Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec si pochutnal na Jablonci, zvítězil 2:0

Jablonec - Fotbalisté Liberce v dohrávce 7. kola zvítězili v severočeském derby na hřišti Jablonce 2:0. Po brejcích se v krátkém sledu po sobě prosadili Rybalka a Pavelka a Slovan tak nadále drží krok s Plzní a Spartou. Ztrácí na ně ze třetího místa jediný bod. Liberec neinkasoval počtvrté za sebou - celkem 368 minut. Zároveň vyhrál sedmý z posledních osmi venkovních zápasů v lize.

Utkání Baumit Jablonec - Slovan Liberec
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Oba kluby za sebou měly čtvrteční zápasy o postup do Evropské ligy. Kvůli náročnému programu se oba trenéři rozhodli pozměnit sestavy. V libereckém týmu začali jen na lavičce kanonýr Rabušic či Delarge, v jablonecké jedenáctce chyběli Čížek, Rossi a především brankář Špit.

Liberec se rozhodl vsadit na precizní obranu, která mu přinesla minulé výhry v lize i postup přes favorizované Udine do Evropské ligy. Jablonec si vytvořil poměrně jasnou územní převahu, ale do šancí se dostával velmi těžko.

Hosté čekali na chybu a hrozili z brejků. To se jim vyplatilo ve 32. minutě. Domácí Kubista špatně rozehrál a nabídl soupeři rychlý protiútok, který táhl Kalitvincev. Jeho střelu brankář Valeš vyrazil jen před Rybalku a ten zakončil ukrajinskou akci přesnou dorážkou. Byl to pro něj už třetí gól z posledních čtyř ligových zápasů.

Jablonec se nepoučil a za další čtyři minuty dovolil Liberci další brejk po pravé straně. Kušnír nacentroval na Pavelku a ten propálil Valeše podruhé. Brankář Jablonce se při zákroku zranil a o poločase musel přepustit místo Špitovi. Ještě předtím Kalitvincev svou střelou lízl břevno.

Po změně stran se Jablonec zlepšil a vytvořil si místy drtivý tlak. Jenže liberecká defenziva byla pevná a vše jistil brankář Kovář. Lapil pokus Kopice i prudkou hlavičku Vaňka. Dvakrát mu také pomohl stoper Karišik, který zablokoval nejprve pokus Vošahlíka a v 66. minutě gólovou střelu střídajícího Třešňáka.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 0:2 (0:2)

Branky: 32. Rybalka, 36. Pavelka. Rozhodčí: Jílek - T. Kovařík, Blažej. ŽK: Karišik, Sackey (oba Liberec). Diváci: 3 755.

Jablonec: Valeš (46. Špit) - Eliáš (76. Čížek), Beneš, Kubista, Novák - Kopic, Piták, Loučka, Vaněk, Vošahlík (57. Třešňák) - Hubník. Trenér: Skuhravý.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Karišik, Fleišman - Kalitvincev (64. Frýdek), Pavelka, Sackey, Rybalka, Kolár (68. Rabušic) - Šural (89. Delarge). Trenér: Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý (trenér Liberce): "Výhru jsme uhráli jen díky obraně a skvělému Přemkovi Kovářovi, který nás uchránil od toho, aby se soupeř dostal do hry. Jablonec je těžký soupeř, hrál skvěle, ale nedal ani stoprocentní šance. Naši hráči hráli takticky výborně na brejky a díky tomu jsme uspěli."

Roman Skuhravý (trenér Jablonce): "Věděli jsme, s čím Liberec přijede, dvakrát jsme nesmyslně ztratili míč a bylo to. Přesto jsme to mohli zachránit, ale chybí nám kvalitní řešení situace ve vápně, větší důraz v obou šestnáctkách. Měli jsme mnoho slibných akcí, mnoho centrů, ale nejsme schopni míč dotlačit do branky. Nehraje se na umělecký dojem, ale na góly. Dnes, kdybychom hráli další dva zápasy, branku bychom nedali."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články