Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nováčci ligu s přehledem zvládají. Horší podzim zažila Příbram nebo Teplice

Praha - Pondělní dohrávka 16. kola mezi Plzní a Jihlavou uzavřela podzimní část fotbalové Gambrinus ligy. Jaká byla letošní půlsezona? Vedle vedoucí čtyřky Plzeň-Jablonec-Sparta-Olomouc se dobrými výkony mohou prezentovat i nováčci Jihlava s Brnem, kteří s přehledem zaplňují střed tabulky a výkony převyšují některé tradiční prvoligové týmy. Na chvost tabulky se propadla Příbram, který i přes poměrně slušné výkony v loňské sezoně letos tápe.

Jihlava vstoupila do sezony suverénně. Za prvních sedm utkání nasbírala 11 bodů, prohru pocítila až v osmém kole s Brnem. Za šestnáct podzimních kol dokázala získat body z náročných utkání typu duelů se Spartou, Plzní nebo Olomoucí a jen špatná forma (na které se projevila zranění opor Kolouška s Teclem) Jihlavu oddělila od vedoucích týmů tabulky.

Ještě lépe je na tom Brno, které i zásluhou vítězství nad Plzní a Libercem drží v lize sedmou příčku. Jde jistě o příjemné překvapení, Zbrojovka totiž postoupila do nejvyšší soutěže až z čtvrté příčky druhé ligy a navíc bez velkých posil. Tahouna týmu navíc ztratilo na konci září, když si nejlepší střelec týmu Petr Švancara poranil záda. "Měli jsme dobrý úvod, což čekal málokdo, pak se povedla šňůra výher doma, něco jsme přivezli i z Olomouce a Ostravy. Od utkání v Boleslavi se to trochu zlomilo, jinak ten podzim mohl být ještě veselejší," zhodnotil stoper Pernica.

Jestli Brno s Jihlavou svou pohlednou hrou sbírají úspěchy v lize, Hradci, Teplicím, Českým Budějovicím nebo Příbrami se podzim příliš nevyvedl. Teplice jsou nejhorším týmem na hřištích soupeřů, kde získaly jediný bod remízou v prvním zápase s Brnem. Oproti Hradci, který za podzim nasbíral stejných 16 bodů, přistoupily k výměně trenéra. Po porážce v 9. kole vystřídal Lukáše Přerosta zkušený Zdeněk Ščasný. Pod jeho vedením se tým začal zvedat a ve zbývajících šesti kolech nasbíral deset bodů a odpoutal se od sestupových míst. Podobně se vzestup podařil i ostravskému Baníku, jehož tři výhry pod novým trenérem Martinem Pulpitem zastínilo jen obnovené zranění Václava Svěrkoše.

Do propastné zóny se naopak propadly České Budějovice. Vyhrály sice v prvním kole nad silnou Olomoucí, následujících sedm zápasů však nevyhrály a trenéra Cipra nahradil Soukup. Ten po utkání s Jabloncem vyřadil z kádru problémového Tomáše Řepku, kterému pravděpodobně i ukončí v Budějovicích smlouvu.

Nejhůře vyšel podzim loni poměrně slušně hrající Příbrami. Ta sice obrala o body nejlepší týmy ligy, nepodařilo se jí ale brát body z utkání s týmy z nižších příček. Příbram získala v soubojích s elitní trojkou více než třetinu svých bodů, když dokázala porazit podzimního krále z Plzně, remizovala v Jablonci a doma se Spartou. Naději by týmu mohl přinést trenér Karol Marko, který po pátém kole nahradil Davida Vavrušku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články