Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nově používaná kalibrovaná čára u VARu protahuje verdikty rozhodčích

Větší přesnost, větší průtahy. Hned první zápasy fotbalové sezony ukázaly, že posuzování ofsajdových situací s pomocí kalibrované čáry může zápasy prodlužovat. V sobotních zápasech v Českých Budějovicích a na stadionu Dukly se čekalo téměř čtyři minuty, než sudí z nové centrály videorozhodčích v Praze na Brumlovce rozhodli. Přes tři minuty se v pátek posuzovala situace ze Sparty, v Ďolíčku zase zlobilo spojení s "velínem".

VAR
zdroj: Reuters autor: Piroschka Van De Wouw

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR už před sezonou upozorňovala, že novinka s sebou může přinést zpoždění verdiktů, a hned první kolo jí dalo za pravdu. Zatímco na uplynulém Euru se využíval poloautomatický systém, v Česku byla zavedena výrazně levnější kalibrovaná čára, kterou musí v okamžiku dotyku přihrávajícího hráče s míčem položit sám rozhodčí. Posuzování ofsajdových situací se tak zdržuje.

"Já takové informace neměl, nikdo mě neupozornil, že by určení ofsajdu trvalo déle. Asi se to chlapci ještě učí. Žádný učený z nebe nespadl, takže v pořádku," řekl novinářům trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek po sobotním vítězství 3:1 na Dukle.

V závěru utkání na Julisce snížil Filip Špatenka z Dukly. Diváci pak téměř čtyři minuty čekali, než rozhodčí z Brumlovky pomocí čáry usoudili, že o ofsajd nešlo, a doporučili branku uznat. Hlavní sudí pak k překvapení všech dlouhou prodlevu nezohlednil a nastavil jen čtyři minuty.

"Máme teď pravítko, ale to také obsluhuje lidský faktor. Pokud to bude jako na Euru, jsem pro. Ale tady se do toho zapojuje člověk, musí to tam rukou dát. Zaplaťpánbůh, že to uznal," podotkl trenér Dukly Petr Rada. Vzhledem k průtahům s verdikty od nové sezony zavedli poloautomatický systém například v anglické lize.

Rovněž v sobotu v Českých Budějovicích se nehrálo také téměř čtyři minuty, než rozhodčí v druhém poločase uznali branku olomouckého útočníka Jana Klimenta na konečných 2:0. V pátečním zápase Sparty s Pardubicemi sudí přes tři minuty posuzovali situaci před gólem Tomáše Wiesnera a trefu na 1:1 nakonec kvůli ofsajdu odvolali.

Kliment možná i díky výhře bral situaci s nadhledem. "Našel bych v tom pozitivum, že mě rozhodčí nenechal radovat se minutu, ale hned odpískal ofsajd. Věděl jsem ale, že to nebude jednoznačné, že to hned nemusí být ofsajd. Bral jsem to tak, že je to 50 na 50. Nakonec se to přiklonilo na naši stranu," uvedl Kliment.

V dalším sobotním utkání v Ďolíčku při výhře Bohemians 1905 nad Ostravou 2:1 se protáhlo přezkoumávání situace po druhém gólu domácích. Nakonec v centrále na Brumlovce usoudili, že se míč k Robertu Hrubému, stojícímu v ofsajdu, dostal od hostujícího Erika Prekopa, a branka platila.

Sudí Ondřej Berka navíc po celý duel řešil technické problémy se spojením s velínem. "Před zápasem jsme byli instruováni, že komunikace s videocentrálou nešla přímo rozhodčím, ale přes telefon. Když to bylo takhle složité, ještě to zvládli dobře," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

"Zdálo se nám, že jsme druhý gól dostali z ofsajdu, ale nic tu nefungovalo, abychom se mohli zpětně podívat. Byl problém s videorozhodčím, nešel zvuk nebo obraz. Nikdo mi to neokomentoval. Nejhorší je, že sedíte a nevíte, co se děje. Prekop mi tvrdil, že míč do ofsajdové pozice hrál domácí Adam Jánoš," uvedl kouč Baníku Pavel Hapal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články