Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Modlil jsem se, aby to Slavia platila celý. Jak sportovní šéf Budějovic usiloval o Balutu

Nechybělo mnoho a Alexandru Baluta místo v Liberci zakotvil na jihu Čech. Usilovaly o něj totiž také České Budějovice. Se Slavií už bylo jejich vedení v čilém v kontaktu. Rumunský záložník či útočník, který stál loni sešívané solidních 68 milionů korun, byl ale v myšlenkách nastaven na liberecký Slovan, domnívá se sportovní ředitel Dynama Martin Vozábal. "Ale myslím, že by nám pomohl hodně," připustil.

Sešívaní angažovali Balutu loni v červnu z rumunské Craiovy. V minulé sezoně si ve 22 ligových duelech připsal tři branky. Jenže v právě probíhajícím ročníku nastoupil Baluta v lize pouze jednou, navíc se nevešel na soupisku pro Ligu mistrů.

Pak se rozjely obecně známé věci: kritika Baluty směrem ke Slavii a odpověď kouče Jindřicha Trpišovského opačným směrem.

"Byli jsme s ním v kontaktu, ale s odstupem času si myslím, že ten kluk byl rozhodlej, že jde do Liberce. Ztráceli jsme tam energii a čas," řekl Vozábal v pořadu Dohráno Plus. O Balutu přitom usilovaly i další tuzemské celky.

Slavia si od nynějšího hostování slibuje, že tím Baluta opět získá herní praxi. "Tu si u nás nevybojoval, nedokázal se popasovat s konkurencí v týmu," uvedl už dříve sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Když se řešily nějaké věci, že půjde k nám... On byl rozhodnutý. Já jsem věděl, že má kyperského agenta, a když si sečtu, že dělal x let na Kypru a kontakty jsou přirozené a jasné, byli jsme tam zbytečně," pokračoval Vozábal.

Ten prahnul i po obránci Sparty Uroši Radakovičovi, který ale nakonec odešel hostovat do ruského Orenburgu.

Druhou věcí, která hrála v případném hostování Baluty v Budějovicích proti, byla přílišná vzdálenost od Prahy. "Do Liberce asi dojíždí, to má logiku. Do Budějovic by nemohl dojíždět každý den, tam je potřeba se aspoň na nějaký úsek týdne odstěhovat," dodal bývalý záložník Budějovic, Žižkova či Zlína.

Hned po svém příchodu se Baluta ukázal v základní sestavě domácího utkání proti Teplicím (1:1). Trenér Pavel Hoftych ho střídal v 76. minutě za Musu a jeho výkon si vcelku pochvaloval.

"Udělal čtyři průnikovky, přihrávku na Malinského," hodnotil Hoftych s tím, že šestadvacetiletý Rumun nebyl s týmem sžitý. "Hledal se, nehrál žádný zápas. Sehraje se a bude to lepší," doplnil Hoftych. Od Balutova příchodu si slibuje zejména více šancí Liberce a údernost v ofenzivě.

Jak Vozábal přiznal, hodně řešil i hráčův plat. Klub z Edenu mu totiž připravil finačně velice nadstandardní podmínky, i co se servisu týče. "Modlil jsem se, aby to Slavia platila celý. Ale byli jsme připraveni na něco ze mzdy přistoupit. Věděli jsme, že levné to nebude."

Dynamo i touto nepovedenou epizodkou podle Vozábala naprosto jasně poznává, o čem první liga je.

"Musíme se adaptovat, pokud chceme první ligu hrát. To prostředí je ekonomicky úplně někde jinde. Upozorňuju na to v Budějovicích denně. Musíme v posilování pokračovat, pokud chceme hrát v lize nějakou roli," řekl muž, o němž se dříve čile spekulovalo jako o možné nové tváři ve vedení pražské Sparty.

Fotbal fokus podcast: Jak zapadnou nové tváře Slavie? A chytí se Baluta?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články