Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Liberec remizoval s Hradcem, šance na výhru mu ztížilo vyloučení Havelky

Po debaklu se Spartou (0:5) sice výsledkově mírné zlepšení a první bod v sezoně, ale mohlo být pro Liberec lépe. Severočeští fotbalisté ve 3. kole první ligy uhráli v Mladé Boleslavi, kde v azylu hraje Hradec Králové, remízu 1:1. Po úvodní trefě Michaela Rabušice přišlo vyloučení Filipa Havelky a "Votroci" přesilovku využili díky střídajícímu Janu Královi.

Liberecký Filip Havelka v souboji s Adamem Vlkanovou z Hradce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Hráči to odjezdili, odmakali a ubojovali jsme bod. Hráči ukázali srdce, charakter, v deseti musíme bod brát. Je to pro nás těžký začátek sezony, ale hlavně že už tam není nula v kolonce branek a bodů," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

První šanci měl v páté minutě domácí Vašulín, v těžké pozici na přední tyči ale minul. Liberečtí naopak z úvodní vážnější akce udeřili. Po centru Gembického z levé strany si zpracoval míč Rabušic, otočil se a s jemnou tečí bránícího Urmy poslal míč přesně k tyči. Slovan jako poslední z 16 účastníků této ligové sezony skóroval.

"Nezačali jsme zápas dobře, pravděpodobně jsme měli v hlavách určitou obavu, cítil jsem to na mužstvu. Umožnili jsme jim ten vstup i vstřelení branky, byli jsme nedůslední," uvedl královéhradecký trenér Miroslav Koubek.

V 19. minutě dostal po přímém kopu balon hlavou do sítě Klíma, z vyrovnání se ale neradoval dlouho, protože rozhodčí odpískali ofsajd. Po půlhodině sudí Proske udělil libereckému Havelkovi za ostrý zákrok nejdříve jen žlutou kartu, ale po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí situace ze záznamu ho vyloučil. Slovan podruhé za sebou dohrával v deseti, v minulém kole musel předčasně pod sprchy Gebre Selassie.

"Havča (Havelka) dojížděl balon z přemotivovanosti, není to zákeřný hráč. Věřil tomu, že tam bude první, že balon bude mít dřív než Vlkanova. Bohužel trefil jeho nohu a šel ven. Věřil si víc, než měl, měl si to ukrokovat," mínil Hoftych. "Hned jsme věděli, že by to mohla být červená. Hned jsme na rozhodčího řvali, ať se jde podívat. Za nás z lavičky jasná červená," uvedl Král, který v té době ještě nebyl na trávníku.

Severočeši vystřídali Rabušice a stáhli hru na jednoho útočníka. Ve 39. minutě mohl srovnat Prekop, ale gólman Knobloch jeho ránu pod břevno vytáhl. Ještě blíže k brance měli "Votroci" ve 47. minutě. Nejprve Radova tečovaná střela skončila těsně vedle a po následném rohu srazil Dvořák pokus spoluhráče Prokopa na tyč.

Východočechům poté vyšlo střídání. Král byl na trávníku asi čtyři minuty, když si našel Vlkanovův centr z rohového kopu a hlavou zblízka vyrovnal. Dvaadvacetiletý obránce se stylově na stadionu v Mladé Boleslavi, kde dříve působil, dočkal premiérového gólu v nejvyšší soutěži. "Šel jsem na hřiště s tím, že udělám bordel při standardkách. Jak ofenzivních, tak defenzivních. Bylo to secvičené. Máme jeden takovýhle roh a vyšlo to super," uvedl Král.

Otočit stav už se "Votrokům" nepovedlo. Liberec sice po pěti vzájemných ligových zápasech inkasoval, ale v nejvyšší soutěži bodoval s Hradcem podeváté za sebou. Východočeši v součtu s přípravou neprohráli už 21 utkání.

"Potom nám pomohla červená karta, od té chvíle jsme pochopitelně získali herní převahu a šli jsme tvrdě za vyrovnáním. To se nám podařilo až v druhé půli. Myslím, že jsme mohli i vyhrát. Je to zase bodík, každý má jinou hodnotu. Dnes bych ten bod viděl jako solidní. Hrajeme o záchranu a sbíráme bodíky jako veverka oříšky před zimou," dodal Koubek.

3. kolo první fotbalové ligy (hráno v Mladé Boleslavi):

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 1:1 (0:1)

Branky: 67. Král - 9. Rabušic. Rozhodčí: Proske - Dresler, Leška - Adam (video). ŽK: Vašulín - Rada, Matoušek. ČK: 34. Havelka (Liberec). Diváci: 960.

Sestavy:

Hradec: Fendrich - Mejdr, Donát, Klíma (69. Kateřiňák), Urma - Kodeš, Rada (85. Soukeník) - Prekop, Dvořák (63. Král), Vlkanova - Vašulín (85. Kubala). Trenér: Koubek.

Liberec: Knobloch - Koscelník, Chaluš, Mikula, Fukala - Nečas (61. Mészáros), Havelka, Faško, Gembický (61. Matoušek) - Rabušic (41. Purzitidis), Rondič. Trenér: Hoftych.

Miroslav Koubek (trenér Hradce): "Bylo nám jasné, že Liberec po dvou porážkách bude dělat vše pro to, aby nepříznivý vývoj zastavil. Nenechali jsme se uchlácholit, že prohráli 0:5 se Spartou. Nezačali jsme zápas dobře, pravděpodobně jsme měli v hlavách určitou obavu, cítil jsem to na mužstvu. Umožnili jsme jim ten vstup i vstřelení branky, byli jsme nedůslední. Byť to bylo tečované, trocha smůly, ale Liberec byl v úvodu lepší. Pak jsme dali branku, ale nebyla uznána, což byla další rána do naší psychiky. Potom nám pomohla červená karta, šli jsme do početní převahy. Od té chvíle jsme pochopitelně získali herní převahu a šli jsme tvrdě za vyrovnáním. To se nám podařilo až v druhé půli. Myslím, že jsme mohli i vyhrát, z šedesátiminutové přesilovky jsme mohli vytěžit ještě jednu branku. Je to zase bodík, každý má jinou hodnotu. Dnes bych ten bod viděl jako solidní, protože jsme prohrávali. Hrajeme o záchranu a sbíráme bodíky jako veverka oříšky před zimou. Snad jich nasbíráme dost."

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Do zápasu jsme vstoupili slušně, s nějakým taktickým záměrem využívat dvojici útočníků. Podařilo se nám to brankou Rabušice. Bohužel poté přišlo zbytečné vyloučení Havelky, dojížděl balon z přemotivovanosti. Hrát 60 minut v deseti proti nabuzenému Hradci s hodně vysokými hráči bylo složité. V druhém poločase byl pro nás zápas velmi těžký. Hráči to odjezdili, odmakali a ubojovali jsme bod. Hráči ukázali srdce, charakter, v deseti musíme bod brát. Je to vyválčený bod. Hráči odvedli maximum, co mohli. Je to pro nás těžký začátek sezony, ale hlavně už tam není nula v kolonce branek a bodů."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články