Ligu budou sponzorovat Číňané. Podle Pelty mohou přinést až o milion eur více

Praha – Hledání nového sponzora nejvyšší české fotbalové soutěže je téměř u konce. Českou ligu bude od příští sezony sponzorovat čínský partner, jehož jméno FAČR zveřejní do dvou týdnů. Podle šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty by sponzor mohl do českého fotbalu přinést až o milion eur (tedy zhruba 27 milionů korun) více než dosavadní partner Synot.

Nejvyšší českou fotbalovou soutěž bude s největší pravděpodobností od příští sezony sponzorovat čínský investor. Jméno nového generálního partnera ještě Pelta nechtěl zveřejňovat. "Zatím to nelze oznámit, která čínská firma to bude, ale jsme hodně daleko v jednáních. V průběhu týdne až 14 dní bychom chtěli zprávu zveřejnit, protože už je nejvyšší čas," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta v pořadu Otázky Václava Moravce.

Jméno čínského partnera by mělo figurovat i v názvu soutěže, stejně jako tomu bylo po celou historii samostatné české ligy. A také podobně, jako se anglická nejvyšší soutěž jmenuje Barclays Premier League či španělská La Liga, nese název banky BBVA.

"Nemáme takové prostředky z televizních práv, abychom mohli opomenout jméno sponzora v názvu soutěže. Jméno titulárního partnera v názvu ligy je obvyklý jev," myslí si Pelta, který zároveň poukázal na velkou expanzi čínského kapitálu do evropského fotbalu (více o tom, proč Číňané investují do kopané, najdete zde). "Dnes jsou čínské firmy před podpisem a kupují AC Milán, Inter Milán, vstupují do Manchesteru City a jsou v dalších významných klubech."

Pelta: Centrum rozvoje pro Čínu v našem regionu je Česko

Český trh má podle Pelty pro Čínu velký význam. "Čínské firmy ve střední a východní Evropě plánují masivní investice a za centrum rozvoje si zvolily Českou republiku, takže si myslím, že by byla chyba, kdybychom nevyužili potenciál, který čínský průmysl a čínský trh umožňuje," soudí šéf českého fotbalu.

Podpoře české ligy i reprezentace napomohlo i ambasadorství Pavla Nedvěda. "Čínský fotbal má velký boom a čínské firmy mají zásluhou pana prezidenta Zemana velkou přízeň v České republice. Deklarovala to i návštěva čínského prezidenta v České republice. Čínský prezident výrazně podporuje fotbal, a i tím, že jsme tam přivedli Pavla Nedvěda, který se stane ambasadorem čínské superligy, jsme už v závěrečném jednání," prohlásil Pelta.

Sponzorství by českému fotbalu mohlo přinést až o milion eur více, tedy v součtu zhruba okolo 90 milionů korun. "Je důležité navýšit rozpočty tak, aby nám rozdíloví hráči neodcházeli do okolních zemí a naše liga byla konkurenceschopná s ostatními evropskými zeměmi," upozornil Pelta.

"Náš koeficient se blíží přímému postupu do Ligy mistrů a vítěz poháru by se stal přímým účastníkem Evropské ligy. Je proto potřeba, aby marketingová společnost STES, která zajišťuje televizní práva, každým rokem navyšovala fixní částky pro kluby a aby došlo k navýšení alespoň o milion eur." Na otázku, zdali je to reálné, Pelta prohlásil: "Nabízíme takové produkty, které by měly mít pro našeho partnera takovou hodnotu."

Pokud by se Peltovy plány realizovaly, český fotbal by mohl znovu počítat s nárůstem příjmů. Ty se od roku 2013 do loňska zvedly zhruba o třetinu z 537 na 809 milionů korun.

Pelta: Valachová mě přiměla, abych prodal Jablonec

Počítat může Pelta nadále i se státními dotacemi, a to i po schůzce s premiérem Sobotkou a ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou. Právě ta Peltu přiměla, aby se vzdal majoritního vlastnictví v Jablonci.

"Vlastnictví pro mě teď není důležité, v apelu na to, vzdát se jej, na mě nejvíce zapůsobilo prohlášení paní ministryně Valachové, že je to eticky za hranou. Na schůzce jsem pochopil pocity jejího okolí. Těžko se někomu vysvětluje, že jsem předsedou českého fotbalu a zároveň šéfem klubu," popsal Pelta.

Šéf FAČR si ale stále alespoň přechodně ponechá funkci v jabloneckém fotbalu, klub přitom bude nově vlastnit majitel společnosti Tipgames Nizozemec Adrian Kruf. "Jsem patriot, je to více než dvacet let, co jsem ve vedení klubu a podařilo se nám vybudovat dobrou infrastrukturu," těší Peltu.

Hledání nového majitele přitom nebylo lehké. "Převzít akcie klubu znamená převzít náklady. Kluby se udrží jen tak tak při životě z ekonomické stránky, pokud nepostoupí do Evropské ligy nebo do základní skupiny Ligy mistrů, je vyloučené hospodařit s vyrovnaným rozpočtem," řekl Pelta.

"Chci odstoupit ze statutárních orgánů a stále přemýšlím, že bych prodal celý podíl. V této chvíli jsem menšinovým akcionářem já a občanské sdružení. Je potřeba překlenout jistou dobu, kdy potřebujete vědět, zdali nový majitel povede klub dobře, a mít tak kontrolní mechanismus," vysvětlil Pelta.

Šéf FAČR ale nechce být součástí dozorčí rady. "Spíš chci, aby tam byli lidé z občanského sdružení. Jakýkoliv majoritní vlastník tam nebude mít tak silnou pozici jako já. Před začátkem příštího soutěžního ročníku svolám valnou hromadu, která určí další směřování klubu," vytyčil plány Pelta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články