Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Návštěva u sudích za 100 tisíc. Jablonec dostal za chování šéfa Pelty pokutu

O 100 tisíc korun budou chudší v Jablonci. Severočeský klub dostal od Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace pokutu za krok šéfa klubu Miroslava Pelty, který o víkendu během střetnutí s Bohemians 1905 vešel o poločase do šatny rozhodčích. Platit 75 tisíc musí i ostravský Baník kvůli fanouškům, kteří ve Zlíně přerušili zápas pyrotechnikou.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Severočeši porušili povinnosti pořadatele tím, že nezamezili vstupu nepovolaných osob k sudím. Sám Pelta se podle komise disciplinárně neprovinil.

Na návštěvu bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) v kabině sudích upozornil po zápase, který skončil 2:2, trenér Bohemians Luděk Klusáček. Představitelé Jablonce se bránili, že Pelta na rozhodčí v čele s hlavním Tomášem Klímou nevyvíjel žádný tlak. Podle tiskového mluvčího Martina Bergmana se šel omluvit za emotivní chování trenéra Petra Rady, kterého se prý vydal následně usměrnit i do domácí kabiny.

Krokem Miroslava pelty se zabýval také Fotbal fokus podcast:

"Disciplinární komise shledala porušení povinností pořadatele spočívající mimo jiné v tom, že kabina rozhodčích nebyla pořadatelsky vůbec zabezpečena proti neoprávněnému vstupu. Tím došlo k závažnému pochybení ze strany pořadatele nejen ve vztahu k disciplinárnímu řádu, ale i ve vztahu k samotným pravidlům fotbalu, která mají zabránit pochybnostem o regulérním průběhu utkání," uvedl předseda komise Richard Baček.

Klíma v pondělí řekl, že Pelta na rozhodčí nijak netlačil a vyjádřil jim podporu do druhého poločasu. Hlavní sudí domácího funkcionáře požádal, aby kabinu opustil a ten to respektoval. U rozhodčích se prý Pelta zdržel jen zhruba 15 sekund.

I proto disciplinárka nemohla nijak potrestat samotného jabloneckého majitele. "Ze strany pana Pelty dle zápisu o utkání a zpráv delegátů nešlo například o verbální útok na rozhodčí, o příslib nějaké výhody nebo o něco podobného. Proto jeho jednání nenaplnilo skutkovou podstatu žádného disciplinárního přečinu jednotlivce dle stávajícího znění disciplinárního řádu FAČR," vysvětlil Baček.

"Disciplinární komise LFA současně podá podnět na úpravu disciplinárního řádu FAČR, aby se do budoucna stalo takové jednání představitelů klubů disciplinárním přečinem," doplnil šéf komise.

Peltův vstup do kabiny rozhodčích zkritizovaly LFA i komise rozhodčích FAČR, která označila následný postup Klímy za správný. Zároveň vyzvala všechny funkcionáře, aby se vyvarovali podobných návštěv sudích.

Jablonečtí proti Bohemians ve druhém poločase otočili skóre z 0:1 na 2:1, ale Pražané poté z penalty v nastavení srovnali na konečných 2:2. Klíma po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil na každé straně jeden pokutový kop. Podle komise rozhodčích sudí chybovali při penaltě pro Severočechy za stavu 0:1, kterou nařídit neměli.

Pokutu dostali i jiní

Pokutu 75 tisíc korun dostal Baník Ostrava za porušení povinností pořádajícího klubu při utkání se Zlínem. Fanoušci Slezanů použili pyrotechniku a způsobili přerušení zápasu. Karviná za nesportovní chování příznivců v kombinaci s porušením protokolu proti šíření koronaviru v zápase s Hradcem Králové musí zaplatit 40 tisíc korun a další prvoligový klub Teplice si pak od komise vysloužily pokutu 20 tisíc korun za vhazování předmětů na hrací plochu diváky v duelu se Slavií.

V druhé lize dostaly pokutu 10 tisíc korun Brno a Vlašim. Zbrojovka pyká za použití pyrotechniky fanoušky a Vlašimští za nedodržení odstupu mezi hráči a diváky po zápase. Trest na dvě soutěžní utkání obdrželi v nejvyšší soutěži po vyloučení liberecký Filip Havelka a Stanislav Hofmann ze Slovácka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články