Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nadstavba skončí o týden dříve, reprezentanti si více odpočinou před Ligou národů

Sezona nejvyšší fotbalové soutěže skončí o týden dříve, než bylo původně v plánu. Nadstavbová část vyvrcholí pátým kolem už 14. května. Reprezentanti budou mít proto 14 dní volno před kvartetem červnových utkání v Lize národů. Změnu schválily ligové kluby poté, co se na ní předtím dohodli zástupci Ligové fotbalové asociace (LFA) s Fotbalovou asociací ČR (FAČR) a vedením národního týmu.

O změně se začalo jednat především kvůli tomu, že reprezentanti z elitních českých klubů neměli po náročné minulé sezoně dostatečný odpočinek. Doplatil na to zejména ligový šampion Slavia, jejíž opory neměly ideální formu v kvalifikaci Ligy mistrů a Evropské ligy. Červenobílí v předkolech neuspěli a hrají jen skupinu Evropské konferenční ligy.

"Důvodem změny jsou zkušenosti českých týmů startujících v evropských pohárech v minulých sezonách. Hráči elitních klubů si díky této změně budou moci odpočinout před důležitým červnovým reprezentačním srazem a po něm se mohou ihned zapojit v klubech do přípravy a na důležité boje v předkolech pohárů," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

"Rád bych poděkoval za vstřícný postoj vedení FAČR i českému národnímu mužstvu. Pevně věřím, že se jedná o kompromis, který bude přínosný pro všechny," doplnil Svoboda.

Termínová listina se mohla upravit díky tomu, že se už na únor přesunulo čtvrtfinále domácího poháru MOL Cupu. Díky tomu vzniklo místo pro to, aby se za polovinou dubna v týdnu odehrálo vložené 30. kolo. Následně odstartuje pětikolová nadstavba a nový mistr bude korunován nejpozději 14. května. V pondělí 30. května pak začne reprezentační sraz, během něhož český tým odehraje v červnu nezvykle čtyři zápasy v elitní skupině A Ligy národů.

Začátek jarní části první ligy zůstal nezměněn, nejvyšší soutěž po zimní přestávce odstartuje 20. kolem o prvním únorovém víkendu. Vzhledem k úpravě termínu pohárového čtvrtfinále se posunulo i semifinále a finále MOL Cupu, který vyvrcholí už 4. května. Úpravami prošla i termínová listina druhé ligy. V nejvyšší soutěži hlasovalo pro změnu 15 z 16 účastníků, jeden klub se zdržel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články