Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Netradiční derby je tady: Sparta v trháku, Slavia nad sestupovou propastí

Praha - Sparta mířící po třech letech za titulem bude při 281. derby proti Slavii plnit roli jasného favorita. Pražské rivaly totiž dělí propastných 38 bodů, což je největší rozestup v historii jejich soubojů. Sparťané mají z vypracované pozice radost a chtějí zvítězit. Slávisté chtějí pod trenérem Pastoorem kontrolovat emoce a pokusit se vytěžit body v boji o záchranu. Derby má výkop už v 15 hodin pod vedením hlavního rozhodčího Jana Jílka. Předzápasové studio začne na ČT sport a našem webu už ve 14:20.

Sport
zdroj: ČT4

Sparta má v čele osmibodový náskok na druhou Plzeň, zatímco čtrnáctá Slavia je pouhé čtyři body nad sestupovým pásmem. "Z toho, že jsme si vybudovali takovou pozici, která nás do takové role pasovala, máme radost," řekl trenér Letenských Vítězslav Lavička. "Ale derby je specifický zápas bez ohledu na to, v jakých pozicích v tabulce se týmy nacházejí," doplnil kouč Sparty.

Lídr tabulky z posledních deseti derby prohrál jen jednou, na svém stadionu navíc Slavii nepodlehl od října 2008. "Přes všechny problémy, které Slavii v poslední době trápí, je to pořád kvalitní tým, který je naším historicky největším rivalem," uvedl Lavička.

Premiérové derby pražských "S" čeká nizozemského kouče Slavie Alexe Pastoora. "Sparta je momentálně nejlepší v lize, ale plán na další zápas nemá nic společného s výsledky. Nebojím se žádného soupeře, ani Sparty. Naopak je to výzva, budeme bojovat," uvedl Pastoor.

Doufá, že jeho mužstvo zvládne souboj se Spartou i po stránce disciplíny. "Samozřejmě emoce vám mohou dát extra impulz, ale nesmíte ztratit hlavu. Pokud budeme schopni kontrolovat své emoce, máme větší šanci na Spartě vyhrát," dodal trenér Slavie, který v pěti ligových duelech na lavičce vršovického týmu získal jen čtyři body.

Krejčí s Kadeřábkem přejí Slavii záchranu

Slavia je pro ně od žákovských let velký rival, přesto jí Ladislav Krejčí s Pavlem Kadeřábkem přejí, aby se červenobílí v lize zachránili. Pražské derby by jim totiž chybělo.

Slavii od pásma sestupu dělí pouhé čtyři body a od vedoucí Sparty má odstup propastných 38 bodů. "Něco takového jsem nezažil, ale to stejně nerozhoduje, protože derby je derby," řekl Kadeřábek. "Odmala jsme vychováváni, že to je úplně jiný zápas než ty ostatní. V něm na postavení v tabulce nezáleží," přidal Krejčí.

Ani jeden ze sparťanských odchovanců v sestup Slavie nevěří a ani ho rivalovi nepřejí. "Derby by mi určitě chybělo, nicméně si myslím, že k tomu nedojde," uvedl Kadeřábek. "Záchranu jim přeju, ale také doufám, že se chytí až v dalším zápase," dodal Krejčí.

Výjimečnosti derby si prý začal všímat hned po příchodu na Letnou v devíti letech. "Vzpomínám si, že v dorostu jsme snad se Slavií nikdy neprohráli. Jednou jsme ji dokonce porazili 6:0, to byla asi největší výhra," prohlásil Krejčí.

K derby patří nejen velká rivalita na hřišti, ale i na tribunách. A vzhledem k přísnějšímu přístupu rozhodčích k chování fanoušků vážně hrozí, že by sobotní utkání před vyprodanou Letnou mohlo být kvůli nenávistným projevům přerušeno jako úterní dohrávka 23. kola Slavie s Jabloncem, nebo dokonce i předčasně ukončeno. Už v týdnu před výkopem bylo vyprodané, z bezpečnostních důvodů byla kapacita snížena na 19 tisíc míst.

Policejní manévry na derby:

Na veřejný pořádek a dopravu bude v souvislosti s ligovým zápasem dohlížet zhruba 600 policistů a několik desítek strážníků. Ze vzduchu bude situaci monitorovat policejní vrtulník, Dopoledne budou policisté hlídat fotbalové fanoušky na celém území metropole, poté je doprovodí ke stadionu na Letné, který bude otevřen od 13:30. Na bezpečnostních opatřeních se budou vedle policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby podílet i antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních.

"Věřím, že derby proběhne v pořádku a že se nestane něco jako třeba nedávno v Ostravě," připomněl Krejčí duel Sparty s Baníkem, který v českém fotbale opět odstartoval boj s násilím na stadionech. Druhý poločas totiž kvůli řádění chuligánů začal s dvacetiminutovým zpožděním.

"Nebylo to příjemné. V kabině jsme se alespoň protahovali a zahřívali. Když se pak rozhodlo, že se bude pokračovat, tak jsme se na hřišti ještě snažili proběhnout a párkrát si přihrát," řekl Krejčí.

Lafatovi gól v derby chybí

David Lafata se ve Spartě stal nejlepším střelcem samostatné české ligy, další významný zápis v dresu letenského celku mu však chybí. Ještě nikdy totiž neskóroval v derby proti Slavii. "Udělám všechno pro to, abych se konečně trefil," řekl Lafata, který zatím za Spartu nastoupil proti Slavii ke dvěma zápasům. Jinak si ale na střeleckou formu nemůže stěžovat. S dvanácti góly vede pořadí střelců této sezony, celkem dal bývalý hráč Jablonce a Českých Budějovic v nejvyšší soutěži 134 branek a nedávno tak v čele historické tabulky vystřídal Horsta Siegla.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Podle Lafaty se rozdílná forma projeví jen tím, že Slavia se bude na Letné soustředit hlavně na obranu. "Bude to vyhecované a bude to i hodně bolet," uvedl. "Bylo by dobré dát první gól, aby to museli trochu otevřít. Ale na jaře už jsme si vyzkoušeli, jak se hraje proti soupeři, když brání v deseti," poznamenal. 

Kapitánem Slavie bude Gecov

V podzimním derby dala Sparta vítězný gól po jeho zákroku a následném přímém kopu, slávistický fotbalista Marcel Gecov už ale hledí dopředu. Poprvé povede červenobílé jako kapitán místo zraněného Karla Pitáka. Z rozdílné herní pohody obou týmů obavy nemá, naopak věří, že role outsidera může Slavii pomoci. Před zápasem pomýšlí na tři důležité body v boji o záchranu.

"Pro nás už bude do konce sezony každý zápas zápasem roku. Hrajeme o život a už nemá cenu řešit, s kým hrajeme. Musíme v každém zápase uspět. Samozřejmě derby je speciální zápas a na to se těším vždy," řekl Gecov.


Jeho tým dělí od vedoucí Sparty třináct příček a 38 bodů v tabulce, obavy z toho ale nemá. "Kdybychom chodili do zápasu předem s obavou, bylo by to špatné. Do zápasu můžeme jít s tím, že od nás nikdo nečeká, že soupeře převálcujeme. Většina lidí si myslí opak a to je vždy pro druhé mužstvo svazující. Věřím, že tohle pro nás doopravdy může být výhoda," přemítal Gecov, že by Spartu mohla role obrovského favorita svázat.

V přerušení zápasu nevěří

Přemýšlí jen o výhře. "V derby se prostě tyhle rozdíly mažou, Sparta nenastoupí tak, že to s námi bude mít jednoduché. Věřím, že je potrápíme. Bylo by špatné přemýšlet tak, že by stačila remíza. Před zápasem chceme všichni vyhrát. Samozřejmě pak průběh může být jiný, když v 90. minutě vyrovnáte, jste za bod rád," konstatoval šestadvacetiletý záložník.

Nemá strach, že by derby mohli ohrozit fanoušci. Kvůli zpřísněnému postihu za vulgární pokřiky mají delegáti a rozhodčí nařízeno, aby v případě nadávek přerušili a v krajním případě ukončili zápas. "Myslím, že to se nestane. Předpokládám, že fanoušci jsou natolik rozumní, že kdyby k něčemu došlo a něco hrozilo, tak by některé věci prostě museli vynechat. Nechtěli by přece dopustit, aby se utkání nedohrálo," mínil Gecov.

Ve Spartě má kamarády a bývalé spoluhráče z mládežnických kategorií ve Slavii, Bořka Dočkala a Váchu. Jsou v kontaktu, ale k žádnému hecování nedošlo. "Bavíme se a píšeme si furt, ale ne o fotbale. Spíš o přírodě," smál se Gecov. "S Bořkem chytáme ryby, Vašon se jen veze," dodal Gecov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články