Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mladá Boleslav jásá i podruhé, ve skupině o Evropu si zahraje finále

V závěru základní části šestkrát za sebou nezvítězili, ale v předkole play-off se radovali v obou zápasech s Českými Budějovicemi. Fotbalisté Mladé Boleslavi stvrdili postup na stadionu Dynama, kde vyhráli 2:0. Skóre otevřel Jaroslav Zelený a pojistku přidal po změně stran Jiří Klíma. 

Fotbalisté Mladé Boleslavi oslavují gól v Českých Budějovicích
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

V sestavě Jihočechů nakonec nescházel kapitán Sivok, jenž kvůli zranění nedohrál úvodní duel v Boleslavi. Domácí začali aktivněji a hned ve 2. minutě měl možnost Čolič, který tvrdou ranou nepropálil brankáře Šedu.

Hosté úvodní nápor soupeře ustáli a v 7. minutě z první šance udeřili. Na roh si naskočil Zelený a z poměrně velké dálky překonal hlavičkou k tyči Křížka, který znovu nahradil zraněného Drobného. Bek Středočechů skóroval v lize poprvé od listopadu 2017.

Ve 13. minutě musel po stříleném centru z přímého kopu od Mršiče zasahovat hostující brankář Šeda, jinak ale hráči Dynama v první půli příliš nehrozili. Sice častěji drželi míč, ale hra do zatažené mladoboleslavské obrany jim nešla.

Na začátku druhé půle přepadl po odehrání míče přes domácího gólmana Janošek, nicméně sudí Hrubeš po zhlédnutí situace na videu penaltu neodpískal. Kouč Českých Budějovic Horejš poslal po pauze na trávník střídající Havelku s Táborským, který si v 57. minutě naskočil na centr, ale hlavičkoval vedle.

V 64. minutě naopak po střele hostujícího Janoška tečoval míč mimo Křížkův dosah Jiří Klíma. Asistent sice nejprve odmával ofsajd, sudí Hrubeš však po poradě s videorozhodčím druhou branku Středočechů uznal.

"Janošek to navedl a napálil to. Já jsem se snažil uhnout, ale byl jsem docela blízko, takže mě balon trefil. Naštěstí to nebyl ofsajd a šlo to šťastně do protipohybu brankáře. Ten gól asi rozhodl o všem," popsal Klíma.

Domácí už neměli síly na to, aby zápas ještě zdramatizovali. Mladoboleslavští si závěr v poklidu pohlídali a dál tak mohou pomýšlet na zopakování loňského roku, kdy skupinu o Evropu pro sedmý až desátý tým po základní části vyhráli a následně přes kvalifikační utkání o Evropskou ligu prošli do pohárů.

Nadstavba první fotbalové ligy - odveta semifinále skupiny o Evropu:

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 0:2 (0:1)
Branky: 7. Zelený, 65. Jiří Klíma. Rozhodčí: Hrubeš - Kubr, Vaňkát - Ginzel (video). ŽK: Mészáros, Šulc (oba Budějovice). Diváci: 1630 (limit 5000 osob na stadionu).
První zápas: 1:2, postoupila Mladá Boleslav.

České Budějovice: Křížek - Čolič, Havel, Sivok (87. Talověrov), Kladrubský (74. Novák) - Čavoš, Javorek (46. Havelka) - Mészáros (46. Táborský), Šulc, Mršič (73. Brandner) - Schranz. Trenér: Horejš.

Mladá Boleslav: Šeda - Křapka, Jakub Klíma, Tatajev, Zelený - Janošek, Túlio (85. Mazuch) - Ladra (66. Douděra), Budínský (80. Mašek), Fulnek (85. Stránský) - Jiří Klíma (66. Wágner). Trenér: Weber.

David Horejš (trenér Českých Budějovic): "Věřili jsme, že máme na to, abychom postoupili. Chtěli jsme prvních 10 minut hrát hodně aktivně, věděli jsme, že musíme dát gól. Bohužel se stala ta nejhorší věc  inkasovali jsme po standardce. Doteď ten gól nechápu. Hráč, který má mít osobně soupeřova hráče, je od něj deset metrů. Jak jsme dostali gól, byli jsme opaření a Boleslav zkušeností kontrolovala hru. Dali jsme do toho všechno, v půli jsme udělali změny, chtěli jsme to oživit. Ale dnes jsme na to otočení neměli sílu. Boleslav postoupila zaslouženě. Klukům jsem za celou sezonu moc poděkoval, myslím, že byla fantastická. V tomhle dvojzápase jsme to nezvládli hlavně nezkušeností. Udělali jsme lajdácké chyby, které nás stály postup. Boleslav de facto vystřelila čtyřikrát na bránu a dala nám čtyři góly."

Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi): "Jsem rád, že pro nás sezona ještě neskončila. Navázali jsme na druhou půli domácího utkání. Vstup do zápasu byl docela dobrý, byli jsme fotbaloví, nebezpeční. S výjimkou úvodního náporu domácích jsme to zvládli, dali jsme úvodní branku. Domácí nás zlobili hlavně do konce první půle. Druhou půli jsme už zvládli jak herně, tak kondičně. Druhý gól nás uklidnil a zápas rozhodl. Musím ale před domácími smeknout, jako nováček měli vynikající sezonu. Bylo to pro nás těžké dvojutkání. Obě mužstva do něj vstupovala v jiném psychickém stavu, šli jsme do toho z desátého místa a klepali jsme se, jestli nebudeme hrát v poslední skupině. Proto mám radost nejen z postupu, ale i z výkonu. Jsem rád, že už jsme tři poločasy nedostali branku, i dopředu to sneslo určité parametry. Věřím, že v tom budeme ještě pokračovat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články