Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nováček na úvod padl, Boleslav doplatila na svou neukázněnost

Prvoligový nováček Dukla Praha v úvodním duelu padl s Viktorií Plzeň 1:3. O výhře rozhodl z penalty v úvodním poločase Pavel Šulc. Mladoboleslavští fotbalisté doplatili v úvodním utkání letošní sezony na vlastní neukázněnost. O výhře rozhodl v 31. minutě Dominik Hollý. Na hřišti Jablonce dohrávali pouze v devíti a domácímu celku podlehli 0:2. Stejným rozdílem skončilo i utkání mezi Českými Budějovicemi a Olomoucí. Z výhry se naopak radovali i Bohemians, kteří zvládli utkání s Baníkem 2:1.

Utkání Jablonce s Mladou Boleslaví
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Plzeň v lize porazila Duklu poosmé za sebou. Západočeši vyhráli úvodní kolo poprvé od sezony 2021/22, v uplynulých dvou letech v premiérovém duelu nejvyšší soutěže nezvítězili. Pražanům výsledkově nevyšel návrat do ligy po pěti letech.

"Nepochybně důležitá výhra. Věděli jsme, že start není s nikým jednoduchý, zvlášť když je to na půdě nadšeného nováčka. Takovým zápasům říkám past, jsem rád, že jsme ho zvládli," uvedl trenér Viktorie Miroslav Koubek.

"Prvních 20 minut bylo z naší strany ustrašených. Bylo vidět, že jsme nováček. Dostat gól ze standardní situace je nejlacinější. Můžete se na to připravit, musíte soupeře přečíst. Nechali jsme se zbytečně přeskočit a dostali branku," litoval Rada.

Zatímco obhájce titulu Sparta v pátečním úvodním utkání sezony nastoupila v základní sestavě bez většiny reprezentantů, Plzeňští hned od začátku nasadili všechny tři účastníky evropského šampionátu Hranáče, Šulce i Červa, jehož zranění z generálky nebylo vážné. Na lavičce Dukly nechyběl trenér Petr Rada, jemuž disciplinární komise odpustila zbytek trestu za údajnou rasistickou urážku z úvodu jarní části druhé ligy.

Západočeši zahrozili jako první, Kabongo, jedna z letních posil, ve druhé minutě zamířil kousek nad. Pražané v úvodu s favoritem poměrně drželi krok, ale v 19. minutě po rohu inkasovali. Na Kalvachův centr si naskočil Dweh a hlavičkou na zadní tyč otevřel skóre. Liberijský zadák si připsal třetí gól v české lize.

Dukla po sympatickém úvodu postupně přestala stíhat a střední část první půle patřila jednoznačně hostům. Ve 22. minutě hlavičkoval nad Hranáč, po půlhodině však už Viktoria zvýšila. Kabongo se technickým kouskem dostal do vápna, přihrál Kopicovi, který sklepl na Červa a toho ve vápně fauloval Hora. Šulc, s 18 brankami druhý nejlepší střelec minulé ligové sezony, z penalty nezaváhal.

Pražané se znovu dostali do hry až v závěru první půle. Mešanovič ve 42. minutě posunul na Matějku a ten z výhodné pozice napálil tyč. Poté zamířil nad Ullman. Dukla se o snížení stavu snažila i po přestávce, ale Západočeši ji k šancím příliš nepouštěli.

V 68. minutě pak hosté definitivně rozhodli. Kopic nacentroval z pravé strany a domácí kapitán Peterka si dal při svém prvoligovém debutu vlastní gól. Domácí se nevzdali a snažili se aspoň o jednu branku. V 77. minutě ještě střílený centr v podání Zeronika vyrazil Jedlička, ale chvíli nato se už domácí dočkali.

Po sérii odrazů se prosadil další střídající hráč Špatenka a radoval se z premiérového gólu v lize. Téměř čtyři minuty pak videorozhodčí z nové centrály na pražské Brumlovce pomocí kalibrované čáry ověřoval, zda nešlo o ofsajd, trefu nakonec doporučil hlavnímu sudímu uznat. Víc zdramatizovat závěr už domácí nedokázali a byť v letní přípravě ani jednou neprohráli, v lize nezvítězili už pojedenácté za sebou.

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)

Branky: 81. Špatenka - 19. Dweh, 30. Šulc z pen., 68. vlastní Peterka. Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Slavíček - Volek (video). ŽK: Vondrášek, Holiš (oba Dukla). Diváci: 4574.

Dukla: Hruška - Vondrášek, Hašek, Peterka, Holiš - Ullman (69. Douděra), Hora, Kozma, Šebrle (69. Zeronik) - Matějka, Mešanovič (79. Špatenka). Trenér: P. Rada.

Plzeň: Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ (75. Panoš), Cadu (75. Havel) - Šulc (90.+3 Sojka) - Kabongo, Vašulín (60. Vydra). Trenér: Koubek.

Boleslav dohrávala v devíti

Trenér Luboš Kozel se vrátil vítězstvím na lavičku Severočechů, které vedl už v sezoně 2007/08. Jablonec navázal na vydařený závěr minulého ročníku a v lize neprohrál poosmé v řadě. Mladá Boleslav podlehla dnešnímu soupeři po osmi vzájemných utkáních v lize a v nejvyšší soutěži utrpěla čtvrtou porážku z posledních pěti duelů.

Už ve druhé minutě kapitán hostů Matějovský poprvé zaměstnal gólmana Hanuše, jenž jeho ránu doprostřed brány vyrazil jen s obtížemi. Následně musel zasáhnout i na druhé straně Trmal proti Aléguého střele. Po nadějném úvodu ale tempo opadlo a hra byla rozkouskovaná vinou množství faulů a přerušení.

Až v 31. minutě se po kombinační akci uvolnil na pravé straně Čanturišvili, stříleným centrem našel před bránou Hollého a ten zblízka usměrnil míč do sítě. Dvacetiletý záložník dal druhý gól v české lize. Pro Středočechy bylo ještě hůře v nastavení prvního poločasu. Zambijský reprezentant Sakala ve středu pole dohrál šlapákem Čanturišviliho a po druhé žluté kartě byl vyloučen.

Mladoboleslavští navzdory oslabení hráli se soupeřem i ve druhé půli vyrovnaný zápas, příležitosti k vyrovnání si ale příliš nevytvářeli. V 64. minutě střídající Kušej vyzkoušel Hanušovu pozornost střelou z úhlu, jablonecký brankář reflexivně zasáhl.

O osm minut později ale přišel zkrat Suchého, který měl od Matějovského vystřídání na ruce kapitánskou pásku. Zkušený stoper nejprve u postranní čáry skopl unikajícího Hollého a hned po rozehrání trefil loktem ve výskoku Schánělce. Obě žluté karty dělilo jen 58 sekund. Majitel 44 reprezentačních startů dostal třetí červenou kartu v české lize, tu poslední viděl před takřka 18 lety ještě v dresu Slavie.

Domácí využili početní převahu v 80. minutě. Čanturišvili si počkal na přihrávku na hranici vápna a technickou střelou si připsal desátou trefu v české lize. Stylově tak oslavil 150. start v nejvyšší soutěži. Jablonečtí potvrdili dobrou bilanci na svém stadionu, kde neprohráli v lize pošesté za sebou.

FK Jablonec – FK Mladá Boleslav 2:0 (1:0)

Branky: 31. Hollý, 80. Čanturišvili. Rozhodčí: Radina – Volf, Pečenka – Černý (video). ŽK: Alégué, Fortelný – Kušej. ČK: 45.+3 Sakala, 72. Suchý (oba M. Boleslav). Diváci: 3305.

Jablonec: Hanuš – Cedidla, Martinec, Tekijaški, Polidar (86. Kanakimana) – Beran (86. Nardini), Nebyla (70. Souček) – Čanturišvili, Hollý (86. Velich), Alégué (60. Fortelný) – Schánělec. Trenér: Kozel.

M. Boleslav: Trmal – Vydra, Suchý, Králik – Stránský (62. Vojta), Matějovský (46. Fulnek), Sakala, Kostka – Ladra (62. Kušej), Mareček (79. Donát) - Pulkrab (46. Buryán). Trenér: Holoubek.

Bohemians si vyšlápli na Baník

Klokani zvládli důležitý start do sezony. Nejenže Baník nedokázali v lize porazit v minulých 13 zápasech, ale teď ho v Ďolíčku zdolali poprvé po šesti marných pokusech. Vršovičtí dali zapomenout na nevydařený závěr minulého ročníku, kdy vyhráli jediné z posledních pěti kol.

Domácí začali aktivně, do šancí se však dostávali pozvolna. A když už Kovařík mohl ohrozit branku, hlavičkoval slabě a přímo na Markoviče. O první nebezpečnou akci Baníku se postaral Kubala. Výbornou přihrávkou uvolnil Buchtu, který vypálil i přes obránce a brankář Reichl míč s námahou vyrazil. Hosté měli rychlý přechod do útoku a ve 30. minutě už pomalu zvedali ruce nad hlavu. Kubala trefil z úhlu tyč a balon se odrazil před Ewertona, který měl před sebou odkrytou branku, jeho střelu však na čáře bravurně zastavil obránce Vondra.

"Každý vítězný vstup do nové sezony je cenný, navíc když víte, že pak jedete dvakrát ven. Skolili jsme silného protivníka, i Baník měl své šance. Byli jsme nervózní, přišla také hluchá pasáž, ale mužstvo si za výhrou šlo," uvedl po zápase na tiskové konferenci domácí trenér Jaroslav Veselý.

"Musíme zkvalitnit mezihru, měli jsme příliš vyhozených balonů a nepřesných přihrávek. Po fyzické stránce je mužstvo dobře připravené, nepropadli jsme," řekl ostravský kouč Pavel Hapal.

Kubala si o chvíli později tělem rázně odstavil Hůlku a dostal se do ještě větší příležitosti, branku však těsně minul. Na druhé straně také Drchalova šance byla gólová, navrátilec do Ďolíčku však hlavičkoval vysoko nad. Když pak dostal pas do samostatného úniku, ani nevystřelil.

Klokanům vyšel začátek druhého poločasu. Hilál odvedl dobrou práci v šestnáctce, udržel míč a přihrál ho za sebe Smržovi, který se trefil po zemi přesně mimo dosah gólmana Markoviče. Smrž dal svůj devátý ligový gól, naposledy se trefil ještě za Hradec Králové loni v lednu při výhře v Plzni. Za Baník mohl srovnat střídající Tanko, ale Reichl byl pozorný.

Závěr byl dramatický. Střídající exostravský Hrubý přidal druhý gól Bohemians z ofsajdového postavení, ale přezkoumání u videa ukázalo, že míč na něj tečoval exvršovický Prekop, takže platil. Tanko pak přece jen skóroval, naděje Baníku aspoň na bod žila. Navíc když se v sedmé minutě nastavení zkoumala potenciální penalta pro hosty, ale nařízena nebyla a rozhodčí Berka zápas hned poté ukončil.

Bohemians Praha 1905 – Baník Ostrava 2:1 (0:0)

Branky: 53. Smrž, 83. Hrubý – 90.+3 Tanko. Rozhodčí: Berka – Vlček, Machač – Všetečka (video). ŽK: Čermák, Smrž, Hejkal (asistent, všichni Bohemians). Diváci: 5824.

Bohemians: Reichl – A. Kadlec (77. Dostál), Hůlka, Vondra, Hybš – Čermák (90. Shejbal), Smrž (77. Jánoš), Kovařík – Ristovski (65. Matoušek) – Hilál (77. Hrubý), Drchal. Trenér: Veselý.

Ostrava: Markovič – Frydrych, Chaluš, Pojezný – Buchta (80. Rusnák), Boula, Rigo (46. Šín), Kpozo (64. Holzer) – Klíma (46. Prekop), Ewerton – Kubala (64. Tanko). Trenér: Hapal.

Jihočeši doplatili na pasivitu

Jihočeši si v celém duelu vypracovali minimum nebezpečných situací. Možná největší měli hned v úvodu, kdy se v 11. minutě střelecky neprosadil Šigut a po něm ani dorážející Zíka. Ze strany Dynama to bylo směrem dopředu do konce první půle prakticky vše. Před přestávkou o sobě dal naopak poprvé vědět Kliment. Jeho střelu z úhlu v 35. minutě českobudějovický brankář Janáček zlikvidoval.

Po přestávce se však olomoucký útočník už nemýlil. Fotbalovou parádu si připravil na 57. minutu. Přestože byl zády k brance soupeře, naskočil si na centrovaný míč od Zorvana a kopem přes hlavu překonal Janáčka poprvé.

České Budějovice nevěděly, jak si s organizovanou defenzivou hostů poradit, a Olomouc ještě chtěla přidat druhý zásah a přiblížit se třem bodům. V 71. minutě byl v dobré situaci střídající Mikulenka, jenže branku přestřelil.

Sigmu tak definitivně uklidnil Kliment, který přebral míč za půlicí čárou, sprintem se dostal před českobudějovického kapitána Havla, jemuž ještě balon zaseknul, a tečovanou ranou překonal Janáčka. Situaci ještě několik minut zkoumal videorozhodčí.

Domácí své trápení demonstrovali v závěru. První střelu na branku poslali v 93. minutě, jenže hlavička Keckeisena neměla potřebnou razanci. Dynamo podlehlo v lize Olomouci ve čtvrtém z posledních pěti zápasů.

Dynamo České Budějovice – Sigma Olomouc 0:2 (0:0)

Branky: 57. a 75. Kliment. ŽK: Pokorný, Kliment (oba Olomouc). Rozhodčí: Vokoun – Mokrusch, Zoufalý - Starý (video). Diváci: 3429.

Č. Budějovice: Janáček – Kotula, Havel, Keckeisen, Trummer – Čermák (63. Martin), Hubínek (90. Skalák), Suchan – Šigut (82. Ogiomade), Tranziska – Zíka (63. Ondrášek). Trenér: Lerch.

Olomouc: Stoppen – Hadaš, Pokorný, Dohnálek, Sláma – Breite, Spáčil – Navrátil (64. Mikulenka), Zorvan (90. Langer), Šíp (64. Fiala) – Kliment (78. Juliš). Trenér: Janotka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články