Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Mistrovská oslava v Edenu ve stylu šampionů. Slavia nasázela Plzni pět gólů

V jednoznačnou záležitost se změnilo očekávané utkání 30. kola mezi Slavií a Plzní. Sešívaní v něm deklasovali ambiciózního soupeře 5:1 a třetí titul v řadě, o kterém bylo rozhodnuto již před úvodním hvizdem, stvrdili. Brankami se pod výsledek podepsali Tomáš Holeš, Mick van Buren, Alexander Bah, Nicolae Stanciu a jeden gól si Viktoria, za kterou se prosadil Miroslav Káčer, vstřelila sama.

Fotbalisté Slavie se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Pražané stále jako jediní drží neporazitelnost v ligové sezoně. Svou rekordní šňůru v nejvyšší soutěži protáhli už na 42 utkání. Plzeň nebodovala poprvé po deseti kolech a zůstala na 5. místě v neúplné tabulce, ale má k dobru dohrávku na Spartě.

Slávisté, kteří na rozcvičku v Edenu už vyběhli v mistrovských tričkách s nápisem hattrick, v 6. minutě otevřeli skóre. Bah nacentroval do šestnáctky, hostující Beauguel míč nechtěně posunul k Holešovi a ten tvrdou ranou překonal brankáře Staňka.

O chvíli později na druhé straně Kúdelovo zaváhání nepotrestal Káčer, jenž nejprve napálil gólmana Koláře a dorážku poslal mimo. Domácí pak začali dominovat a Plzeň držel jen výborný Staněk. Ten nejprve v pokutovém území podrazil Van Burena, následně však zlikvidoval penaltu Deliho. Van Buren z dorážky zblízka nepochopitelně vypálil nad břevno.

Když jsem viděl, že si Simon bere balon, byl jsem překvapený. Myslel jsem si, že to nedá a ono to tak dopadlo," řekl se smíchem slávistický kapitán Jan Bořil.

Staněk poté ve velké šanci vychytal i Bořila, ale ve 22. minutě po střele slávistického kapitána, kterou výrazně tečoval obránce Kaša, už domácí vedli 2:0. Brankář Viktorie následně vyrazil Bahovu ránu a smolař první půle Van Buren po úniku od půlky hřiště zakončil nepřesně. V závěru poločasu Staněk ještě vyrazil Masopustův pokus a Kolář se v nastavení na druhé straně blýskl proti Beauguelově ráně.

Slávisté začali lépe i druhé dějství a ve 47. minutě vstřelili třetí gól. Van Buren se prosadil střelou k tyči a částečně tak napravil předchozí zahozené šance. Vršovický tým pak trochu zvolnil, i tak měl ke čtvrtému zásahu blízko opět Van Buren, jenže tváří v tvář nevyzrál na Staňka.

Plzeň vzápětí v 67. minutě snížila po Káčerově ráně zpoza šestnáctky. Slovenský záložník si připsal premiérový gól v české nejvyšší soutěži. Hned za pět minut Slavia odpověděla. Stanciu nacentroval do pokutového území a volný Bah zakončil hlavičkou o zem. Také dánský bek se radoval z první branky v české lize a premiérové soutěžní trefy za červenobílé.

Po Kolářově dobrém zákroku proti střídajícímu Čermákovi v 84. minutě debakl hostů dokonal Stanciu umístěnou přízemní ranou. Rumunský záložník zaznamenal 12. ligový gól v sezoně a osamostatnil se na druhém místě v tabulce střelců. O jednu branku víc v sezoně dali jeho spoluhráč Kuchta a jablonecký Schranz.

Slavia tak před tribunami zaplněnými fanoušky z deseti procent kapacity stadionu mohla slavit. Pražané v lize s Plzní neprohráli pošesté za sebou a z toho popáté naplno bodovali. Doma vyhráli osmý z posledních devíti vzájemných duelů.

"Věděli jsme, že přijdou diváci. Chtěli jsme jim udělat radost výhrou i předvedenou hrou. Jsem strašně šťastný, že jsme ukázali krásný fotbal a dali i spoustu gólů," pochvaloval si Bořil návštěvu 1486 příznivců v Edenu.

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 5:1 (2:0)

Branky: 6. Holeš, 22. vlastní Kaša, 47. Van Buren, 72. Bah, 84. Stanciu - 67. Káčer. Rozhodčí: Berka - Blažej, Kotík - Proske (video). ŽK: Staněk, Beauguel, Mihálik (všichni Plzeň). Diváci: 1486 (omezený počet).

Slavia: Kolář - Masopust (57. Provod), Kúdela, Deli, Bořil - Holeš (46. Traoré), Hromada (46. Stanciu) - Bah, Ševčík (62. Kuchta), Oscar - Van Buren (71. Olayinka). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Staněk - Havel, Kaša (83. Hejda), Brabec, Hybš - Falta (57. Kopic), Kalvach, Šulc (56. Čermák), Káčer, Ba Loua (57. Mihálik) - Beauguel (78. Ondrášek). Trenér: Gula.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Samozřejmě jsme šťastní, že jsme definitivně získali titul a dotáhli šanci, kterou jsme měli. Získat tři tituly za sebou je unikát. Samozřejmě to bylo zvláštní a nestandardní, že jsme to získali takhle před zápasem. Těsně před výkopem jsme na hráče apelovali, že naše práce začíná v 19:30 a že na hřišti musíme ukázat kvalitu. Čekal nás náročný duel, Plzeň je kvalitní tým, šlo jí o hodně. Nebyla to jednoduchá situace, když 20 minut před zápasem všichni skákali. Ale dokázali jsme se koncentrovat, bylo to pro nás pozitivní. Z hráčů to spadlo, vzali to za správný konec. Měli jsme možnost ukázat kvalitní akce."

Adrian Gula (trenér Plzně): "V zápase byl cítit rozdíl. Domácí hráli ve velké euforii a pohodě, to se přetavilo do výsledku. My jsme k tomu přispěli pasivní hrou, hlavně při vstupu do zápasu. Tím se domácí dostali do ještě větší euforie. Velmi brzký inkasovaný gól byl rozhodující. Zápas byl otevřený, domácí věděli, že už jsou mistři. Když to bylo 2:0, mohli jsme jít do 2:1. Věřili jsme, že budeme produktivnější. Potřebujeme hrát takovéhle zápasy, potřebujeme takovouhle konfrontaci, i když tentokrát byla bolestivá. Musíme si to vyhodnotit."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články