Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Liberec vedl, Matějovský ale zavelel k obratu. Tři body má Boleslav

Fotbalisté Mladé Boleslavi v devátém kole první ligy zvítězili v Liberci 3:1 po obratu v druhé půli. Severočechy poslal do vedení ve 28. minutě Mick van Buren svým šestým gólem v sezoně nejvyšší soutěže, ale v 66. minutě srovnal z penalty střídající Marek Matějovský a v 86. minutě otočil stav Tomáš Ladra. V páté minutě nastavení pak přidal pojistku střídající Vojtěch Stránský.

Mladá Boleslav (v oranžovém) veze body z Liberce
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Boleslav v lize porazila Slovan po 12 zápasech. Středočeši potvrdili, že se jim více daří venku, kde získali 10 z celkových 12 bodů v sezoně. Jejich trenérovi Pavlu Hoftychovi vyšel návrat do Liberce, který vedl před angažmá v Boleslavi. Severočeši doma podruhé za sebou prohráli a mohou přijít o třetí místo v tabulce. Hosté po druhém vítězství z posledních tří kol poskočili na sedmou příčku.

"Bylo pro mě až strašidelné, že tu Boleslav tak dlouho nevyhrála, protože obě mužstva jsou každoročně srovnatelná. V roce 2007 jsem tu jako trenér Zlína zvítězil se svým týmem 1:0 po 40 utkáních bez výhry venku. I přesto, že jsem ex-liberecký trenér, jsem rád, že se nám to dnes s Boleslaví podařilo," řekl na tiskové konferenci Hoftych.

"Na Liberec ale rád vzpomínám, nedám na něj dopustit. Není to o tom, že bych sem jel válčit s Libercem. Spíš to bylo o tom, že teď je reprezentační pauza. Když v ní máte body, vždy se vám lépe dýchá," doplnil Hoftych.

Oba týmy podle předpokladů nastoupily v rozestavení s třemi stopery. Liberci scházel zraněný klíčový záložník Frýdek, kterého nahradil Višinský. Jen na lavičce Mladé Boleslavi začal špílmachr Matějovský, naopak poprvé v základní sestavě dostal v lize šanci Krobot.

Hosté byli v úvodu mírně aktivnější. Ve 25. minutě si naskočil na centr Krobot, ale brankář Vliegen jeho hlavičku pod břevno vytáhl nad. Na druhé straně Matouškovu skákavou střelu kousek zpoza vápna vyrazil gólman Šeda.

Z následné akce už Severočeši udeřili. Po Gebre Selassieho přízemním centru ještě Matouškovu ránu z vápna Šeda vyrazil, ale na dorážku hlavou od pohotového Van Burena už nemohl dosáhnout. Třicetiletý nizozemský útočník skóroval v tomto ročníku nejvyšší soutěže už pošesté a překonal své sezonní maximum v české lize. Na druhém místě tabulky kanonýrů ztrácí dva góly na slávistu Tecla.

Na opačné straně mohl v 35. minutě odpovědět Ladra. Přízemní střelou propasíroval míč skrz Vliegenovy nohy, ale těsně před brankovou čárou stačil odvrátit balon vracející se Mikula.

Mladoboleslavský trenér Hoftych poslal do druhé půle režiséra hry Matějovského. Ve 48. minutě vyběhl hostující gólman Šedu daleko mimo pokutové území, fauloval Matouška a mohl být rád, že mu rozhodčí Křepský udělil jen žlutou kartu.

"Rozhodčí mi řekl, že to bylo na hraně. Já to nechápu. Obhajoba rozhodčího je, že si to (Matoušek) kopl do strany, že by nešel na bránu. Za mě je to podobný zákrok jako v minulém zápase červená karta pro Valentu, kterou respektuji. Tady je to úplně stejné. Šeda tam byl pozdě, Matoušek má roztrženou holeň, bolí ho koleno a musí střídat. Za mě je to zákrok, který je na červenou kdekoliv," uvedl liberecký trenér Luboš Kozel.

"Nechci hodnotit rozhodčí. Ale za mě když takhle brankář vyběhne 10 metrů mimo vápno, já jsem tam ještě dřív, píchnu si balon a trefí mě na koleno, myslím, že to měla být červená karta," prohlásil Matoušek.

Chvíli nato hlavičkoval domácí Mikula kousek vedle, ale jinak měli po změně stran více ze hry hosté. V 64. minutě liberecký gólman Vliegen po těžké malé domů špatně trefil míč jen nad sebe a pak ve vzdušném souboji trefil do hlavy střídajícího Skaláka. Sudí Křepský po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil Matějovský. Čtyřicetiletý záložník přitom v pátém kole pokutový kop nedal.

"Pochválil bych Skaláka, který šel za balonem, byť to vypadalo jako zdánlivě ztracená situace. Od gólmana to bylo trochu nešikovné. Za nás jasná penalta. Nakonec Skalák byl ošetřovaný, vrátil se do hry, ale stejně jsme ho pak museli střídat, protože má lehký otřes mozku," řekl Hoftych. "Penalta nás nakopla, Liberec trochu znejistěl. Přišlo, že si za tím jdeme víc," mínil Matějovský.

V 75. minutě mohl dokonat obrat Šimek, ale jeho hlavičku po rohu vyrazil Vliegen. Liberecký trenér Kozel se snažil oživit výkon svého týmu několikanásobným střídáním v ofenzivě, ale domácí byli dál v útlumu a nakonec přišli i o remízu. V 86. minutě si za vápnem sebral odražený míč Ladra a povedenou technickou střelu zakroutil přesně k tyči.

Liberečtí se ještě v závěru pokusili srovnat. Do útoku vyrazil i gólman Vliegen, po odvrácené standardce se ale dostali Mladoboleslavští do přečíslení čtyř na jednoho, které střídající Stránský zakončil střelou do opuštěné branky zpoza vápna. Svou druhou trefou v nejvyšší soutěži podtrhl první ligové vítězství Středočechů v Liberci po dlouhých 15 zápasech.

"Jsem zklamaný, protože jsme ztratili zápas, ve kterém jsme vedli. Byly asi dva zlomové okamžiky utkání. Prvním byl faul Šedy na Matouška, druhým penalta. Soupeře postavila na koně. My jsme s tím chtěli něco prostřídáním udělat, ale už jsme neměli náboje. Vypili jsme si to až do dna," litoval Kozel.

9. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:3 (1:0)

Branky: 28. Van Buren - 66. Matějovský z pen., 86. Ladra, 90.+5 Stránský. Rozhodčí: Křepský - Paták, Líkař - Kocourek (video). ŽK: Matoušek, Vliegen - Dancák, Matějovský, Šeda. Diváci: 3358.

Liberec: Vliegen - Prebsl, Talovjerov, Plechatý - Mikula, Gebre Selassie (82. Varfolomejev), Červ, Preisler (76. Fukala) - Višinský (83. Rabušic) - Van Buren (70. Rondič), Matoušek (70. Kozák). Trenér: Kozel.

M. Boleslav: Šeda - Suchý, Karafiát, Šimek - Pech, Mareček, Dancák, Fulnek - Ekpai (60. Skalák, 85. Stránský), Ladra (90.+2 Mašek) - Krobot (46. Matějovský). Trenér: Hoftych.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články