Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mariáš v Edenu i trio penalt v Ostravě dle pravidel. Rozhodčí nikoho nepoškodili, zní z komise

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí v nedělních šlágrech Slavia - Plzeň a Ostrava - Sparta žádný z týmů nepoškodili. Odsouhlasila všechny klíčové momenty včetně tří penalt ve Slezsku i tří červených karet, které dostali v Edenu plzeňští hráči.

Sudí Pavel Franěk vylučuje plzeňského Luďka Pernicu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Rozhodčí utkání neovlivnili," řekl předseda komise Radek Příhoda. "Určitě to nebylo zcela bez chyby, ale v globále se dá říci, že sudí vypjatá střetnutí zvládli," dodal Michal Beneš, který má v komisi na starosti videorozhodčí.

Zápas na Slavii provázely mimořádné emoce. V 11. minutě dostal červenou kartu plzeňský Radim Řezník a v závěru sudí Pavel Franěk vyloučil i Luďka Pernicu s Jhonem Mosquerou. Pražané dlouhou přesilovku využili a po vítězství 2:0 se přiblížili k vedoucí Viktorii na rozdíl jediného bodu.

Franěk podle Příhody chyboval pouze v tom, že Řezníkovi neudělil první červenou kartu hned, ale až po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru. Komise souhlasila i s vyloučením Pernici, jenž v 81. minutě ostře fauloval Srdjana Plavšiče, byť jej netrefil naplno. "Šlo o surovou hru, takové zákroky nechceme. Pro nás červená karta," uvedl člen komise Libor Kovařík.

Šéfové sudích akceptovali i vyloučení Mosquery v úvodu nastavení po druhé žluté kartě za zákrok na Lukáše Masopusta. "Tohle rozhodnutí je plně v kompetenci rozhodčího. Vyčítat druhou žlutou kartu pod dojmem, že šlo o třetí vyloučení v zápase, mu nebudeme. Kdyby ji nedal, tak mu to také nevytkneme," podotkl Příhoda.

Podle něj také rozhodčí správně uznali vítězný gól z 65. minuty. Z dostupných záběrů bez tzv. kalibrované čáry nemohli sudí určit, zda po střele Nicolaeho Stancia nebyl dorážející Ondřej Lingr v postavení mimo hru a v ofsajdu stojící Taras Kačaraba brankáři Jindřichu Staňkovi předtím ve výhledu nebránil.

Komise se nedomnívá, že měl v 53. minutě dostat druhou žlutou kartu slávista Ubong Ekpai za hru vysokou nohou a souboj s Mosquerou. "Komise konstatovala, že se přestupek nestal, protože došlo k odehrání míče. Pravděpodobně ke kontaktu hráčů nedošlo," vysvětlil Beneš.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V Ostravě byly podle komise ve druhém poločase správně nařízeny obě penalty pro Spartu i následný pokutový kop pro Baník, z něhož v 88. minutě srovnal Daniel Tetour na konečných 2:2. Sudí Ondřej Berka správně odpískal faul hostujícímu Bořku Dočkalovi, do situace ale chybně vstoupil videorozhodčí, který se domníval, že jako nedovolený posoudil zákrok Ladislava Krejčího mladšího.

"Nedošlo ke zjevnému omylu, tohle nebyl případ, že by měl VAR (videorozhodčí) do situace vstoupit. Jsme rádi, že rozhodčí Berka si šel za svým a pokutový kop nařídil," poznamenal Příhoda.

Podle něj Berka také správně nenařídil pokutový kop v úvodu druhé půle po zákroku sparťana Filipa Panáka na Davida Buchtu. V souladu s pravidly neplatil ani gól Dávida Hancka na konci úvodního dějství kvůli ofsajdu. "Pokud je situace těsná a nemůžeme prokázat, jestli to byl, nebo nebyl ofsajd, bez kalibrované čáry musíme potvrdit rozhodnutí na hrací ploše," zakončil Příhoda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články