Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nová ligová sezona je rozlosována. Plzeň začne v Teplicích, Slavia na hřišti Hradce

Obhájci titulu z Plzně zahájí nový ročník nejvyšší soutěže utkáním v Teplicích 30., nebo 31. července. Úřadující vicemistr Slavia nastoupí v úvodním kole venku proti Hradci Králové, s nímž senzačně prohrála v nadstavbové části uplynulé sezony. Sparta přivítá Liberec a jediný nováček Brno si v moravském derby zahraje se Slováckem. Rozhodl o tom los v Praze na ligovém grémiu klubů.

Podzimní část bude mít kvůli mistrovství světa v Kataru jen šestnáct kol a skončí netradičně už v neděli 13. listopadu. Jarní fáze odstartuje o posledním lednovém víkendu. Termínovou listinu už před časem schválilo ligové grémium.

"Byla to netradiční situace, se kterou jsme si museli poradit a upravit podle toho termínovou listinu. Doufám, že už se nebude opakovat, ale není to žádná nepřekonatelná komplikace," řekl na tiskové konferenci Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), která řídí v Česku profesionální soutěže.

Úvodní souboj rivalů v novém ročníku mezi Plzní a Slavií se odehraje v 9. kole na západě Čech 17., či 18. září. Viktoria nastoupí v podzimní části doma i ve druhém největším šlágru proti Spartě, kterou přivítá v 15. kole na začátku listopadu. Úvodní pražské derby je na programu o dvě kola dříve v Edenu 22., nebo 23. října.

Nezvykle už na konci srpna se odehraje v týdnu vložené kolo. "Kluby si termínovou listinu schválily, věděly to. Je pro ně lepší hrát vložené kolo 30. a 31. srpna, neboť to bude rozloženo do dvou dnů, než 21. ledna," konstatoval výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Základní část vyvrcholí 30. kolem 29. dubna. Počtvrté v historii ligy se bude hrát pětikolová nadstavba, která odstartuje 6. května. Její závěrečné kolo se odehraje 28. května, kdy bude nejpozději znám nový mistr.

Antimonopolní úřad přezkoumává televizní smlouvu fotbalové ligy:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přezkoumává audiovizuální smlouvu Ligové fotbalové asociace (LFA) s Pragosportem. Na úřad se s žádostí obrátil šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík, napsal server Seznam Zprávy. Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda zmíněnému serveru potvrdil, že podnět prověřují. Podle předsedy LFA Dušana Svobody si ÚOHS vyžádal potřebnou dokumentaci.

Šest nejlepších celků po základní části bude hrát v nadstavbě skupinu o titul, šest nejhorších skupinu o záchranu a čtyři celky čeká prostřední skupina. Přímo sestoupí jen nejhorší tým, 14. a 15. celek bude čekat baráž s druhým a třetím mužstvem druhé ligy.

"Máte variantu najít nějakou motivaci – jako teď finanční a nasazení v poháru. Druhá varianta je, že by se prostřední skupina nehrála, ale o toto kluby zájem nemají. Já pevně věřím, že se zase vrátíme k pěti pohárovým účastníkům," prohlásil Svoboda. "Květen, kdy je obvykle nejlepší počasí na fotbal, by čtyři mužstva vůbec nehrála," doplnil Bárta.

Hradec Králové bude nadále hrát domácí utkání kvůli nevyhovujícímu stadionu v Mladé Boleslavi. Další východočeský celek Pardubice podzimní část ještě stráví v "azylu" v pražském Ďolíčku, kde sídlí Bohemians 1905, a na jaře by se měly přesunout na svůj nový stadion.

Stejně jako v minulé sezoně se budou hrát v sobotu i v neděli čtyři zápasy jednoho kola, tři od 16:00 a jeden od 19:00. V době zimního času se začátky posunou na 15:00 a 18:00. Nově se všechny duely předposledního a posledního kola nebudou nutně muset hrát v jeden čas.

Losování se znovu uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek, které dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články