Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mladá Boleslav zastavila Spartu, Slavia porazila Bohemians a vede ligu. Karviná šokovala Plzeň

Jen Slavia nevypadla z role favorita v nedělních dohrávkách 13. kola fotbalové ligy. Porazila totiž Bohemians 2:0 a po zaváhání Sparty v Mladé Boleslavi postoupila na první příčku ligové tabulky. Sparta poprvé v sezoně prohrála 1:3 a Plzeň po porážce v Liberci padla i doma s tonoucí Karvinou 0:1. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno: Souhrn 13. kola

Rozjetá Kuličova parta už je třetí, a to má o zápas méně

Mladou Boleslav poslal do vedení ve 24. minutě Vasil Kušej, za pět minut srovnal Jakub Pešek. Středočeši opět hostům odskočili v závěru úvodního dějství zásluhou bývalého hráče letenského celku Marka Matějovského, pojistku pak přidal v 87. minutě střídající Lamin Jawo.

Svěřenci trenéra Marka Kuliče, který hrával za Spartu, zvítězili v pátém z posledních šesti kol a i díky nečekané porážce Plzně s nováčkem z Karviné 0:1 poskočili na třetí místo tabulky. Navíc mají k dobru odložené domácí utkání právě s Viktorií. Pražané venku v lize prohráli poprvé od loňského října po 17 zápasech.

Boleslavský kouč Kulič byl rád, že jeho tým přečkal úvodní tlak Sparty. "Za stavu 1:1 jsme pořád pokračovali ve stanovém scénáři. Druhý gól padl po fantastickém presinku Máry Matějovského, s Vasilem Kušejem si to sklepli a udělali gól do kabiny na 2:1. Ve druhém poločase jsme chtěli pokračovat ve stejném rytmu, což se nám dařilo. Sparta nás brutálně zatlačila, má obrovskou sílu, ale stoprocentní šance z její strany nebyla. Smekám před kluky, že Spartu nepustili do vyložené šance. Poté zaběhl Jawo za prodloužení Hilálem a dal strašně důležitý gól na 3:1."

Zato Brian Priske nebyl s výkonem svých hráčů spokojený. "Příliš často jsme činili špatná rozhodnutí, zejména na míči. V tomto ohledu to byl slabý výkon. Věděli jsme, z čeho bude Boleslav hrozit. Že vepředu má vysokého Hilála, kolem nějž jsou rychlí hráči, kteří budou čekat buď na brejkové situace, nebo po něm budou sbírat druhé míče. Boleslav si zaslouží uznání."

FK Mladá Boleslav – Sparta Praha 3:1 (2:1)

Branky: 24. Kušej, 45. Matějovský, 87. Jawo – 29. Pešek. Rozhodčí: Černý – Hájek, Hurych – Všetečka (video). ŽK: Kuchta, Ryneš, Sejk (všichni Sparta). Diváci: 5000 (vyprodáno).

M. Boleslav: Trmal – Kadlec, Suchý, Karafiát, Fulnek – Sakala, Matějovský (64. Poulolo) – Kušej, Mareček (72. Ladra), Solomon (72. Jawo) – Hilál. Trenér: Kulič.

Sparta: Vindahl – Gomez, Panák (77. Sejk), Sörensen – Wiesner, Laci, Sadílek (59. Kairinen), Pešek (59. Ryneš) – Karabec (77. Ševčík), Birmančevič (64. Olatunji) – Kuchta. Trenér: Priske.

Plzeň nečekaně přišla o všechny body doma

Fotbalisté Plzně si po porážce v Liberci spravili náladu čtvrteční výhrou v Evropské konferenční lize, když zvítězili v Záhřebu nad Dinamem, ale očekávání, že s tonoucí Karvinou to budou jen další jasné body, se nenaplnilo. Slezský celek vyhrál v Plzni 1:0 brankou Čavoše v 76. minutě a bral tři body už potřetí z posledních čtyř zápasů. Zato Viktoria je nyní až pátá.   

Slezský nováček, kterého výrazně podržel brankář Dominik Holec, poprvé v sezoně bodoval venku a posunul se na 12. pozici.

Viktoria prohrála teprve druhý z 13 vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži. Předtím Karviná zvítězila v prosinci 2020 rovněž v Plzni 1:0. Hosty tehdy také vedl současný slovenský trenér Juraj Jarábek, jenž po svém návratu na lavičku vyhrál se Slezany potřetí ze čtyř kol.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek řekl, že je to velká ztráta, ale uznal kvality soupeře. "Musím ocenit výkon Karviné v čele s brankářem Holcem. Pozahazovali jsme spoustu šancí, totálně jsme selhali v produktivitě. Druhý poločas byl z hlediska tvorby finálních situací z naší strany lepší, zase to bylo na úkor hodně vysokého rizika. Každý brejk Karviné měl svou nebezpečnost a jeden se jim podařil. My jsme předtím měli šance, potom měli šance. Myslím, že byly z kategorie obrovských, a prachbídně jsme s nimi naložili. Umřeli jsme na efektivitu."

Juraj Jarábek, kouč vítězů, chválil své hráče za to, jak plnili taktické pokyny. "Kluky musím opravdu pochválit za dobrý, taktický a bojovný výkon. Když se sejde bojovnost, agresivita, dobrý koncept a dobrý výkon brankáře, dá se porazit i Plzeň. Při takovém výkonu při vás musí s takovým silným a kvalitním soupeřem stát i štěstí, dnes se to spojilo."

Viktoria Plzeň – MFK Karviná 0:1 (0:0)

Branka: 76. Čavoš. Rozhodčí: Starý – Ratajová, Arnošt – Kocourek (video). ŽK: Chorý, Koubek (trenér) – Moses, Memič, Krčík. Diváci: 8418.

Plzeň: Baier – Hejda, Hranáč, Jemelka – Jirka (60. Kopic), Bucha (79. I. Traoré), Kalvach, Mosquera (60. Cadu) – Šulc (79. Sýkora) – Kliment (60. Vydra), Chorý. Trenér: Koubek.

Karviná: Holec – A. Traoré (70. Budínský), Krčík, Bederka, Fleišman – Boháč, Moses (85. Žák) – Memič, Čavoš (85. Antovski), Iván (63. Bartl) – Akinyemi (85. Ezeh). Trenér: Jarábek.

Slavia ve vršovickém derby nezaváhala

Jasný průběh mělo derby vršovických sousedů v lize. Slavia měla od začátku více ze hry a Bohemian mohli být rádi za přijatelnou porážku 0:2. Skóre otevřel ve 20. minutě svým premiérovým gólem za červenobílé Michal Tomič a v 67. minutě přidal pojistku Mojmír Chytil. Klokani nenavázali na minulé vítězství 1:0 z Jablonce a zůstali na osmé příčce.

Slávisté v lize bodovali pošestnácté za sebou a zůstali posledním neporaženým týmem v této sezoně. Nad klokany zvítězili v posledních šesti vzájemných duelech nejvyšší soutěže. Bohemians před rekordní domácí návštěvou v sezoně (6212 diváků) našli v Ďolíčku přemožitele po čtyřech ligových duelech.

Trenér Slavie Trpišovský udělal v zahajovací jedenáctce hned šest změn oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy v Římě, kde jeho svěřenci prohráli s AS 0:2. Kvůli viróze chyběla defenzivní opora Holeš.

Kouč Bohemians Jaroslav Veselý litoval, že v úvodních dvaceti minutách nedokázali jeho hráči dohrát vytvoření situace. "Klíčový moment byl na konci prvního poločasu, kdy jsme mohli vyrovnat, po Jánošově střele jsem už viděl míč v síti. Kdybychom šli do druhé půle za remízového stavu, hodně by nám to pomohlo. Zraněním Puškáče se pak zápas úplně zlomil a nabouralo nám to i plán střídání."

Jindřich Trpišovský si na lavičce Slavie pochvaloval individuální i týmový výkon: "Vyplatila se nám rotace sestavy po zápase v Římě, hráči měli energii i chuť. Dobře jsme do utkání vstoupili a i po úvodní brance jsme kontrolovali hru. Dnes jsem fakt spokojený, zápas jsme zaslouženě zvládli s čistým kontem a za tři body. O ztrátě Sparty jsme věděli, byla to motivace navíc."

Bohemians Praha 1905 – Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 20. Tomič, 67. Chytil. Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Váňa – Petřík (video). ŽK: Dostál – Oscar. Diváci: 6212.

Bohemians: Jedlička – Křapka, Vondra, Hůlka – Köstl, Jánoš (83. Jindřišek), Smrž (71. Hrubý), Dostál – Matoušek (83. Shejbal), Hála (71. Mužík) – Puškáč (59. Kozák). Trenér: Veselý.

Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Bořil – Tomič (90.+1 Hromada), Zafeiris (78. Wallem), Oscar, Provod – Tijani (90.+1 Van Buren), Jurečka (62. Jurásek) – Chytil (78. Sinyan). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články