Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Liberec neměl proti Slovácku kopat penaltu. Nejvíc zklamaný jsem já, přiznal Chovanec

Penalta, z níž fotbalisté Liberce vyrovnali na 1:1 v utkání se Slováckem, se neměla kopat. Tak situaci posudila komise rozhodčích, která zároveň usoudila, že v předešlém kole sudí chybně neuznali libereckému týmu gól, jenž dal Kamsa Mara Českým Budějovicím. Nedělní zápas Teplice - Opava s několika spornými momenty však rozhodčí podle komise zvládli bez výrazného přehmatu.

Liberec proti Slovácku zahrával penaltu ve 43. minutě poté, co sudí Radek Dubravský ve spolupráci s asistentem Jiřím Křížem posoudili zákrok Jan Jurošky na Jana Kuchta jako faul a hostující hráč navíc dostal žlutou kartu. Podle komise se však o nedovolený zákrok nejednalo.

Uplynulé ligové kolo hodnotí nový FOTBAL FOKUS PODCAST:

"Dospěli jsme k názoru, že se nejednalo o penaltových zákrok a rozhodčí pochybili," uvedl šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec v pořadu Dohráno Plus.

Naopak následné vyloučení stopera Slovácka Michala Kadlece těsně před pauzou označila komise v komuniké za správné. Liberec v přesilovce otočil zápas a po vítězném gólu v 90. minutě vyhrál 3:1.

"Po zápase jsme se dozvěděli, že asistent má bydliště Liberec. Je to škoda, hrubé ovlivnění zápasů, které se pak odvíjí jinak," komentoval to Kadlec.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Chovanec to vysvětloval tím, že se jedná o opatření v rámci potírání šíření koronaviru. "Může se stát, že někdy může rozhodovat člověk z blízkého okolí. Pískají rozhodčí v Praze, kteří jsou z Prahy a podobně. Tím to není. Spíš se jedná o to, aby podávali dobré výkony," dodal.

Podle jeho slov nerozhoduje, zda lajnový rozhodčí posuzuje z 50 nebo 60 metrů. "Jako komise takové penalty nechceme. Musí být stoprocentní, máme o nich úplně jinou představu. I způsob komunikace nebyl úplně šťastný. Nejvíc zklamaný jsem já. Sám jsem fotbal hrával, byl trenérem, dokážu se do takové situace vžít. Jde nám o to, aby to rozhodnutí bylo pravdivé a stoprocentní," doplnil Chovanec.

O kolo dříve asistent Jaroslav Kubr připravil Slovan o vedoucí branku v Českých Budějovicích. Mara v 21. minutě při dorážce pravidla neporušil a nestál v ofsajdu. Liberec navzdory neuznanému gólu na jihu Čech zvítězil 1:0.

Chyby se sudí dopustili i v úterý v Jablonci, kde měl hlavní rozhodčí Ondřej Lerch v 58. minutě odpískat penaltu pro domácí za ruku zlínského Petra Buchty ve vápně. Severočeši i tak vyhráli 1:0.

V nedělním duelu Teplic s Opavou komise rozhodčím žádnou zásadní chybu nevytkla. Sudí Karel Hrubeš podle ní dobře odpískal na každé straně jednu penaltu za ruku a v 37. minutě správně uznal i vyrovnávací gól na 1:1 Bojana Dordiče, který nestál v ofsajdu.

"Hledali jsme, jak jsme mohli, ale celá komise byla rozporuplná v tom, že nemáme prokazatelný záběr," řekl Chovanec.

Domácí se vehementně dožadovali odmávání ofsajdu i při brance Václava Juřeny na konečných 2:2 v 88. minutě, podle komise ale z dostupných záběrů nešlo určit, zda byla porušena pravidla.

Bez zaváhání rozhodčí zvládli středeční šlágr na Letné, v němž Sparta prohrála s Plzní 1:2. Chybu sudí neudělali ani v neděli v Karviné, kde hlavní Miroslav Zelinka po zhlédnutí záznamu kvůli faulu na sparťana Adama Hložka odvolal v úvodu vedoucí gól domácích.

"Hned po skončení utkání jsem mluvil s hlavním rozhodčím. Říkal, že od začátku se snažil nasadit tempo, aby hru pustil. Tuhle situaci trochu podcenil, pak ho VAR pozval k monitoru, a to je velké plus, že tam VAR byl, že to odhalil," řekl šéf komise sudích.

"Kolikrát stojíte blízko herní situace a nemusíte to úplně vidět. Správně posouzeno, co se herní situace týče. Rozhodčí nechce udělat chybu, ale stane se. My nebo video to odhalíme. Rozhodčí to v herní situaci vidí úplně jinak. Je třeba se z toho poučit," dodal Chovanec.

Při středeční bezbrankové remíze Opavy s Karvinou zase rozhodčí správně neuznal na každé straně po jedné brance kvůli ofsajdu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články