Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Liberec v derby podlehl Jablonci a končí v lize až šestý

Je jasno, Liberec si evropské poháry nezahraje. V posledním utkání nadstavbové skupiny o titul prohrál 0:1 v severočeském derby na hřišti Jablonce a skončil v ligové tabulce na šestém místě. Rozhodující gól zápasu vstřelil ve druhé minutě po přestávce domácí obránce Tomáš Holeš.

Utkání Jablonec - Liberec
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Hráčům jsem poděkoval za sezonu včetně Evropské ligy, nyní si zaslouží dovolenou, ale dlouhá nebude - příprava začne brzy," řekl trenér Jablonce Rada.

Karty před zápasem byly jasně rozdány. Zatímco Jablonec měl zajištěn postup do Evropské ligy, Liberečtí na ni mohli myslet jen v případě, že získají více bodů než Ostrava v Plzni. A to se nakonec nestalo, duel o poháry proti Mladé Boleslavi si zahraje Baník.

"Hned po zápase jsem hráčům řekl, že řada z nich má před sebou ještě hodně práce, aby se posunuli," řekl trenér Liberce Hornyák. "A rádi bychom k nim přivedli i kvalitu a zkušenost, která ale nemusí být vždy drahá. Stačí se podívat na Tomáše Hübschmana v jabloneckém dresu," dodal.

Hosté měli tudíž v 51. podještědském derby větší motivaci a už ve druhé minutě mohli jít do vedení, jenže Pázler, který na hrotu překvapivě zastoupil Kozáka, ve velké šanci minul. Slovan se snažil v klíčovém utkání sezony rozhodnout, ale domácí hráli ve větším klidu a brzy získali i pevnější půdu pod nohama. V desáté minutě měl Kratochvíl první slibnou šanci, ale jeho střelu Nguyen vyrazil na roh.

Fotbalisté Liberce se připomněli až před poločasem, ale Oscar ve slibné pozici na hranici šestnáctky pálil nad. Ve 43. minutě znovu Pázler střelecky selhal ve velké šanci, domácí gólman Hanuš jeho pokus zmařil.

Rozhodl začátek druhé půle

Vstup do druhého poločasu vyšel Jablonci. Ve 47. minutě se míč po slabé střele Holeše přes Nguyena došoural za brankovou čáru. Hosté se ještě snažili o zvrat, ale nepomohl jim ani příchod Kozáka. Liberecký kanonýr měl v závěru velkou šanci, jenže v 86. minutě nastřelil jen tyč. Ale ani případný vyrovnávací gól by jeho týmu již nepomohl poté, co Baník v Plzni vyrovnal.

V domácím dresu si poslední minutu zahrál po uzdravení i David Lischka, který má za sebou těžkou operaci srdce a následnou rekonvalescenci. "Máme z něj obrovskou radost. Nejen, že bude plnohodnotně žít, ale může znovu hrát fotbal, a to je pro něj skvělá zpráva," uvedl Rada.

FK Jablonec - Slovan Liberec 1:0 (0:0)

Branka: 47. Holeš. Rozhodčí: Pechanec - Nádvorník, Leška - Hrubeš (video). ŽK: Holeš - Potočný. Diváci: 3410.

Jablonec: Hanuš - Holeš, Kubista, Břečka, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávník (56. Pilík), Považanec (90. Lischka), Vatajelu (75. Pleštil) - Doležal. Trenér: Rada.

Liberec: Nguyen - Fukala (69. Kozák), Kačaraba (46. Karafiát), Mara, Hybš - Breite, Micovčák (51. Pešek) - Potočný, Sýkora, Oscar - Pázler. Trenér: Hornyák.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Dnešní výhry si moc ceníme, v derby je to vždy povzbudivé. Vstoupili jsme do utkání aktivně a musím přiznat, že jsme hned v úvodu měli i štěstí po hrubé chybě v defenzivě. Ale přečkali jsme to a možná ta situace rozhodla, protože pak už jsme zápas lépe kontrolovali a soupeře dlouho do ničeho nepustili."

Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "Gratuluji Jablonci k vítězství. My zápas nezvládli před přestávkou, kdy jsme měli dvě stoprocentní šance, které mohly zápas zvrátit jiným směrem. Jednu další šanci jsme měli v závěru, ale to se od nás odvrátilo už i sportovní štěstí. Místo toho jsme po pauze lacino inkasovali... V takových zápasech jako s Jabloncem jsou tři šance dost, ale když žádnou neproměníme, pak nelze vyhrát."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články