Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Největší malér pro Slavii? Stanciu. Nepotvrzuje kvalitu, je přesvědčen Luhový

Dělba bodů, více boje, méně fotbalu. Derby mezi Slavií a Spartou sice dopadlo smírně, dění na hřišti ale jako tradičně svědčilo o naprostém opaku. Podle expertů bylo vidět, že Slavia se po podzimní jízdě zatím stále hledá, naopak Sparta s příchodem Václava Kotala získává svou tvář.

"Dal tomu řád," myslí si bývalý československý reprezentant Milan Luhový.

"Sparta byla pod Kotalem odvážnější než v minulých zápasech. Na Slavii je znát výpadek Tomáše Součka," tvrdí v rozhovoru pro ČT sport s tím, že na ostatních sešívaných není znát tak velká vůdcovská role, kterou má nyní už záložník West Hamu.

"Souček byl v minulých letech pro Slavii klíčový a v Edenu se s tím budou ještě chvilku trápit," říká bývalý útočník Dukly.

I někdejší brankář Sparty Jaromír Blažek vidí ve svém bývalém klubu změny k lepšímu. "Konečně nebyla tak uťápnutá a kluci si věřili, na hřišti se zapojovali do konfliktů, které k tomu patří."

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast: Proč se derby často mění ve válku a šlápli Drobný a Sivok s kritikou vedle?

Velmi ho překvapily některé individuální výkony, jmenovitě restartovaného obránce Lukáše Štetiny.

"Myslím, že to bylo o jeho sebevědomí a jak mu zápas vyšel. Když mu kluci dali balon, neměli strach, že ho ztratí, měl dobrou rozehrávku. Sparta si věřila, ale moc fotbalové krásy utkání nepřineslo," dodává Blažek v pořadu Dohráno Plus.

"Ale když jsem viděl v první chvíli z tribuny jeho zákrok na Ševčíka, myslel jsem si, že je to červená," dodává.

Podle Iva Ulicha se jednalo o derby veskrze průměrného rázu. "V historii jsme viděli horší i lepší derby. Nebylo to ale úplně nezajímavé, některé šance si mužstva vypracovala. Viděli jsme ještě spící Slavii, která nenavazuje na výkony podzimu, a zlepšenou Spartu," řekl bývalý záložník sešívaných a chválil "atmosféru na jedničku".

Zatímco Slavia šla do utkání s vědomím předchozí prohry 0:2 na Slovácku, Sparta se na derby naladila ztrapněním Baníku 5:0 ve čtvrtfinále domácího poháru. Trenér domácích Jindřich Trpišovský udělal od předchozího ligového utkání hned šest změn v sestavě, kam se mu vrátil třeba uzdravený Petr Ševčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Trpišovský nechtěl riskovat. Spíš mi vadí, že Stanciu potvrzuje to co ve Spartě," začíná s kritikou Luhový. V klíčových zápasech totiž podle něj rumunský záložník nebyl za hvězdu a mužstvo netáhl.

"A postrádá to i ve Slavii. Na českou ligu je to velice drahý fotbalista. Když byl nezajímavý zápas, zahrál dobře, ale v takových utkáních jako derby by měl ukázat své kvality. Měl by Slavii táhnout. Pro klub je to největší malér, protože tenhle frajer v klíčových zápasech neukazuje svou kvalitu," doplňuje Luhový.

Slavia za Stanciua loni v létě zaplatila saúdskoarabskému Al Ahlí zhruba sto milionů korun.

Experti o zlepšeném výkonu Sparty:

Milan Luhový: "U gólu Tetteha bylo vidět, že založení útoku je natrénované. Kotal s týmem pracoval. Když si Sparta rozehrála, obránci se roztáhli, pomáhali gólmanovi, aby mohl přihrát, a gól začal založením postupného útoku. Předtím byla Sparta vystrašená, aby obránce nedostal od brankáře míč."

Jaromír Blažek: "Na Spartu chodím a taky jsem si toho všiml. Dřív Heča vykopával míč, vyhnal je ven. Musí na tom pracovat, ale je to hodně o sebedůvěře hráčů. Když to do nich dostanete, tak si pak dovolíte rozehrávku."

Ivo Ulich: "Rozehrávat míč od brány není jednoduché, je to stresující, ale akce to byla skvělá. Tetteh zachoval klid a perfektně zakončil."

A Ulich s Luhovým jen souhlasí: "Na Stanciuovi bylo vidět, že asi není úplně v pohodě. Byla tam třeba situace, kdy si špatně zpracoval balon, což byla stoprocentní šance. Jinak by z toho dal branku. Když hráč není v pohodě, pak to takhle vypadá a je to na něm hodně znát. V derby jsem Stanciua viděl jen ve dvou větších momentech."

Slavia tak má po remíze 1:1 se Spartou v tabule náskok na druhou Plzeň už pouhých osm bodů. 

"Slavia nesmí podléhat panice. Myslel jsem si, že se šestnáctibodový náskok bude ztenčovat. Kdyby nebyl ten rozdíl takový, třeba šestibodový, věřím, že by tomu tak nebylo," myslí si Ulich.

"Plzeň je v dobré formě, ale Slavia se dostane taky na lepší úroveň," věří Luhový.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články