Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nechci se upínat na Dočkala jako spasitele. Musíme být stále opatrní, zhodnotil Jílek

V kabině v zimní přestávce žádnou posilu nepřivítal, přesto by měla být Sparta pod jeho vedením na jaře výrazně silnější. Kouč Pražanů Václav Jílek totiž už může počítat s Bořkem Dočkalem a čeká, že týmu pomůže. Nechce z něj ale dělat spasitele, s kterým se vše změní. Upozorňuje, že zkušený záložník bude potřebovat ještě čas.

Kouč Sparty Václav Jílek. V pozadí sportovní ředitel Pražanů Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Jeho přínos by měl v první řadě ležet na hřišti klidem na balonu, herní kreativitou a kvalitou, určitým usměrňováním hry a případným řešením ve finální fázi. Tam leží gró jeho přínosu," řekl Jílek.

"Určitě je to ale hráč, který má přesah hlavně směrem ke kabině. Je to hráč, který má obrovské zkušenosti. Pro mě je hlavně důležité, že se je snaží zúročit ve prospěch týmu a kabiny. Tam vnímám další rozměr jeho důležitosti," uvedl třiačtyřicetiletý kouč.

Sparta prožila rozporuplný podzim. Po 20 kolech je čtvrtá s pětibodovým mankem na druhou Plzeň. Na Slavii ztrácí dokonce 21 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosický: Haškova neprofesionalita je neuvěřitelná

"Byla utkání, ve kterých je potřeba, abychom je zvládali, a ve kterých jsme měli navrch. Možná tam chyběla vůdčí osobnost a jednoznačný pokyn organizace na hřišti, protože z pozice trenéra ne vždycky můžete všechno ovlivnit. Je důležité, aby někdo takhle na hřišti fungoval. Určitě v podobě Bořka si myslím, že tam tato role může přejít na něho," prohlásil Jílek.

"Nechtěl bych se ale upínat k Bořkovi jako ke spasiteli, který vyřeší veškeré problémy. Určitě to tak není. Vrací se nám hráč, který měl zdravotní problémy, a hráč, který má obrovskou herní kvalitu. Pokud se bude cítit na hřišti dobře, pak bude týmu dávat daleko víc jak z herní, tak organizační pozice. Není to hráč, který by se za něco schovával. Cítí jednoznačnou zodpovědnost za tým a konečný výsledek," konstatoval někdejší kouč Olomouce.

Dočkal se vrátil do Sparty před rokem v únoru z čínského klubu Che-nan Ťien-jie. Za Letenské však stihl odehrát jen tři ligová utkání, než si vážně zranil achilovku, kvůli níž podstoupil dvě operace. Znovu si zahrál až na konci ledna v přípravném utkání s Ústím nad Labem, kdy odehrál poločas. Další dva starty si připsal na soustředění ve španělské Marbelle, v nichž odehrál 69 a 78 minut.

"Bořek určitě připravený je. Ukázal to i v zápasech, byť je neodehrál celé. Vždycky měl minutáž maličko zkrácenou. Bavíme se o tom, že je připravený hlavně do první poloviny utkání nebo minimálně do dvou třetin. Při opakovaných zápasech možná ještě nějaký deficit cítit bude. Musíme být opatrní i vzhledem k případným dalším komplikacím a samozřejmě vzhledem k tomu, aby to fyzicky zvládal," řekl Jílek.

"Žádné nižší nároky než ostatní hráči mít nebude. Bude mít od nás stejné požadavky. Zatím je schopen je třeba plnit jen po určitou část utkání. Bude otázka, jak se to bude vyvíjet dál. Věřím, že jeho kondiční a fyzická připravenost bude pořád lepší a lepší. Dělá pro to maximum stejně jako všichni členové realizačního týmu. Vidím to dobře," uvedl Jílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články