Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liga je tu. Vrací se nadstavba i šestnáct týmů, hlavní favorit zůstává stejný

Startuje fotbalová liga. Po minulém ročníku, v němž bylo osmnáct celků, se soutěž vrací k šestnácti účastníkům a nadstavbové části. Favorit je jasný: Slavia. Ta bude chtít už čtvrtý titul za sebou. V cestě jí bude stát hlavně Sparta, která ovládla ligu naposledy v sezoně 2013/14. Jediným nováčkem nejvyšší soutěže je Hradec Králové.

Slavia vyhrála titul s náskokem dvanácti bodů a bez porážky. Neporazitelnost v nejvyšší soutěži drží od loňského března rekordních 46 zápasů. Čtyři tituly za sebou naposledy získala Sparta, která v letech 1997 až 2001 vyhrála ligu dokonce pětkrát.

"Obhajovat potřetí v řadě je nesmírně náročné. Týmy, které neuspějí, vždy mají obrovskou touhu se na první místo dostat. Kdežto my si musíme v hlavě srovnat, že jsme sice něčeho dosáhli, ale že už je to minulost," uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Jeho tým v letní pauze přivedl šest posil včetně křídelníka Srdjana Plavšiče, který se nedohodl na prodloužení smlouvy ve Spartě. Sedmou novou tváří by se v nejbližších době měl stát reprezentační útočník Michael Krmenčík.

To Sparta tolik neposilovala a snažila se stabilizovat stávající kádr. Na Letnou přišli dánský obránce Casper Höjer a křídelník Jakub Pešek. Sparta coby historicky nejúspěšnější český klub doufá, že pod trenérem Pavlem Vrbou, který převzal mužstvo v průběhu jarní části, ukončí dlouhé čekání na titul.

"Věřím, že se už tenhle cíl naplní. Chceme si vzít zpátky titul a být jeho hrdými nositeli," uvedl generální ředitel Sparty František Čupr.

Trpišovský předpokládá, že Letenští budou pro Slavii těžším soupeřem než v minulé sezoně. "Máme v Česku silné konkurenty. Sparta tým neustále doplňuje, má trenéra, který dosáhl v kariéře velkých úspěchů, byl i u národního týmu. Přišel v průběhu sezony, teď už má za sebou přípravné období. Ale to jsou debaty před sezonou, pravda leží na hřišti. Vrací se model s nadstavbou, těch nástrah bude hodně. Sezona bude minimálně stejně náročná jako ta minulá," mínil slávistický kouč.

Další týmy už podle bookmakerů zřejmě bojem o titul nezamíchají. Plzeň, která v poslední dekádě získala hned pět titulů, se pokusí napravit nepříliš povedenou minulou sezonu, v níž skončila až pátá. Hůř se Západočeši naposledy umístili v ročníku 2008/09.

Zápasy 1. kola:

Dnes

16.00: Hradec Králové – Boheminas

Jablonec – Ostrava

Pardubice – Karviná

19.00: Sparta – Olomouc

Neděle:

16:00: České Budějovice - Teplice

Liberec – Slovácko

Plzeň – Ml. Boleslav

19.00: Zlín - Slavia

Trenér Michal Bílek, jenž převzal Viktorii stejně jako Vrba Spartu během jarní části, uvítal v letní pauze křídelníka Jhona Mosqueru, záložníky Ondřeje Pachlopníka a Modoua Ndiayeho či navrátilce z hostování útočníka Tomáše Chorého. Naopak skončila například plzeňská legenda David Limberský.

Na pohárové příčky bude tradičně pomýšlet v minulé sezoně třetí Jablonec a potvrdit nečekané čtvrté místo z uplynulého ročníku zkusí Slovácko. Vysoko chtějí i ostravský Baník, Liberec či Mladá Boleslav, která po jarním jedenáctém místě výrazně posílila kádr. Do týmu trenéra Karla Jarolíma přišli bývalí reprezentanti Marek Suchý a Milan Škoda.

V minulé sezoně v lize kvůli nedohrání nadstavbové skupiny o záchranu předešlého ročníku hrálo rekordních 18 týmů a trojice mužstev elitu opustila.

Nejvyšší soutěž se nyní po roce vrací k modelu s nadstavbou. Prvních šest celků po 30 kolech si zahraje skupinu o titul a stejný počet týmů čeká boj o záchranu. Kvůli snížení počtu českých účastníků od příští pohárové sezony bylo zrušeno kvalifikační utkání o Evropu a mužstva na sedmém až desátém místě se v prostřední nadstavbové skupině utkají jen o prémii milion korun a lepší nasazení do domácího poháru.

Z nejvyšší soutěže přímo sestoupí nejhorší tým, další dva čeká baráž s druhým a třetím celkem druhé ligy. Hlavním adeptem na pád mimo elitu je podle bookmakerů nováček z Hradce Králové, který kvůli nevyhovujícímu stadionu bude hrát domácí zápasy v Mladé Boleslavi. V azylu v Ďolíčku pak bude opět působit další východočeský celek Pardubice.

Oproti minulé sezoně došlo k částečnému rozvolnění diváckých omezení. Na zápasy může až pět tisíc fanoušků a stadiony s kapacitou nad deset tisíc míst pak mohou být zaplněny z poloviny. Návštěvníci musejí doložit koronavirovou bezinfekčnost.

Na podzim se odehraje 19 kol. Zrušeny byly páteční předehrávky, využít je budou moci pouze kluby hrající poháry. Ligu bude vysílat pouze O2 TV.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články