Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejpřekvapivější titul. Rozhodla penalta na Slavii, říká o plzeňském triumfu Krejčí

Bývalý trenér plzeňských fotbalistů Karel Krejčí přirovnal letošní překvapivé vítězství Viktorie v nejvyšší soutěži k historicky prvnímu titulu Západočechů v roce 2011, u kterého byl jako asistent kouče Pavla Vrby. V obou případech se podle Krejčího s Plzní před sezonou vůbec nepočítalo jako s možným mistrem. Titul Viktorie označil za zasloužený.

Trenér Karel Krejčí
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"Je to nejpřekvapivější titul z toho pohledu, že Viktorce se před sezonou tolik nevěřilo. Trošku bych to přirovnal k prvnímu titulu, co jsme tam s Pavlem (Vrbou) zažili v roce 2011. Tentokrát s Plzní veřejnost taky moc nepočítala a stali jsme se mistry," řekl Krejčí v rozhovoru s ČTK.

Za jeden z klíčových momentů v boji o titul označil remízu Plzně 1:1 na stadionu Slavie ve druhém kole nadstavbové skupiny o titul. Západočeši následně doma porazili Spartu 3:0 a ve středu nováčka Hradec Králové v jeho mladoboleslavském azylu 2:0. Díky tomu se v kombinaci s remízou Slavie 1:1 v Ostravě stali po čtyřech letech a celkově pošesté mistry.

"Proměněná Beauguelova penalta z nastavení na Slavii asi rozhodla o titulu. Potom už zápasy se Spartou i v Boleslavi s Hradcem zvládli velice dobře. Myslím si, že zaslouženě berou titul," prohlásil Krejčí, jenž jako hlavní trenér s Viktorií vyhrál ligu v roce 2016.

Pochválil plzeňského kouče Michala Bílka, jemuž bylo často vytýkáno defenzivní pojetí hry. "Pro tým je strašně důležité zvládnout zápasy, v nichž herně nedominujete, ale dokážete vyhrát o gól, což se Viktorce během sezony mnohokrát povedlo. Přestože byli kritizováni, tak je to nerozhodilo a pořád jeli svou hru. Zlepšila se organizace hry hlavně do defenzivy. Vsadili i na dvě věže Beauguela a Chorého, což Michalovi (Bílkovi) kolikrát vyšlo. Když to nešlo kombinační hrou, pomohli si jednodušším nákopem a standardkami," uvedl Krejčí. "Vždy je vizitka trenéra, aby ušil způsob hry na to, jaké má hráče," doplnil současný šéftrenér mládeže v druholigovém Táborsku.

U Plzně se mu líbilo i vhodné doplňování kádru. "Dobře reagovali na zranění, a když jim někdo vypadl, tak přivedli hráče, kteří Viktorce pomohli. Ať to byl Sýkora, Eduardo Santos, nebo Holík. Měli během sezony pořád konkurenceschopný tým," konstatoval Krejčí.

Za důležité nyní považuje, aby Viktoria našla nového majitele a kvalifikovala se do skupiny evropských pohárů, kde chyběla ve třech sezonách po sobě. "Je nejvyšší čas, aby prorazila a do nějaké evropské soutěže postoupila. Bude to všechno odvislé od ekonomiky, aby se povedlo dostat do Plzně silného partnera, aby se mančaft nerozprodal a neoslabil. To je otázka na vedení klubu. Pokud se podaří udržet kádr co nejvíc pohromadě a dobře ho doplnit, tak v létě v předkolech Viktorka může uspět," dodal někdejší trenér reprezentace do 21 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články