Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Máš štěstí, že je letos Euro. Jinak bys čelil odvolání, řekl Tvrdík na valné hromadě Fouskovi

Na valné hromadě Fotbalové asociace České republiky (FAČR) v Olomouci se mezi Jaroslavem Tvrdíkem a Petrem Fouskem odehrála slovní přestřelka. Šéf Slavie na předsedu asociace zaútočil kvůli smlouvám se společností Sport Invest a obvinil ho z netransparentnosti. Fousek se hájil tím, že jde o složitý problém, kterým se nadále zabývá výkonný výbor a ještě ho neuzavřel.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Tvrdík byl dlouho Fouskovým podporovatelem, ale den před valnou hromadou se za to omluvil. "Kandidoval pod hesly transparentnost, týmovost a změna. Tohle je příklad, že se nezměnilo vůbec nic. Mám dojem, že nám ho někdo vyměnil, to nemůže být stejný člověk," poznamenal předseda představenstva Slavie.

Později se na Fouska obrátil přímo: "Máš štěstí, že je letos Euro, jinak bys tady čelil odvolání. Je extrémní ostuda, že s partnerem (Sport Invest), kterého považujeme za neseriózního, ukončíme smlouvu, dáme mu dva miliony odstupného a uzavřeme další smlouvu za dvacet milionů."

Je nám líto, video expirovalo.
Valná hromada schválila, že Sparta může na Strahově stavět stadion

STES, dceřiná obchodní společnost FAČR, uzavřel loni v prosinci se Sport Investem novou smlouvu o vzájemné spolupráci. Za STES ji podepsali členové jeho představenstva Fousek a Jiří Šidliák, který je zároveň místopředsedou FAČR. Kontrakt se poté stal terčem ostré kritiky ostatních členů výkonného výboru FAČR i dozorčí rady STES, podle níž smlouva "nese prvky vzájemné smluvní nevyváženosti". Jinými slovy, je pro fotbal nevýhodná.

Předseda asociace odmítl ohledně smlouvy nařčení z nehospodárnosti či pochybení. "Výkonný výbor zatím nepřijal rozhodnutí. Může dojít k odvolání či obměně představenstva STES (kde sedí předseda a místopředseda asociace). Pokud jde o finanční aspekt, dosavadní smlouvy nás něco stály, nová smlouva něco přináší. Marketingový aspekt: nic nepředáváme ven, pouze jsme pronajali spolupráci s někým, kdo se v tom pohybuje. Konečně právní aspekt: nedošlo ani k porušení zákona, ani k porušení předpisů FAČR," reagoval Fousek.

Vypnutý mikrofon a Pelta v dobrém rozmaru

Předsedající valné hromady Martin Procházka pak vypnul Tvrdíkovi mikrofon, protože už mluvil pět minut. Podle schváleného jednacího řádu je maximální délka jednoho příspěvku dvě minuty. "Zatím mě nejvíc zaujalo, že si někdo dovolí vypnout představiteli významného ligového klubu mikrofon. To tedy…," vstoupil do debaty bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta.

Šéf jabloneckého klubu Pelta delegáty valné hromady rozesmál. "Já bych to měl se smlouvou vyřešené za půl hodiny. Já bych z toho vybruslil tak, aby to vypadalo, že jsme vítězové. Já bych šel za Tvrdíkem, Tykačem, Křetínským, aby z nich něco vypadlo. A to nemyslím na Jabko (Jablonec). Vždyť se máme všichni dobře, jediný, kdo se má blbě, jsem já, protože mám příští týden soud, a to mám ještě docela dobrou náladu. Schvalme Strahov a buďme rádi za doktora Křetínského, že to zaplatí," poukázal Pelta na nabídku Sparty, že postaví a zaplatí nový stadion.

Tvrdík podal jménem čtyř největších klubů pozměňovací návrh ke správě o hospodaření asociace, nebyl ale schválen. "V české komoře skvělých 99 hlasů pro, 2 proti a 4 se zdrželi, v moravské 30 pro, 9 proti a bohužel 26 se zdrželo. Společný návrh Slavie, Sparty, Viktorky, Baníku tak těsně neprošel. Fotbal byl blízko tomu, aby byl více transparentní, efektivní a hospodařil se svými penězi tak, aby jich zůstávalo každý rok více. Zejména pro mládež a rozvoj klubů mimo profesionální fotbal," uvedl šéf Slavie po skončení jednání na síti X.

Není spokojen, přestože asociace loni hospodařila se ziskem téměř 11 milionů korun. "Český fotbal má na víc. Musí chtít. Lídři současného boomu zájmu o fotbal jako celospolečenský fenomén chtějí. Teď si budeme přát, aby to v posledním roce svého aktuálního předsednictví pochopilo také celé vedení FAČR. Pro návrh bylo osm členů výkonného výboru FAČR ze dvanácti, věřím, že budou respektovat vůli více než dvou třetin delegátů a kroky budou realizovat v zájmu celého fotbalu," dodal Tvrdík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články