Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Matoušek a spol. za Liberec proti Slavii? Dává to logiku, Tvrdíkův krok vítám, říká šéf Dynama

Už jen čtyři fotbalisté chybí k tomu, aby si Liberec postavil celou jedenáctku z odložených hráčů Slavie. Hegemon nejvyšší soutěže se teď ovšem odhodlal k inovativnímu kroku. Umožní svým hostujícím tvářím nastupovat ve vzájemných zápasech. Ligová fotbalová asociace (LFA) chce celou záležitost řešit koncepčně. A třeba šéf Českých Budějovic Martin Vozábal rovnou říká: Krok Slavie vítám, dává logiku.

Jan Matoušek v dresu Slavie
zdroj: twitter SK Slavia Praha

Podle slov předsedy představenstva sešívaných Jaroslava Tvrdíka se rozhodnutí týká této sezony. A s povděkem jej budou kvitovat zejména v Liberci, kde ze Slavie hostuje rovnou sedm hráčů.

Do mužstva trenéra Pavla Hoftycha už z Edenu přišli Jakub Jugas, Jan Matoušek, Júsuf Hilál, Jakub Hromada, Mohamed Tijani, Daniel Kosek. V pondělí se k nim připojil ještě dvacetiletý talent Michal Beran.

Na trase Praha-Liberec si velice rozumí. Nejen že šéf Slovanu Ludvík Karl, mimochodem někdejší ředitel Pracovního tábora Preciosa Minkovice, byl jedním z členů Tvrdíkovy delegace, jež nedávno zamířila na protiepidemické jednání s premiérem Andrejem Babišem. Mezi kluby panuje čilý obchodní ruch.

Vždyť po konci minulého ligového ročníku zamířili ze Slovanu do Slavie vedle Berana i Ondřej Karafiát, Tomáš Malinský a Jan Kuchta. Ani jeden z nich se zatím v prvním utkání této sezony v Českých Budějovicích nedostal na lavičku.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

A právě generální manažer Dynama Martin Vozábal nynější rozhodnutí Tvrdíka a spol. chápe.

"Když se nad tím zamyslím hlouběji, tak reakce Slavie bude v návaznosti na to, že sedm hráčů je v Liberci, a to už je v zájemném zápase znát. Těžko bude Liberec konkurovat současné Slavii bez těchto hráčů," říká v rozhovoru pro ČT sport někdejší kapitán Budějovických.

"Já to vítám. Jestliže jakýkoliv klub se hráče vzdá ve prospěch, že ho nepotřebuje a dává ho k dispozici, dává tím najevo, že pro něj není dostatečně dobrý, a pak je trochu alibistické se bát toho, aby náhodou tenhle hráč nedal gól," říká Vozábal.

V čem Slavia vytvořila monstrum? Více nabízí FOTBAL FOKUS PODCAST:

Například z Plzně hostují v Českých Budějovicích tři hráči. Útočníci Lukáš Matějka a Ubong Ekpai a rovněž mladý záložník Pavel Šulc. Naopak Dynamo má ve Viktorii do konce roku hostujícího brankáře Jindřicha Staňka.

"I my si u některých hráčů, musím přiznat trochu alibisticky, taky dávali podmínku, že nebudou hrát, ale taky mi to nedává logiku. U Staňka v Plzni tuhle věc nemáme, že by proti nám nesměl chytat," poodkrývá Vozábal.

Otázkou podle něj zůstává, jak budou reagovat ostatní kluby. "Je to do českého prostředí novinka. Slavia vzhledem k počtu hráčů, které má v klubu smluvně vázané, jich logicky hodně pouští na hostování. Ale já si myslím, že by to tak asi mělo být," pokračuje nástupce Karla Poborského v klubové funkci.

Jindřich Staněk
zdroj: Dynamo České Budějovice

"Když někoho dáte mimo kádr, protože nedosahuje sportovně úrovně, kterou potřebujete, a dáte ho do jiného klubu s tím, že proti vašemu nemůže nastoupit, nemusím být fotbalový inženýr, aby mi to nedávalo logiku," vysvětluje.

Právě hostování hráčů v nejvyšší soutěži hodlá do budoucna LFA řešit, změny by mohly nastat od příští sezony. V řádech se má třeba nově objevit kvóta pro maximální počet fotbalistů, kteří budou moci hostovat z jednoho klubu v druhém. A zároveň upřesnění, zda budou tito hráči smět proti mateřskému celku nastoupit.

"Případné omezení počtu hráčů na hostování, ať už celkově z jednoho klubu napříč, anebo z jednoho klubu do jednoho konkrétního klubu, je téma, kterým se zaobírá i UEFA," říká v pořadu Dohráno Plus šéf LFA, ale zároveň také místopředseda Sparty Dušan Svoboda.

Trenér Jindřich Trpišovský (vlevo) a šéf Slavie Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Pak je druhá věc, jestli nějak omezovat, či neomezovat možnost, aby hráči proti tomu svému mateřskému klubu hráli. Ono to má dvě roviny. Na jednu stranu to někdo může vnímat negativně, znemožňovat hráčům hrát, ale někdy to je ochrana těch hráčů," nabízí Svoboda svůj pohled.

"V utkáních jsou velké emoce a může se stát, že hráč může zranit někoho ze svých budoucích spoluhráčů, udělat nevhodné gesto vůči fanouškům, které mu pak může uškodit. Není na to univerzální pravda," zdůrazňuje.

A k celé záležitosti plánuje velkou debatu. "Má to několik úhlů pohledu. V některých zemích to mají řešeno poměrně striktně, na UEFA se baví o limitu osmi hráčů, kteří by mohli odejít na hostování. Ještě tam jsou jiné limity pro hráče do 20 let a pro starší. Je potřeba to téma otevřít, vždycky to bude podléhat odsouhlasení a dohodě se všemi kluby," dodává Svoboda.

Řada fanoušků má ještě jistě před očima obrázek ze závěru minulé sezony, kdy kvůli dohodám mezi kluby nemohl stabilní členy základní sestavy např. proti Slavii využít vedle Liberce i Jablonec. Kouč Petr Rada to komentoval lakonicky: víme o tom, ale to je vše. Jablonec pak padl v Edenu 0:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články