Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ligový kanonýr Tecl: Nedělám z toho vědu

Jihlava – Útočníka Jihlavy Stanislava Tecla ještě před rokem široká veřejnost pořádně neznala, po osmi odehraných kolech se teď přitom s olomouckým Michalem Ordošem dělí se sedmi góly o první místo v tabulce ligových kanonýrů. Sám Tecl, jenž je zároveň nejmladším kapitánem v lize, však své trefy nepřeceňuje. "Nedělám z toho vědu, jsem nohama na zemi," říká dvaadvacetiletý fotbalista.

Stanislav Tecl
zdroj: ČT4

Rozkoukávat se začal v Herálci, před deseti lety si ho do žáků vyhlédla Jihlava. Tecl pak odešel nakrátko hostovat do pražské Slavie, ještě pod vedením Karla Jarolíma. "Přišel jsem tam a už to bylo takové divoké. Jarolíma pak vystřídal Cipro, který mi dal šanci do derby se Spartou. Byla to výzva, chtěl jsem se předvést víc, než se mi povedlo," vzpomíná.

Shodou okolností si o dva roky později odbyl prvoligovou premiéru za Jihlavu právě na Slavii. "O to to bylo zajímavější. Bral jsem to jako obrovské ocenění práce," tvrdí kapitán týmu z Vysočiny, kterého do vůdcovské role navrhl jihlavský gólman Jaromír Blažek. "Všichni souhlasili, pak to posvětil i trenér. Nejde to asi udělat jinak. Kdyby trenér někoho zvolil a nesouhlasila by s tím kabina, nebylo by to nejpříjemnější. To samé opačně," myslí si mladík, jehož vzorem jsou tišší kapitáni, kteří mají přirozenou autoritu. "Jako třeba Raúl," vyzdvihuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Téměř čtyřicetiletý Blažek je paradoxně stejně starý jako Teclova maminka. "Jardovi nebo Vencovi Kolouškovi velet nemusíte. Fotbalem si něco prošli, mají za sebou tolik zkušeností. Spíš jsou to oni, kteří když se něco nelíbí, tak řeknou." Tecl spíš zatím ve své kapitánské úloze řeší organizační věci. "Aby se třeba posunul trénink, aby byl kratší nebo aby nebyl vůbec," říká s úsměvem.

Na kontě má za osm utkání už sedm branek. Tecl to však bere s velkou rezervou. "Teď mi to tam padá, zase bude období, kdy to tam padat nebude. Já jsem nohama na zemi. Nic to neznamená, vědu z toho nedělám." Jako útočník ale podle svých slov jde do utkání s tím, že chce dát gól. "Samozřejmě mi každá trefa pomáhá. I na tréninku, když vám to padá, se jde pak do zápasu líp. S každým gólem roste sebevědomí," tvrdí reprezentant do jednadvaceti let.

Stanislav Tecl v dresu reprezentační jednadvacítky
zdroj: ČT4

Proti Walesu nastoupil jako střídající hráč a hned dal dva góly. Zápas nakonec skončil vítězstvím 5:0 a Česká republika tak postoupila z prvního místa do baráže o ME 2013. Los jí přiřknul Rusko. "Nejtěžší ze všech možných soupeřů. Nikdo z nás si ho nepřál, nakonec jsme ho dostali. Budeme se s tím muset poprat a uděláme všechno pro to, abychom postoupili," slibuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články