bohemians, v roce 2002 pak zamířil do předního ruského celku Zenitu Petrohrad, který dovedl k zisku poháru, druhému místu v lize a postoupil s ním do čtvrtfinále Poháru UEFA. Zároveň tam pomohl vychovat budoucí hvězdy v čele s Andrejem Aršavinem či Alexanderem Keržakovem.

Po návratu v roce 2006 vedl v české nejvyšší soutěži už jen Olomouc. Následně zamířil do Neftči Baku a do nižších soutěží, kde trénoval Žižkov, slovenské Michalovce a naposledy druholigovou Vlašim.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články